eDziecko.pl Jedzenie >  Jadłospisy

10 przepisów na tanie dania dla rodziny

Karolina Stępniewska
01.02.2013 15:05
A A A Drukuj

fot. Shutterstock

Macaroni and cheese to ulubione danie amerykańskich dzieci. Przygotowanie jest banalnie proste, a składniki zwykle zalegają w naszych szafkach kuchennych i lodówce. Brak warzyw w tej potrawie warto zrekompensować sałatką lub owocami na deser. Można też dodać warzywa do makaronu, np. różyczki brokułów, marchewkę, pora albo kukurydzę. Niektórzy wzbogacają potrawę tuńczykiem, pomidorami lub kawałkami ugotowanego mięsa kurczaka. Włoska, prostsza, wersja macaroni and cheese, czyli pasta al burro e parmigiano, to makaron ugotowany al dente, do którego już na talerzu dodajemy odrobinę masła, mieszamy i posypujemy parmezanem - prosto, ale smacznie!

Składniki:

drobny makaron, np. kolanka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
450 ml mleka
garść startego żółtego sera
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji z opakowania. Odcedź po ugotowaniu. Sos serowy: w rondelku rozpuść masło i dodaj łyżkę mąki, dobrze wymieszaj. Dodaj odrobinę czarnego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 30-60 sekund. Stopniowo dolewaj mleko, mieszając cały czas trzepaczką. Zagotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj dużą garść startego żółtego sera i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron, wymieszaj i podawaj. Można też przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia, posypać z wierzchu dodatkowym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, przez 5-10 minut. (za: netmums.com)

  • 22
  • 15
Komentarze (6)
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 83 razy 53

    Można też przypomnieć przepisy na potrawy gotowane w czasie okupacji

  • Oceniono 21 razy 13

    około 2 kilogramów ziemniaków
    około połowy kilograma mąki pszennej
    łyżka lub dwie mąki ziemniaczanej
    20 dag chudego boczku na omastę

    Już taniej się nie da chociaż zamiast boczku można omaścić bułką tartą z cukrem:)

    kopytka

  • ciotka_ltd

    Oceniono 3 razy 3

    Jeszcze tanszy bread pudding (deser chlebowy). I znacznie bardziej angielski. Przepis takze Nigelli Lawson.
    -nieduzy bochenek lekko czerstwego chleba, lub 8-10 kromek chleba tostowego, lub resztki chalki czy czerstwej babki drozdzowej etc (to co z pieczywa sprzed 2-3 dni pozostalo); moze byc mieszanka, ale objetosci mniej wiecej polkilogramowego bochenka
    - ok. 5 dkg masla
    - spora garsc rodzynek (u Nigelli namoczonych uprzednio w winie, slodkiej marsali; dla dzieci - w wodzie)
    - po szklance (250 ml) mleka i slodkiej smietanki
    - 3 jaja
    - 1/2 lyzeczki esencji waniliowej (lub 1 cukier wanilinowy)
    - 3 lyzki cukru
    Pieczywo pokroic w kromki, posmarowac po jednej stronie maslem (mozna przeciac na mniejsze kromki), ulozyc maslem do gory 'na dachowke' w naczyniu do zapiekania (Nigella radzi by brzegi wystawaly ponad sos i sie podpiekly na chrupko).
    Wymieszac mleko, smietanke, cukier i jaja.
    Przygotowany chleb posypac obficie rodzynkami, zalac mieszanka mleczno-jajeczna.
    Piec w podgrzanym piekarniku circa 180C ok. pol godziny.
    Podawac cieply ze smietanka, bita smietana, lodami lub bardzo po angielsku z custardem (sos mleczno-jajeczny, jakby rzadki budyn), domowym lub z koncentratu.
    -

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX