1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Fastfoodowa rewolucja: zdrowe chipsy, frytki, pizza [PRZEPISY]

Fast food w zdrowej wersji - w sam raz dla całej rodziny. Nawet dzieci mogą się bezkarnie objadać takimi frykasami!
frytki z marchwi frytki z marchwi fot. materiały promocyjne

Frytki z marchwi

Składniki:

4-5 sztuk marchwi
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
sól (opcjonalnie)
olej kokosowy lub masło klarowane

Wykonanie:

Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Włóż marchew do plastikowego woreczka, dodaj przyprawy, okraś niewielką ilością wybranego tłuszczu i dokładnie wymieszaj.


Ułóż na papierze do pieczenia posmarowanym odrobiną tłuszczu.


Piecz w temperaturze 180 stopni C około 45 minut lub dłużej (do pełnej miękkości marchewki).

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.

paluszki drobiowe paluszki drobiowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Paluszki z kurczaka z dwoma sosami

Składniki:

4 duże piersi kurczaka

1 kostka masła

sól i pieprz do smaku

1 torebka grubo pokruszonych płatków kukurydzianych



Sos miodowo-musztardowy:

1 szklanka majonezu

1/3 szklanki musztardy Dijon

2 łyżki miodu

1/2 łyżeczki soli



Domowy keczup:

2 puszki pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę),

1 cebula

2 łyżki oliwy

1 łyżka przecieru pomidorowego

2/3 szklanki brązowego cukru

5 łyżek octu winnego

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Piersi kurczaka rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm. Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem. Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piecz około 15 minut.


Sos miodowo-musztardowy:
wymieszaj w miseczce wszystkie składniki. Sos wstaw na co najmniej godzinę do lodówki


Domowy keczup:
Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie (około 8 minut). Pomidory zmiksuj na gładką masę. Dodaj je do cebuli wraz z resztą składników. Gotuj ok. godziny, aż keczup zgęstnieje. Zmiksuj jeszcze raz, a przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.

Chipsy z topinambura Chipsy z topinambura fot. materiały promocyjne

Chipsy z topinambura

Składniki:

kilka sztuk korzenia topinambura
masło klarowane lub olej do pieczenia


Wykonanie:


Topinambur dokładnie wyszoruj szczotką i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia).


Następnie rozłóż plasterki na papierze do pieczenia posmarowanym tłuszczem tak, by nie stykały się ze sobą. Piecz w piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 8-10 minut.


Bądź czujny, bo chipsy bardzo łatwo spalić!

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.

Frytki bananowe

Składniki:

dojrzały banan

żółtko jajka

pół szklanki mleka

3 czubate łyżki mąki pszennej lub razowej (można wymieszać)

 

Wykonanie:

Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe: zmiksuj żółtko z mlekiem i mąką. Banana umyj, obierz, pokrój w słupki wielkości frytek i wrzuć do ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej do smażenia beztłuszczowego) wykładaj obtoczone w cieście "frytki" bananowe pojedynczo i smaż z obu stron aż się lekko zarumienią. Podawaj ciepłe, ale nie gorące, polane domowym sokiem malinowym, konfiturą lub musem owocowym. Świetnie smakują też z sosem czekoladowym lub toffi.

placek a la pizza placek a la pizza fot. materiały promocyjne

Placek ryżowy z warzywami a la pizza

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki ryżowej
0,5 szklanki dowolnej skrobi, np. ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
szczypta kurkumy
1 szklanka ciepłej wody
30 g świeżych drożdży

Dodatki:

kilka średnich pieczarek
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
garść oliwek bez pestek
2-4 małe oscypki
125 g mozarelli
garść rukoli
pomidorki koktajlowe
bazylia świeża
oregano

Składniki na sos pomidorowy:

szklanka passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki oregano
sól do smaku
1 łyżeczka miodu
kilka liści świeżej bazylii

Wykonanie:

Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą włóż drożdże oraz miód i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę. Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).

Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.

Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.

Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.

shake z mango shake z mango fot. materiały promocyjne

Shake domowy z mango

Składniki:

1 szklanka namoczonych nerkowców

4 dojrzałe owoce mango

1 litr przegotowanej wody

miód do smaku (opcjonalnie)

kardamon zielony

 

Wykonanie:

 

Namoczone kilka godzin wcześniej nerkowce odcedź.

Mango obierz ze skórki i oddziel od pestki.

Wyjmij kilka ziarenek kardamonu z zielonej łupinki.

Wszystkie składniki połącz w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę dodając stopniowo wodę aż do osiągnięcia ulubionej konsystencji. W razie potrzeby dosłodź miodem.

Podawaj schłodzony.

Przepis pochodzi z programu "Ugotuj mi mamo! 2" emitowanego na kanale Kuchnia+.