1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Upały? 9 przepisów na pyszne lodowe smakołyki

Te mrożone desery ugaszą pragnienie i zaspokoją głód słodyczy. Twoje dzieci je pokochają!
arbuz arbuz fot. Shutterstock

Arbuzowo

Czy wasze dzieci lubią arbuzy? Moje latem mogłyby żywić się wyłącznie tym owocem! Dlatego, kiedy natrafiłam na przepis na mrożone lody arbuzowe (w wersji beznabiałowej) pomyślałam, że to coś właśnie dla nich. Poniżej przepis (za: vegetarian.about.com), może wam też przypadnie do gustu?

Arbuzowe lody na patyku

Składniki:

ok. 1/2 kg arbuza bez pestek

opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Najprostsze z możliwych - arbuz zmiksuj z sokiem (jeśli go dodajesz) i przelej miskturę do foremek na lody (do nabycia w wielu sklepach z art. gospodarstwa domowego). Mrozić przez ok. 4 godziny. przed podaniem pozwól odtajać lodom przez około 5 minut, żeby było je łatwiej wyjąć z foremek.

Jeśli nie masz gotowych foremek na lody, możesz użyć kubeczków po jogurcie (a nazwet zwykłych papierowych czy plastikowych kubków) i patyczków po lodach. Dotyczy to wszystkich przepisów w tym zestawieniu.

żelki żelki fot. Shutterstock

Żelkowo

A żelki? W naszym domu mają wielu miłośników (wśród pełnoletnich domowników także!). Przymykamy oczy na to, że to być może nie najzdrowszy przysmak, ale staramy się wybierać te z naturalnymi aromatami i barwnikami. W wersji "lody na patyku" wyglądają bardzo zachęcająco... do wypróbowania w wakacje! (zmodyfikowana wersja przepisu z diy-queen.com)

Żelkowe lody na patyku

Składniki:

żelki

domowa lemoniada

Przygotowanie:

Napełnił foremki do lodów lemoniadą (może też być np. rozrobiony z wodą sok jabłkowy) do 3/4 wysokości, dorzuć żelki i włóż do zamrażarki. Eksperymentujcie z kształtami żelków - na pewno dobrze będą wyglądać wisienki i żelkowe glisty!

Lody bananowe gotowe w kilka minut Lody bananowe gotowe w kilka minut fot. Shutterstock

Jogurtowo

Dobrym pomysłem jest zamrażanie jogurtu, otrzymujemy wtedy pyszne kremowe lody. Warto mieszać je z przetartymi owocami sezonowymi, np. brzoskwiniami, malinami i truskawkami.

Jogurtowe lody owocowe

Składniki:

250 ml jogurtu naturalnego

125 ml zmiksowanych owoców

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z owocami, wlej do foremek, zamroź. Możesz oczywiście zmiksować jogurt z owocami w blenderze, zamiast przygotowywać osobno purée owocowe.

lody owocowe lody owocowe fot. Shutterstock

Kolorowo

Ładne, prawda? Ta propozycja jest bardziej praco- i czasochłonna, ale efekt jest spektakularny, więc warto! Przepis jest oczywisty - wystarczy mrozić po kolei różne soki, przeciery owocowe, jogurt, lemoniadę - w zależności od tego, jaką kombinację kolorów chcemy uzyskać.

Truskawki-mango-kiwi (inspiracja ze strony skinnytaste.com)

Składniki:

150 ml wody

2 łyżki cukru

150 g kiwi

150 g mango

150 g truskawek

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj syrop: zagotuj w garnuszku wodę z cukrem, gotuj przez ok. 5 min. Odstaw. Owoce zmiksuj (każdy osobno). Odstaw w 3 oddzielnych salaterkach. Do owoców dodaj syrop w trzech równych porcjach, wymieszaj.

Do foremki wlej miksturę truskawkową, mroź przez 2 godziny. Dolej część z mango, mroź przez 2 godziny, dolej część z kiwi, włóż do zamrażarki, po około 30 minutach włóż patyczki i zostaw na noc w zamrażarce.

Truskawki Truskawki fot. Shutterstock

Truskawkowo

Było nieco skomplikowanie, to teraz pora na coś bardzo prostego - zwykłe owocowe lody na patyku. Można je zrobić z jakichkolwiek owoców, my najchętniej jadamy truskawkowe. Kiedy tylko zaczyna się sezon słodkich polskich truskawek, pochłaniamy je całymi kilogramami. Po pewnym czasie moim dzieciom nudzą się już takie świeże, wyjadane prosto z miseczki, zaczynają kręcić nosem na koktajle, a wtedy przerzucamy się na wersję mrożoną...

Lody truskawkowe na patyku

Składniki:

0,5 kg truskawek

1 łyżka soku cytrynowego

miód (ilość zależy od tego, jak słodkie są truskawki)

Przygotowanie:

Wszystko razem zmiksować w blenderze, przelać do foremek, zamrozić i gotowe!

lemoniada lemoniada fot. Shutterstock

Lemoniadowo

Kolejny banalnie prosty przepis. Tym razem potrzebujemy lemoniadę - najlepiej domową. Wystarczy woda, sok z cytryn albo limonek (albo tego i tego!), cukier (ja lubię dodawać trzcinowy lub dosładzać lemoniadę miodem). W wersji bardziej luksusowej można dodać plasterki truskawek i miętę. Teraz wystarczy to wypić... albo zamrozić w foremkach do lodów i otrzymać w ten sposób wspaniałe orzeźwiające lody!

kiwi kiwi fot. Shutterstock

Zielono

Kiwi są wprost stworzone do takich pyszności. Wyglądają przepięknie, prawda?

Lody z kiwi na patyku

Składniki:

6 dojrzałych owoców kiwi

2-3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Zmiksuj kiwi z miodem, odkładając tyle plasterków owocu, ile lodów zamierzasz przygotować. Do foremek włóż najpierw plasterki kiwi, a następnie owocową miksturę. Do zamrażarki, trochę cierpliwości i gotowe!

lody jagodowe lody jagodowe fot. Shutterstock

Jagodowo

To kolejny letni przysmak moich dzieci. Jest fantastyczny, bo dostarcza witamin, wapnia i białka, a przy okazji jest taki smaczny! Na przepis trafiłam na blogu Mom On Timeout, zmodyfikowałam go dodając miód.

Jogurtowo-jagodowe lody

Składniki:

125 ml greckiego jogurtu

125 ml mleka

szklanka jagód

miód do smaku

Przygotowanie:

Wiadomo: zmiksuj wszystko razem, przelej do foremek, zamroź. Smacznego!

lody lody fot. Shutterstock

Porzeczkowo lub jeżynowo

Moje dzieci nie są szczególnymi fanami porzeczek i jeżyn, a ja chciałabym, żeby jadały różne owoce, dlatego czasami proponuję je im w postaci lodów i deserów.

Lody z jeżyn lub porzeczek

Składniki:

150 g owoców

1 łyżka soku z cytryny

ok. 3 łyżek miodu

250 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Wystarczy wszystko razem zmiksować, przelać do foremek i zamrozić. Jeśli nie chcesz pestek, możesz pobawić się w przecieranie owoców przez sitko. Możesz też zrobić wersję bez nabiału, przygotowując syrop z wody i cukru i łącząc go z owocami lub mieszając zmiksowane owoce z sokiem jabłkowym.

Więcej o: