Składniki:
500 g buraków
100 g masła klarowanego
150 g syropu daktylowego
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
3 jajka
4 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)
2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
szczypta soli
Wykonanie:
Buraki upiecz bez obierania, ostudź. Następnie obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.
Masło rozpuść, połącz z kakao i karobem oraz syropem daktylowym.
Orzechy i migdały zmiel na "grubą" makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Połącz zmielone orzechy i migdały z kakaowo-karobowym masłem i dokładnie wymieszaj.
Delikatnie połącz całość z białkami i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła.
Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 180 st. C. Krój dopiero po wystygnięciu.
Polewa kokosowo-czekoladowa
Składniki:
1 opakowanie masy kokosowej (pure coconut)
3-4 łyżki kakako i karobu w dowolnych proporcjach
4-5 łyżek ksylitolu lub do smaku
Wykonanie:
Rozpuść masę kokosową w wodnej kąpieli.
Połącz z kakao, karobem i ksylitolem.
Przestudzoną wylej na upieczone ciasto.
Ozdób wiśniami z kompotu lub świeżymi i płatkami migdałów.
Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+
Składniki:
500 g sezamu
miód do smaku
laska wanilii
100 g niesolonych orzeszków pistacjowych
2 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)
Wykonanie:
Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (bez rumienienia), a następnie rozetrzyj na pastę (można użyć maszynki do mięsa, wyciskarki ślimakowej lub młynka do kawy). Dodaj miód do smaku i wymieszaj.
Podziel masę na równe części, dodaj do jednej posiekane orzechy pistacjowe, do drugiej rozdrobnioną wanilię, a do trzeciej kakao i karob. Dokładnie wymieszaj każdą z mas.
Włóż chałwę do formy i schłódź w lodówce.
Składniki:
1 szklanka mąki z białej gryki
1 szklanka mąki ryżowej
4 jajka
0,5 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
3-4 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
2 szklanki tartej marchewki
2 garści orzechów włoskich
opakowanie proszku do pieczenia eko
płaska łyżeczka cynamonu
Składniki na krem:
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki agar agar
garść wiórków kokosowych (do posypania)
owoce w domowej frużelinie lub świeże
Wykonanie:
Do miski wbij jajka, dodaj olej i syrop i zmiksuj. Dodaj cynamon oraz proszek do pieczenia i zmiksuj ponownie.
Marchew umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj.
Dodaj do ciasta obie mąki, startą marchew i posiekane orzechy. Wymieszaj całość.
Przełóż masę do foremek wypełnionych papilotkami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz do suchego patyczka (koło 20-25 minut).
W międzyczasie przygotuj krem: wlej do rondelka mleko kokosowe, dodaj syrop i agar agar. Zagotuj nieustannie mieszając. Krem przestudź. Kiedy zacznie tężeć, posmaruj nim wierzch upieczonych babeczek i posyp wiórkami. Udekoruj każdą babeczkę owocem.
Składniki:
200 g migdałów bez skórki
50 g mąki kokosowej (mogą być wiórki)
40 g ksylitolu
1/2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)
3 jajka
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia eko
4-5 jabłek
odrobina kokosowego tłuszczu
woda
Wykonanie:
Zmiel drobno migdały i ksylitol na puder, dołóż proszek do pieczenia.
Jajka ubij i połącz z suchymi składnikami. Dodaj jeszcze trochę wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Ciasto wyłóż do szklanego lub ceramicznego naczynia posmarowanego kokosowym tłuszczem i ozdób cząstkami jabłek ułożonymi na sztorc. Posyp całość cynamonem.
Zapiekaj minimum 30 minut w temperaturze 150-170 st. C.
Ciasto powinno urosnąć mniej więcej dwukrotnie.
Składniki:
6 łyżek nasion chia
2 szklanki mleka kokosowego
miód do smaku
6 sztuk owoców kiwi
0,5 kg truskawek
0,5 l przecieru jabłkowego
owoce do ozdoby
Wykonanie:
Nasiona chia namocz w mleku kokosowym, najlepiej na noc. Powstały ?pudding? dosłódź miodem do smaku.
Przygotuj różnobarwne musy z owoców - u nas to kiwi, truskawki i jabłka.
Włóż składniki deseru do wysokiej szklanki. Przekładaj chia kolorowymi musami z owoców dla uzyskania wielobarwnej kompozycji. Wierzch deseru ozdób owocami. Podawaj schłodzony.
Składniki:
szklanka migdałów
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/3 szklanki ksylitolu
2 łyżki soku z buraka
wanilia naturalna w proszku
Wykonanie:
Migdały zmiel kilkukrotnie na jednolitą masę.
Ksylitol zmiel na puder.
Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.
Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.
Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga!: masa nie może być zbyt rzadka!).
Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.
Schłódź marcepanki przed podaniem.
Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+