1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Kasze w nowej odsłonie: smakują całej rodzinie! [PRZEPISY]

Desery z kaszy, kluski, pierogi, zamiennik risotto i odrobina egzotyki - to wszystko możecie wyczarować z różnych odmian kaszy dzięki tym przepisom. Spróbujcie koniecznie!
buraczane pęczotto buraczane pęczotto fot. materiały promocyjne

Buraczane pęczotto

Składniki:

1 szklanka pęczaku
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
2 buraki
2 szklanki soku z buraka
1 marchewka
1 pietruszka
sok z cytryny
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do podduszenia warzyw
szczypiorek i pestki dyni do posypania

Wykonanie:


Przygotuj warzywa: cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, buraki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodaj marchew, pietruszkę, buraki i pozostałe zioła, podlej niewielką ilością wody i podduś. Przepłukany pęczak wrzuć do warzyw, podlej sokiem z buraka i duś do miękkości pod przykryciem. W razie potrzeby podlewaj wrzącą wodą. Na koniec dopraw cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem oraz pestkami dyni i podawaj.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

Deser z gryki Deser z gryki fot. materiały promocyjne

Deser czekoladowy z płatków gryczanych

Składniki:

1 szklanka płatków gryczanych
1-2 łyżki karobu lub kakao (albo mix obu)
szklanka powideł śliwkowych lub świeże zmiksowane śliwki
miód do smaku
woda


Wykonanie:

Płatki gryczane zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj z powidłami lub musem śliwkowym. Dodaj kakao i karob. Zmiksuj na krem z dodatkiem miodu (do smaku).
Ten deser smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno.

pierogi z gryki pierogi z gryki fot. materiały promocyjne

Pierogi z gryki z soczewicą

Składniki na farsz:

1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
1 cebula
1 marchew
kilka pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
pół pęczka poszatkowanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Obierz cebulę i czosnek i posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pieczarki drobno pokrój. Podduś wszystkie składniki na maśle klarowanym z solą i przyprawami.
Połącz z ugotowaną na sypko i przestudzoną soczewicą i zmiksuj na gęstą masę.  Dodaj zieloną pietruszkę i sól do smaku.


Składniki na ciasto:

200 g mąki z białej gryki
50 g mąki ziemniaczanej
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

Wymieszaj w misce obie mąki, sól, następnie dodaj tłuszcz i zalej całość wrzątkiem. Wymieszaj drewnianą łyżką, odczekaj chwilę i zagnieć ciasto.
Przygotuj placki na pierogi stopniowo: odrywaj fragment ciasta, wałkuj cienko podsypując mąką gryczaną, wykrawaj szklanką kółka i nadziewaj błyskawicznie farszem z soczewicy.

Pierogi gotuj od razu we wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga: pierogi nie mogą się gotować zbyt długo - rozpadają się.

jaglane kluseczki jaglane kluseczki fot. materiały promocyjne

Jaglane kluseczki z sosem truskawkowym

Składniki:

500 g ugotowanej kaszy jaglanej
skrobia ziemniaczana (1/4 objętości kaszy jaglanej)
mus ze świeżych truskawek
odrobina masła klarowanego
mielone migdały z dodatkiem cynamonu

Wykonanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj na krem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Uformuj kluski a?la kopytka i wrzucaj na wrzątek. Najlepiej przeprowadź próbę na jednej kluseczce, jeśli się rozpada, dodaj jeszcze odrobinę skrobi. Gotuj około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię gotującej się wody.


Podawaj z musem truskawkowym, polane niewielką ilością rozpuszczonego masła, posypane mielonymi migdałami z cynamonem.

koktajl jagodowy koktajl jagodowy fot. materiały promocyjne

Koktajl z jagodami na jaglanym congee

Składniki:

3/4 szklanki jaglanego kleiku congee
2 przejrzałe banany
szklanka jagód (mogą być wekowane)
garść nerkowców
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
szklanka wody

Wykonanie:


Nerkowce namocz (najlepiej na noc). Następnie odlej z nich wodę. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki oprócz jagód. Dodaj je na koniec, bo długo miksowane tracą kolor i witaminy.
Na koniec dodaj owoce i dokładnie wymieszaj (owoce długo miksowane "utleniają się", tracą kolor i witaminy).

zupa marchewkowo-kokosowa zupa marchewkowo-kokosowa fot. materiały promocyjne

Zupa marchewkowo-kokosowa

Składniki:


4 marchewki

kilka łyżek wiórków kokosowych

pół szklanki kaszy jaglanej

składniki na domowe curry:

1 cebula, 3 plasterki świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej i szczypta ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki oleju kokosowego, dowolny syrop i sól (do smaku)

woda

natka zielonej pietruszki lub kolendry do posypania

 

Wykonanie:

Podsmaż drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i paprykę na oleju kokosowym. Dodaj wiórki kokosowe, przepłukaną kaszę jaglaną, a następnie niewielką ilość wody. Dołóż obraną i pokrojoną w kawałki marchew i gotuj około pół godziny. Na koniec dodaj passatę pomidorową, dopraw sola? i słodkim syropem do smaku i zmiksuj na krem. Posyp zieleniną i podawaj.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+