1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Słodycze i ciasta bez cukru i wyrzutów sumienia [PRZEPISY DLA CAŁEJ RODZINY]

Brownie bez cukru? Domowa chałwa? Oto 6 przepisów na zdrowe domowe słodkości. Można jeść bezkarnie!
brownie buraczana brownie buraczana fot. materiały promocyjne

Buraczane brownie z polewą kokosowo-czekoladową

Składniki:

500 g buraków
100 g masła klarowanego
150 g syropu daktylowego
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
3 jajka
4 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)
2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
szczypta soli

Wykonanie:

Buraki upiecz bez obierania, ostudź. Następnie obierz i zmiksuj lub zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.  
Masło rozpuść, połącz z kakao i karobem oraz syropem daktylowym.  
Orzechy i migdały zmiel na "grubą" makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Połącz zmielone orzechy i migdały z kakaowo-karobowym masłem i dokładnie wymieszaj.
Delikatnie połącz całość z białkami i wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną masła.
Piecz od 40 do 60 minut w temperaturze 180 st. C.  Krój dopiero po wystygnięciu.

Polewa kokosowo-czekoladowa

Składniki:

1 opakowanie masy kokosowej (pure coconut)
3-4 łyżki kakako i karobu w dowolnych proporcjach
4-5 łyżek ksylitolu lub do smaku

Wykonanie:

Rozpuść masę kokosową w wodnej kąpieli.
Połącz z kakao, karobem i ksylitolem.
Przestudzoną wylej na upieczone ciasto.
Ozdób wiśniami z kompotu lub świeżymi i płatkami migdałów.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

domowa chałwa domowa chałwa fot. materiały prasowe

Domowa chałwa

Składniki:

 

500 g sezamu

miód do smaku

laska wanilii

100 g niesolonych orzeszków pistacjowych

2 łyżki kakao i karobu (w dowolnych proporcjach)

 

 

Wykonanie:

 

Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (bez rumienienia), a następnie rozetrzyj na pastę (można użyć maszynki do mięsa, wyciskarki ślimakowej lub młynka do kawy). Dodaj miód do smaku i wymieszaj.

Podziel masę na równe części, dodaj do jednej posiekane orzechy pistacjowe, do drugiej rozdrobnioną wanilię, a do trzeciej kakao i karob. Dokładnie wymieszaj każdą z mas.

Włóż chałwę do formy i schłódź w lodówce.

marchewkowe babeczki marchewkowe babeczki fot. materiały promocyjne

Marchewkowe babeczki pod pierzynką

Składniki:

1 szklanka mąki z białej gryki
1 szklanka mąki ryżowej
4 jajka
0,5 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
3-4 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
2 szklanki tartej marchewki
2 garści orzechów włoskich
opakowanie proszku do pieczenia eko
płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na krem:

400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki agar agar
garść wiórków kokosowych (do posypania)
owoce w domowej frużelinie lub świeże

Wykonanie:

Do miski wbij jajka, dodaj olej i syrop i zmiksuj. Dodaj cynamon oraz proszek do pieczenia i zmiksuj ponownie.

Marchew umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj.


Dodaj do ciasta obie mąki, startą marchew i posiekane orzechy. Wymieszaj całość.


Przełóż masę do foremek wypełnionych papilotkami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz do suchego patyczka (koło 20-25 minut).


W międzyczasie przygotuj krem: wlej do rondelka mleko kokosowe, dodaj syrop i agar agar. Zagotuj nieustannie mieszając. Krem przestudź. Kiedy zacznie tężeć, posmaruj nim wierzch upieczonych babeczek i posyp wiórkami. Udekoruj każdą babeczkę owocem.

Ciasto migdałowe z jabłkami Ciasto migdałowe z jabłkami fot. materiały promocyjne

Ciasto migdałowe z jabłkami

Składniki:

 

200 g migdałów bez skórki

50 g mąki kokosowej (mogą być wiórki)

40 g ksylitolu

1/2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)

3 jajka

3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia eko

4-5 jabłek

odrobina kokosowego tłuszczu

woda

 

Wykonanie:

 

Zmiel drobno migdały i ksylitol na puder, dołóż proszek do pieczenia.

Jajka ubij i połącz z suchymi składnikami. Dodaj jeszcze trochę wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Ciasto wyłóż do szklanego lub ceramicznego naczynia posmarowanego kokosowym tłuszczem i ozdób cząstkami jabłek ułożonymi na sztorc. Posyp całość cynamonem.

Zapiekaj minimum 30 minut w temperaturze 150-170 st. C.

Ciasto powinno urosnąć mniej więcej dwukrotnie.

deser z chia deser z chia fot. materiały promocyjne

Deser z chia

Składniki:

6 łyżek nasion chia
2 szklanki mleka kokosowego
miód do smaku
6 sztuk owoców kiwi
0,5 kg truskawek
0,5 l przecieru jabłkowego
owoce do ozdoby

Wykonanie:

Nasiona chia namocz w mleku kokosowym, najlepiej na noc. Powstały ?pudding? dosłódź miodem do smaku.


Przygotuj różnobarwne musy z owoców - u nas to kiwi, truskawki i jabłka.


Włóż składniki deseru do wysokiej szklanki. Przekładaj chia kolorowymi musami z owoców dla uzyskania wielobarwnej kompozycji. Wierzch deseru ozdób owocami. Podawaj schłodzony.

marcepanki marcepanki fot. materiały promocyjne

Marcepanki

Składniki:

 

szklanka migdałów

1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego

1/3 szklanki ksylitolu

2 łyżki soku z buraka

wanilia naturalna w proszku

 

Wykonanie:

 

Migdały zmiel kilkukrotnie na jednolitą masę.

Ksylitol zmiel na puder.

Ze świeżego buraczka wyciśnij sok.

Połącz wszystkie białe składniki (migdały, olej kokosowy i ksylitol), dodaj wanilię i zagnieć ciasto.

Połowę ciasta połącz z sokiem z buraka (uwaga!: masa nie może być zbyt rzadka!).

Teraz wywałkuj z obu kolorów ciast "gąsienice", przekładaj na zmianę kolorami, dociśnij z każdej strony, uformuj długie prostokąty i pokrój w zgrabne kawałki. Możesz też użyć dowolnej silikonowej formy, np. w kształcie pralinek.

Schłódź marcepanki przed podaniem.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+

Komentarze (6)
Słodycze i ciasta bez cukru i wyrzutów sumienia [PRZEPISY DLA CAŁEJ RODZINY]
Zaloguj się
  • Kaja Jońska

    0

    Wykorzystam te przepisy na pewno. Bardzo lubię słodycze, ale staram się ograniczać cukier. Teraz kupuję słodycze w Swojskiej Piwniczce.

  • Daria Nowicka

    0

    W Łodzi Pracownia Odżywiania Naturalnego Kura Modowa organizuje warsztaty na temat słodkości bez cukru w Sensitivie (Wróblewskiego 18, Łódź)! Najbliższe już 15.09! Wydarzenie jest na Facebooku!

  • central2

    0

    Chałwa: z podanego przepisu wyjdą co najwyżej sezamowe tofiki.

    Żeby wyszła z tego chałwa trzeba podgrzać cukier/miód do temp. ok. 125C, wymieszać z tahiną (mielony na pastę sezam) i schłodzić. Mieszanka wtedy skrystalizuje w charakterystyczny dla chałwy chrupiący sposób.

  • Janina Koczara

    0

    Fajne przepisy, moje dzieci uwielbiają mój czekoladowy suflet bez cukru www.info.stewiarnia.pl/news/12/31/Czekoladowy-suflet-bez-cukru/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX