Słodycze i ciasta bez cukru i wyrzutów sumienia [PRZEPISY DLA CAŁEJ RODZINY]

Brownie bez cukru? Domowa chałwa? Oto 6 przepisów na zdrowe domowe słodkości. Można jeść bezkarnie!
brownie buraczana brownie buraczana fot. materiały promocyjne

Buraczane brownie z polewą kokosowo-czekoladową

Składniki:

500 g buraków
100 g masła klarowanego
150 g syropu daktylowego
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
3 jajka
4 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)
2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
szczypta soli

Wykonanie:

Buraki upiecz bez obierania, ostudź. Następnie obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.  
Masło rozpuść, połącz z kakao i karobem oraz syropem daktylowym.  
Orzechy i migdały zmiel na "grubą" makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Połącz zmielone orzechy i migdały z kakaowo-karobowym masłem i dokładnie wymieszaj.
Delikatnie połącz całość z białkami i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła.
Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 180 st. C.  Krój dopiero po wystygnięciu.

Polewa kokosowo-czekoladowa

Składniki:

1 opakowanie masy kokosowej (pure coconut)
3-4 łyżki kakako i karobu w dowolnych proporcjach
4-5 łyżek ksylitolu lub do smaku

Wykonanie:

Rozpuść masę kokosową w wodnej kąpieli.
Połącz z kakao, karobem i ksylitolem.
Przestudzoną wylej na upieczone ciasto.
Ozdób wiśniami z kompotu lub świeżymi i płatkami migdałów.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

domowa chałwa domowa chałwa fot. materiały prasowe

Domowa chałwa

Składniki:

 

500 g sezamu

miód do smaku

laska wanilii

100 g niesolonych orzeszków pistacjowych

2 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)

 

 

Wykonanie:

 

Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (bez rumienienia), a następnie rozetrzyj na pastę (można użyć maszynki do mięsa, wyciskarki ślimakowej lub młynka do kawy). Dodaj miód do smaku i wymieszaj.

Podziel masę na równe części, dodaj do jednej posiekane orzechy pistacjowe, do drugiej rozdrobnioną wanilię, a do trzeciej kakao i karob. Dokładnie wymieszaj każdą z mas.

Włóż chałwę do formy i schłódź w lodówce.

marchewkowe babeczki marchewkowe babeczki fot. materiały promocyjne

Marchewkowe babeczki pod pierzynką

Składniki:

1 szklanka mąki z białej gryki
1 szklanka mąki ryżowej
4 jajka
0,5 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
3-4 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
2 szklanki tartej marchewki
2 garści orzechów włoskich
opakowanie proszku do pieczenia eko
płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na krem:

400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki agar agar
garść wiórków kokosowych (do posypania)
owoce w domowej frużelinie lub świeże

Wykonanie:

Do miski wbij jajka, dodaj olej i syrop i zmiksuj. Dodaj cynamon oraz proszek do pieczenia i zmiksuj ponownie.

Marchew umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj.


Dodaj do ciasta obie mąki, startą marchew i posiekane orzechy. Wymieszaj całość.


Przełóż masę do foremek wypełnionych papilotkami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz do suchego patyczka (koło 20-25 minut).


W międzyczasie przygotuj krem: wlej do rondelka mleko kokosowe, dodaj syrop i agar agar. Zagotuj nieustannie mieszając. Krem przestudź. Kiedy zacznie tężeć, posmaruj nim wierzch upieczonych babeczek i posyp wiórkami. Udekoruj każdą babeczkę owocem.

Ciasto migdałowe z jabłkami Ciasto migdałowe z jabłkami fot. materiały promocyjne

Ciasto migdałowe z jabłkami

Składniki:

 

200 g migdałów bez skórki

50 g mąki kokosowej (mogą być wiórki)

40 g ksylitolu

1/2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)

3 jajka

3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia eko

4-5 jabłek

odrobina kokosowego tłuszczu

woda

 

Wykonanie:

 

Zmiel drobno migdały i ksylitol na puder, dołóż proszek do pieczenia.

Jajka ubij i połącz z suchymi składnikami. Dodaj jeszcze trochę wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Ciasto wyłóż do szklanego lub ceramicznego naczynia posmarowanego kokosowym tłuszczem i ozdób cząstkami jabłek ułożonymi na sztorc. Posyp całość cynamonem.

Zapiekaj minimum 30 minut w temperaturze 150-170 st. C.

Ciasto powinno urosnąć mniej więcej dwukrotnie.

deser z chia deser z chia fot. materiały promocyjne

Deser z chia

Składniki:

6 łyżek nasion chia
2 szklanki mleka kokosowego
miód do smaku
6 sztuk owoców kiwi
0,5 kg truskawek
0,5 l przecieru jabłkowego
owoce do ozdoby

Wykonanie:

Nasiona chia namocz w mleku kokosowym, najlepiej na noc. Powstały ?pudding? dosłódź miodem do smaku.


Przygotuj różnobarwne musy z owoców - u nas to kiwi, truskawki i jabłka.


Włóż składniki deseru do wysokiej szklanki. Przekładaj chia kolorowymi musami z owoców dla uzyskania wielobarwnej kompozycji. Wierzch deseru ozdób owocami. Podawaj schłodzony.

marcepanki marcepanki fot. materiały promocyjne

Marcepanki

Składniki:

 

szklanka migdałów

1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

1/3 szklanki ksylitolu

2 łyżki soku z buraka

wanilia naturalna w proszku

 

Wykonanie:

 

Migdały zmiel kilkukrotnie na jednolitą masę.

Ksylitol zmiel na puder.

Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.

Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.

Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga!: masa nie może być zbyt rzadka!).

Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.

Schłódź marcepanki przed podaniem.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.