1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Domowa kapusta kiszona i wegetariański bigos? To proste! [PRZEPISY]

Mamy dla Was przepisy na potrawy z najnowszej edycji programu 'Ugotuj mi mamo!'. Skusicie się?
Ziemniaki baloniki Ziemniaki baloniki fot. materiały promocyjne

Ziemniaki baloniki

Składniki:

ziemniaki

sól

Wykonanie:

Ziemniaki w łupinach umyj dokładnie, przekrój wzdłuż na połówki, posól równomiernie i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 180?C około 30-40 minut, aż się "wybrzuszą" i zarumienią.

Tak przygotowane ziemniaki dzieci uwielbiają "saute", ale warto je podać z porcją warzyw na zimno lub ciepło, czy też z bigosem z kapusty.

Przepisy pochodzą z programu "Ugotuj mi mamo! 2" - od 12 kwietnia w każdą niedzielę o 21:00 w Kuchni+.

Bigos wegetariański ze śliwką Bigos wegetariański ze śliwką fot. materiały promocyjne

Bigos wegetariański ze śliwką

Składniki:

1/2 główki kapusty włoskiej

1/2 kg kiszonej kapusty

150 g suszonych śliwek

1 cebula

1 marchew

1 pietruszka

mała główka czosnku

kilka łyżek pasty pomidorowej

kilka łyżek dowolnego tłuszczu

pieprz ziarnisty świeżo mielony

sól nierafinowana

kilka liści laurowych

kilka ziaren angielskiego ziela

2 ziarnka jałowca (opcjonalnie)

2-4 łyżki suszonego lubczyku (wedle gustu)

2 szklanki wody

Wykonanie:

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Czosnek i cebulę pokrój drobno, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę włoską umyj i poszatkuj. Kapustę kiszoną pokrój drobno. Każdą śliwkę suszoną przekrój na pół.

W dużym garnku podgrzej tłuszcz, wrzuć czosnek i cebulę i delikatnie zeszklij mieszając. Dodaj marchew oraz pietruszkę i podpraż całość nieustannie mieszając.

Podlej warzywa 2 szklankami wody, wrzuć kapustę włoską i kiszoną, dodaj śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec i wymieszaj całość. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu kilka godzin (sprawdzaj ilość wody, w razie potrzeby dolej by nie przypalić bigosu). Na koniec dołóż pastę pomidorową, sól do smaku, lubczyk oraz pieprz i wymieszaj tak, by rozgotowane śliwki całkiem się rozpadły. Nadadzą bigosowi ciemny kolor, cięższy smak i ciekawą słodką nutę w tle.

Pamiętaj: odgrzewany bigos jest z każdym dniem lepszy!

Kiełki z fasoli mung Kiełki z fasoli mung fot. materiały promocyjne

Kiełki z fasoli mung

Składniki:

szklanka nasion fasoli mung

zimna, przegotowana woda

Wykonanie:

Przepłucz nasiona, włóż je do wysokiego naczynia, zalej wodą i odstaw na 1-2 dni. Wymieniaj wodę 2 razy dziennie.

Następnie przepłucz nasiona i odstaw, już bez wody, przykryte gazą lub papierowym ręcznikiem tak, by nie pozbywały się wilgoci.

2 razy dziennie przepłukuj je wodą i odstawiaj na miejsce.

Kiełki możesz spożywać w dowolnym momencie wegetacyjnym, najlepiej zanim w pełni rozwiną się zielone liście

Kiszona kapusta Kiszona kapusta fot. materiały promocyjne

Kiszona kapusta

Składniki:

1 kg białej kapusty

2 marchewki (opcjonalnie)

1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

kilka liści laurowych

1 łyżeczka angielskiego ziela

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżeczka gorczycy

kilka plastrów świeżego imbiru

kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

Kapustę umyj i poszatkuj drobno, dodaj sól, a następnie ugnieć rękoma, aż puści sok.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z kapustą i wymieszaj z przyprawami, a następnie ugnieć w glinianym garnku lub szklanym słoju tak, by całość przykryła warstwa kapuścianego soku. Jeśli jest go zbyt mało, dolej roztwór solny z przegotowanej, ciepłej wody (w proporcjach: 2 łyżki soli na litr wody).

Kiszonkę przykryj talerzykiem i obciąż np. czystym kamieniem lub słoikiem z wodą. Przez pierwsze 3-4 dni przechowuj naczynie z kiszonką w temperaturze ok. 20?C doglądając procesu. Trzeciego dnia zdejmij talerzyk i zrób w kiszonce otwór do pełnej głębokości naczynia, aby uwolnić gazy fermentacyjne. Ponownie przykryj kiszonkę i przez kolejne 3-4 dni dojrzewającą kiszonkę przechowuj w temperaturze 10-15?C.

Gotową kiszonkę trzymaj w chłodzie, najlepiej w lodówce.