1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

10 potraw, które dzieci mogą przygotować samodzielnie

Oto propozycje prostych potraw, które dzieci mogą przyrządzić same lub z naprawdę niewielką pomocą dorosłych. Wypróbujecie?
Jogurt Parfait Jogurt Parfait fot. Shutterstock

Jogurtowe Parfait

Wspólne przygotowywanie posiłków to nie tylko wspaniała zabawa, ale również świetny sposób na budowanie więzi między rodzicami a dziećmi. Z kolei samodzielnie przyrządzone danie to prawdziwy powód do dumy: dziecko czuje, że jest samodzielne i potrafi zrobić coś, co zwykle zarezerwowane jest dla dorosłych. Ekscytująca perspektywa dla kilkulatka, prawda?

Pod nazwą "Jogurtowe Parfait" ukrywa się po prostu mieszanka jogurtu naturalnego (najlepiej sprawdza się grecki) i dodatków. Do wyboru mamy świeże owoce, konfitury, muesli, granolę, suszone owoce, orzechy, migdały, pokruszone ciasteczka itp. Ten przysmak nadaje się idealnie na śniadanie, a dzieci z łatwością przygotują go samodzielnie. Wykonanie jest proste: warstwa owoców (muesli, granoli itp.), jogurt, kolejna warstwa owoców (albo tym razem innego wybranego dodatku) itd. Górę możemy nawet posypać pokruszonymi ciasteczkami, polać sosem owocowym lub czekoladowym - będzie bardziej odświętnie!

sałatka owocowa sałatka owocowa fot. Shutterstock

Sałatka owocowa

Oto prawdziwa witaminowa bomba! Czy ktoś może oprzeć się kolorowej owocowej sałatce, zwłaszcza jeśli sam ją przygotował? Warto wybierać miękkie owoce, które dzieci mogą same pokroić (w tym celu mogą używać plastikowego noża!) oraz drobne owoce, takie jak maliny, truskawki, bezpestkowe winogrona czy borówki amerykańskie. Założenie jest takie, że owoce są słodkie z natury, nie musimy ich więc dosładzać, za to na pewno nie zaszkodzi dodać kilku kropel soku z cytryny - zapobiegnie ciemnieniu bananów i jabłek.

Szaszłyki owocowe Szaszłyki owocowe fot. Shutterstock

Owocowe szaszłyki

Zamiast sałatki owocowej możemy zaproponować dzieciom przygotowanie i zjedzenie owocowych szaszłyków - jest coś w tej formie podania owoców, co sprawia, że na dziecięcych buziach wykwita uśmiech zachwytu. Zapewniam! Wybierajcie miękkie owoce, bo dzieciom będzie łatwiej nabijać je na patyk.

popsicles popsicles fot. Shutterstock

Lody

Wystarczy kupić foremki do lodów, ewentualnie wykorzystać puste opakowania po jogurtach lub plastikowe kubeczki (w tym przypadku, gdy zawartość zacznie powoli tężeć, po jakiś 15-20 minutach, włóżcie w środek drewniane patyczki po lodach i pozostawcie aż do całkowitego zamrożenia). Wersja najprostsza: wlej sok do foremki, włóż do zamrażarki i po kilku godzinach ciesz się lodami owocowymi. Możesz jednak zaproponować dzieciom przygotowanie bardziej wymyślnych smakołyków: zanurzcie w soku kawałki truskawek, brzoskwiń, winogron czy kiwi, a otrzymacie wspaniale wyglądające owocowe lody.

Możecie też wymieszać rozgniecione banany, truskawki lub inne owoce (świetnie sprawdzają się jagody i borówki!) z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu - tu przyda się pomoc dorosłego, który może wymieszać te składniki w blenderze lub nadzorować tę czynność w przypadku starszego dziecka. Hop do zamrażarki i po 4 godzinach gotowe!

Lody z kiwi też wyglądają apetycznie, prawda? Przygotowujemy je następująco: sok owocowy (np. z winogron, jabłek lub ananasa), mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze owocami kiwi, wlewamy do foremek i po kilku godzinach orzeźwiające lody gotowe! Zamiast soku możecie dodać wodę z miodem (ok. 500 ml wody na 4 kiwi) - przed wlaniem mikstury do foremek spróbujcie, czy jest wystarczająco słodka.

dekorowanie ciasteczek dekorowanie ciasteczek fot. Shutterstock

Ciasteczkowe kreacje

No dobrze, kiedy już przygotujecie wspólnie ciasteczka, wytniecie odpowiednie kształty ulubionymi foremkami waszych dzieci i upieczecie tak przygotowane słodkości - pozwólcie dzieciom wyżyć się twórczo podczas ozdabiania kruchych przysmaków.  Możliwości jest bez liku - lukier tradycyjny i królewski, lukier domowej roboty i ten z torebki, słodkie posypki w różnych kształtach i kolorach, a do tego kolorowe pisaki do ozdabiania wypieków, a nawet jadalny brokat! Czy można wymyślić fajniejszą zabawę?

pieczywo z awokado pieczywo z awokado fot. Shutterstock

Kanapki

To całkiem oczywiste, prawda? I chociaż dla nas to rutyna, dla naszych dzieci fascynujące może być nawet posmarowanie kromki chleba dżemem, masłem orzechowym czy pyszną pastą - polecamy hummus oraz awokado wymieszane z odrobiną soku z cytryny i ewentualnie kroplą oliwy, drobno pokrojonym pomidorem, natką pietruszki - palce lizać i jakie zdrowe! Zamiast używać zwykłego chleba, dla urozmaicenia możecie sięgnąć po pieczywo chrupkie lub tostowe.

Dzieci pizza Dzieci pizza fot. Shutterstock

Pizza

Ta propozycja to strzał w dziesiątkę, bo większość dzieci uwielbia pizzę, a jej przygotowanie w domu nie jest trudne i dostarcza sporo frajdy młodym kucharzom. Ciasto możecie wykonać sami lub wykorzystać gotowy spód do pizzy, a dodatki skomponujcie według gustu domowników. Dzieci świetnie sobie radzą z rozsmarowywaniem na cieście sosu pomidorowego, nakładaniem plasterków szynki, warzyw i z posypywaniem pizzy serem.

sernik na zimno sernik na zimno fot. Shutterstock

Sernik na zimno

Ta propozycja to nieco wyższa szkoła jazdy, co oznacza, że dzieciom przyda się nasza pomoc przy przygotowaniu deseru. To chyba najprostszy możliwy sernik na zimno, nieco zmodyfikowana wersja przepisu Marthy Stewart. Zapomnijcie o żelatynie i wyrabianiu czy pieczeniu ciasta!

Wystarczy opakowanie ciastek typu Digestive, 300 g roztopionego masła, 2 łyżki cukru, 2 opakowania (ok. 450 g) serka śmietankowego (np. Philadelphia) w temperaturze pokojowej, puszka słodkiego mleka skondensowanego (400 ml), ok. 60 ml soku z cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier wanilinowy).

Dzieciom pozwólcie przesypać ciastka do woreczka i pokruszyć je (najłatwiej rozwałkować je zwykłym wałkiem do ciasta), a następnie przesypać do dużej miski, dokładnie wymieszać z cukrem i masłem. Tę masę rozłożyć w formie do tarty, dociskając do spodu i brzegów, schłodzić w zamrażarce przez przynajmniej 10 minut.

W tym czasie zajmijcie się przygotowaniem masy serowej: mikserem ubijcie na średnich obrotach serek, stopniowo dolewając mleko skondensowane, na końcu dodając sok z cytryny i esencję waniliową.

Następnie wystarczy przelać tak przygotowaną masę na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać i schładzać przez ok. 3 godziny. Przed podaniem możecie udekorować sernik borówkami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami lub innymi ulubionymi owocami. Oczywiście, tak naprawdę, dekorację pozostawcie dzieciom, to ich działka!

dziecko muffinki dziecko muffinki fot. Shutterstock

Muffinki

Upieczenie takich babeczek to dziecinna igraszka. Wystarczy osobno wymieszać mokre składniki, a osobno suche, później wszystko to ze sobą połączyć - każde dziecko powinno dać sobie radę (a malutkim rączkom oczywiście troszkę pomóżmy). Przepisy na muffinki znajdziecie w internecie, w naszym serwisie są instrukcje jak upiec muffiny jagodowe i wytrawne z szynką i serem.

dziecko hamburger dziecko hamburger fot. Shutterstock

Hamburgery

Naprawdę? Tak, chociaż trochę z przymrużeniem oka... Polskie miasta opanowała moda na jedzenie hamburgerów, może więc wykorzystamy to do wspólnej kulinarnej przygody w domu? Kupcie dobrej jakości bułki (oczywiście, jeśli wolicie, możecie je też upiec) i dobrej jakości mięso wołowe, z którego upieczecie kotlety. Do tego sałata, pomidor, ogórek i dzieci mogą same skomponować domowe hamburgery - pewnie im się to spodoba! Oczywiście dodatki dobierajcie według waszych domowych upodobań, możecie dorzucić plasterek sera, awokado, grillowane warzywa, kotlety warzywne lub tofu - wasza pomysłowość to jedyne ograniczenie. Miłej zabawy!

Więcej o: