Czy wasze dzieci lubią arbuzy? Moje latem mogłyby żywić się wyłącznie tym owocem! Dlatego, kiedy natrafiłam na przepis na mrożone lody arbuzowe (w wersji beznabiałowej) pomyślałam, że to coś właśnie dla nich. Poniżej przepis (za: vegetarian.about.com), może wam też przypadnie do gustu?
Arbuzowe lody na patyku
Składniki:
ok. 1/2 kg arbuza bez pestek
opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Najprostsze z możliwych - arbuz zmiksuj z sokiem (jeśli go dodajesz) i przelej miskturę do foremek na lody (do nabycia w wielu sklepach z art. gospodarstwa domowego). Mrozić przez ok. 4 godziny. przed podaniem pozwól odtajać lodom przez około 5 minut, żeby było je łatwiej wyjąć z foremek.
Jeśli nie masz gotowych foremek na lody, możesz użyć kubeczków po jogurcie (a nazwet zwykłych papierowych czy plastikowych kubków) i patyczków po lodach. Dotyczy to wszystkich przepisów w tym zestawieniu.
A żelki? W naszym domu mają wielu miłośników (wśród pełnoletnich domowników także!). Przymykamy oczy na to, że to być może nie najzdrowszy przysmak, ale staramy się wybierać te z naturalnymi aromatami i barwnikami. W wersji "lody na patyku" wyglądają bardzo zachęcająco... do wypróbowania w wakacje! (zmodyfikowana wersja przepisu z diy-queen.com)
Żelkowe lody na patyku
Składniki:
żelki
domowa lemoniada
Przygotowanie:
Napełnił foremki do lodów lemoniadą (może też być np. rozrobiony z wodą sok jabłkowy) do 3/4 wysokości, dorzuć żelki i włóż do zamrażarki. Eksperymentujcie z kształtami żelków - na pewno dobrze będą wyglądać wisienki i żelkowe glisty!
Dobrym pomysłem jest zamrażanie jogurtu, otrzymujemy wtedy pyszne kremowe lody. Warto mieszać je z przetartymi owocami sezonowymi, np. brzoskwiniami, malinami i truskawkami.
Jogurtowe lody owocowe
Składniki:
250 ml jogurtu naturalnego
125 ml zmiksowanych owoców
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z owocami, wlej do foremek, zamroź. Możesz oczywiście zmiksować jogurt z owocami w blenderze, zamiast przygotowywać osobno purée owocowe.
Ładne, prawda? Ta propozycja jest bardziej praco- i czasochłonna, ale efekt jest spektakularny, więc warto! Przepis jest oczywisty - wystarczy mrozić po kolei różne soki, przeciery owocowe, jogurt, lemoniadę - w zależności od tego, jaką kombinację kolorów chcemy uzyskać.
Truskawki-mango-kiwi (inspiracja ze strony skinnytaste.com)
Składniki:
150 ml wody
2 łyżki cukru
150 g kiwi
150 g mango
150 g truskawek
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj syrop: zagotuj w garnuszku wodę z cukrem, gotuj przez ok. 5 min. Odstaw. Owoce zmiksuj (każdy osobno). Odstaw w 3 oddzielnych salaterkach. Do owoców dodaj syrop w trzech równych porcjach, wymieszaj.
Do foremki wlej miksturę truskawkową, mroź przez 2 godziny. Dolej część z mango, mroź przez 2 godziny, dolej część z kiwi, włóż do zamrażarki, po około 30 minutach włóż patyczki i zostaw na noc w zamrażarce.
Było nieco skomplikowanie, to teraz pora na coś bardzo prostego - zwykłe owocowe lody na patyku. Można je zrobić z jakichkolwiek owoców, my najchętniej jadamy truskawkowe. Kiedy tylko zaczyna się sezon słodkich polskich truskawek, pochłaniamy je całymi kilogramami. Po pewnym czasie moim dzieciom nudzą się już takie świeże, wyjadane prosto z miseczki, zaczynają kręcić nosem na koktajle, a wtedy przerzucamy się na wersję mrożoną...
Lody truskawkowe na patyku
Składniki:
0,5 kg truskawek
1 łyżka soku cytrynowego
miód (ilość zależy od tego, jak słodkie są truskawki)
Przygotowanie:
Wszystko razem zmiksować w blenderze, przelać do foremek, zamrozić i gotowe!
Kolejny banalnie prosty przepis. Tym razem potrzebujemy lemoniadę - najlepiej domową. Wystarczy woda, sok z cytryn albo limonek (albo tego i tego!), cukier (ja lubię dodawać trzcinowy lub dosładzać lemoniadę miodem). W wersji bardziej luksusowej można dodać plasterki truskawek i miętę. Teraz wystarczy to wypić... albo zamrozić w foremkach do lodów i otrzymać w ten sposób wspaniałe orzeźwiające lody!
Kiwi są wprost stworzone do takich pyszności. Wyglądają przepięknie, prawda?
Lody z kiwi na patyku
Składniki:
6 dojrzałych owoców kiwi
2-3 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Zmiksuj kiwi z miodem, odkładając tyle plasterków owocu, ile lodów zamierzasz przygotować. Do foremek włóż najpierw plasterki kiwi, a następnie owocową miksturę. Do zamrażarki, trochę cierpliwości i gotowe!
To kolejny letni przysmak moich dzieci. Jest fantastyczny, bo dostarcza witamin, wapnia i białka, a przy okazji jest taki smaczny! Na przepis trafiłam na blogu Mom On Timeout, zmodyfikowałam go dodając miód.
Jogurtowo-jagodowe lody
Składniki:
125 ml greckiego jogurtu
125 ml mleka
szklanka jagód
miód do smaku
Przygotowanie:
Wiadomo: zmiksuj wszystko razem, przelej do foremek, zamroź. Smacznego!
Moje dzieci nie są szczególnymi fanami porzeczek i jeżyn, a ja chciałabym, żeby jadały różne owoce, dlatego czasami proponuję je im w postaci lodów i deserów.
Lody z jeżyn lub porzeczek
Składniki:
150 g owoców
1 łyżka soku z cytryny
ok. 3 łyżek miodu
250 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wystarczy wszystko razem zmiksować, przelać do foremek i zamrozić. Jeśli nie chcesz pestek, możesz pobawić się w przecieranie owoców przez sitko. Możesz też zrobić wersję bez nabiału, przygotowując syrop z wody i cukru i łącząc go z owocami lub mieszając zmiksowane owoce z sokiem jabłkowym.