10 przepisów na tanie dania dla rodziny

Oto propozycje sprawdzonych, niedrogich potraw dla całej rodziny - dzieci je kochają, ich rodzice także. Przekonajcie się sami, że zaciskanie pasa może być... smaczne!

Zupa marchewkowa

Ta marchewkowa zupa-krem jest naprawdę niedroga, pozwala na wykorzystanie resztek rosołu, można ją też przygotować na włoszczyźnie. Słodki smak z pewnością docenią dzieci, a miłośnikom mocniejszych smaków polecamy dodanie odrobiny imbiru.

Składniki:

1 cebula (posiekana)
1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
500 g marchewki
litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
natka pietruszki, pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmaż na oliwie do miękkości, dodaj czosnek, pokrojoną na nieduże kawałki marchewkę i duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj aż marchewka zmięknie - około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj blenderem. Możesz posypać pietruszką, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i dodać na wierzch odrobinę jogurtu naturalnego. Dobrze smakuje z chrupiącą bagietką lub z grzankami.

Kotlety z ziemniaków i kapusty włoskiej

To danie to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego obiadu, nawet jeśli było to purée. Kapustę włoską można zastąpić innymi warzywami. Bubble and squeak (pod taką nazwą znana jest ta potrawa w krajach anglosaskich) to po prostu metoda na wykorzystanie resztek obiadowych, jedyny składnik, który jest nam zawsze potrzebny to ziemniaki. Te krokiety to świetna propozycja dla dzieci, bo lubią je nawet te z nich, które zwykle stronią od warzyw.

Składniki:

0,5 kg ziemniaków (lub pozostałe z obiadu purée ziemniaczane)
200 g kapusty włoskiej, poszatkowanej
20 g masła
sól, pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
garść tartego żółtego sera (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, przygotować z nich purée, używając masła z przepisu. Kapustę ugotować do miękkości. Po odcedzeniu wymieszać z ziemniakami, doprawić, można dodać też natkę pietruszki. Rozgrzać olej na patelni. Formować niewielkie kotleciki, spłaszczyć je nieco drewnianą łopatką i piec z obu stron aż do uzyskania złocistej barwy. (za: kidspot.com.au)

Duszone warzywa

Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że to nieco droższa propozycja, ale tak naprawdę to świetny sposób na wykorzystanie zalegających w naszej lodówce i zamrażarce warzyw. Zamiast pieczarek czy cukinii, można dodać kalafior, brokuły, paprykę albo tanie, sezonowe warzywa - co tylko chcemy, dostosowując czas gotowania do wybranych jarzyn. Świetnie pasuje do ryżu, kaszy, a nawet makaronu. Można podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki:

3-4 ziemniaki
1 ząbek czosnku
100 g pieczarek
pomidory (z puszki lub świeże)
cukinia
sól, pieprz
zioła prowansalskie
łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę lub grube plastry. Gotować przez jakieś 8-10 minut (można tez użyć pozostałych z obiadu ziemniaków, wtedy ten krok pomijamy, a ziemniaki dodajemy pod koniec gotowania potrawy), odcedzić. W rondlu podgrzać odrobinę oliwy, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i ziemniaki, podsmażyć przez chwilę. Dodać pieczarki, pomidory, inne wybrane warzywa, przyprawić i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut. Można dodać odrobinę octu balsamicznego - wspaniale podkreśla smak potrawy.

Makaron z sosem pomidorowym

Dzieci z reguły uwielbiają sos pomidorowy. Ten przepis idealnie pasuje do makaronu, można też używać go jako bazy do innych, bardziej wymyślnych sosów na bazie pomidorów. Jeśli korzystacie ze świeżych pomidorów, należy najpierw je sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić i dodać do oliwy z czosnkiem, często mieszając, aż sos zredukuje swoją objętość - taki sos jest najpyszniejszy!

Składniki:

ulubiony rodzaj makaronu
ząbek czosnku
łyżka oliwy
przecier pomidorowy z kartonu (lub puszka pomidorów a w sezonie świeże pomidory)
szczypta cukru
sól, pieprz
bazylia

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj zmiażdżony czosnek, poczekaj aż zacznie unosić się czosnkowy aromat (ale nie za długo, czosnek szybko się przypala i gorzknieje - wtedy jest do wyrzucenia!). Wlej przecier pomidorowy, dodaj soli i pieprzu do smaku oraz szczyptę cukru. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Pod sam koniec gotowania dodaj bazylię, najsmaczniejsza jest świeża. Podawaj z makaronem.

Krokieciki z indyka i warzyw z dressingiem jogurtowym

Ta potrawa to kolejna propozycja z cyklu: "wykorzystujemy resztki obiadowe". Świetnie nadadzą się ziemniaki z poprzedniego dnia i resztki pieczeni z indyka lub kurczaka albo ugotowane mięso drobiowe, które zostaje po przyrządzeniu rosołu. Dzieci lubią wszelkie kotlety, a tu dodatkowo dostają porcję warzyw! Z dressingu można zrezygnować na rzecz sosu pomidorowego lub np. tzatziki.

Składniki:

25 g masła
mała cebula, drobno posiekana
450 g utłuczonych ziemniaków
115 g ugotowanej kapusty lub brukselki
puszka kukurydzy
225 g ugotowanego indyka, pokrojonego w kawałki (lub resztki pieczonego indyka z obiadu)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
bułka tarta
2 łyżki mąki
1 jajko
olej roślinny

dressing:

220 g jogurtu
1 łyżka octu winnego
4 drobno posiekane cebule dymki
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżeczki drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Roztop masło na patelni i podsmaż cebulę. Przełóż do miski, dodaj utłuczone ziemniaki, kapustę, kukurydzę, ugotowanego indyka, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Do masy dodaj oliwę i trochę bułki tartej - tak, żeby była zwarta, ale niezbyt zbita. Uformuj 4 kulki, nieco spłaszcz i obtocz w mące. Posmaruj z obu stron żółtkiem i obtocz w bułce tartej. Smaż na patelni, na oleju roślinnym, przez 3 minuty z każdej strony. Dressing przygotuj mieszając razem wszystkie składniki i dodając trochę soli i pieprzu. Gotowe!  (za: goodtoknow.co.uk)

Makaron z serem

Macaroni and cheese to ulubione danie amerykańskich dzieci. Przygotowanie jest banalnie proste, a składniki zwykle zalegają w naszych szafkach kuchennych i lodówce. Brak warzyw w tej potrawie warto zrekompensować sałatką lub owocami na deser. Można też dodać warzywa do makaronu, np. różyczki brokułów, marchewkę, pora albo kukurydzę. Niektórzy wzbogacają potrawę tuńczykiem, pomidorami lub kawałkami ugotowanego mięsa kurczaka. Włoska, prostsza, wersja macaroni and cheese, czyli pasta al burro e parmigiano, to makaron ugotowany al dente, do którego już na talerzu dodajemy odrobinę masła, mieszamy i posypujemy parmezanem - prosto, ale smacznie!

Składniki:

drobny makaron, np. kolanka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
450 ml mleka
garść startego żółtego sera
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji z opakowania. Odcedź po ugotowaniu. Sos serowy: w rondelku rozpuść masło i dodaj łyżkę mąki, dobrze wymieszaj. Dodaj odrobinę czarnego pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 30-60 sekund. Stopniowo dolewaj mleko, mieszając cały czas trzepaczką. Zagotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj dużą garść startego żółtego sera i dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron, wymieszaj i podawaj. Można też przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia, posypać z wierzchu dodatkowym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, przez 5-10 minut. (za: netmums.com)

Makaron z szynką i groszkiem

Ten przepis pochodzi od samej kulinarnej bogini, czyli Nigelli Lawson. W wersji mniej kalorycznej, warto zastąpić kremówkę jogurtem naturalnym, a nawet całkiem zrezygnować z nabiału. To danie jest wyjątkowo proste do przygotowania i nie wymaga wielu składników. Włosi czasem podsmażają po prostu szynkę i groszek na oliwie, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki, po czym mieszają to wszystko z makaronem. Szynkę pokrojona w kostkę można też zastąpić po prostu plasterkami szynki, które nam zostały z kolacji, pokrojonymi na małe kawałki czy paski. Groszek mrożony jest zdrowszy od tego z puszki, ale dla zapracowanych mam taka opcja od czasu do czasu może być wybawieniem! Parmezan jest idealnym uzupełnieniem potrawy, ale ponieważ nie wszyscy go lubią, a poza tym - przyznajmy szczerze - nie należy do tanich, można z niego zrezygnować, ewentualnie zastąpić takim żółtym serem, który dzieciom smakuje najbardziej.

Składniki (dla 2-3 dzieci, dla całej rodziny trzeba zmodyfikować ich ilość):

200 g makaronu farfalle (lub innego makaronu)
100 g zielonego groszku (mrożonego)
150 ml śmietany kremówki
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Gotuj makaron według instrukcji z opakowania, po około 5 minutach od wsypania makaronu do wody, dorzuć groszek. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go razem z groszkiem. W tym samym garnku podgrzej śmietanę, szynkę i parmezan. Wrzuć do środka makaron, dobrze wymieszaj i możesz podawać! (za: nigella.com)

Zapiekanka z makaronu i kurczaka

Ta zapiekanka to doskonały sposób na pozbycie się resztek ugotowanego mięsa, także tego z rosołu. Zamiast groszku i kukurydzy można użyć innych warzyw - mrożone też się nadają!

Składniki:

200 g makaronu
100 g ugotowanego, pokrojonego kurczaka
100 g zielonego groszku (mrożony lub z puszki)
100 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
1-2 łyżeczek ziół, suszonych lub świeżych: bazylii, oregano, pietruszki
250 ml beszamelu
tarty ser do posypania

Beszamel:

20 g masła
20 g mąki
280 ml mleka

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj beszamel, roztapiając na patelni lub w rondlu masło, dodaj mąkę i dokładnie  mieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodawaj stopniowo mleko, dopraw szczyptą gałki muszkatołowej. Gotuj aż sos zgęstnieje. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do żaroodpornego naczynia. Posyp żółtym serem. Zapiekaj przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.  I już! (za: netmums.com)

Jabłka z kruszonką

Jabłka z kruszonką, czyli apple crumble, to bardzo popularny w krajach anglosaskich deser. Jest tani i łatwy do przygotowania, a smakuje niebiańsko! To taka uproszczona wersja szarlotki, ale w niczym jej nie ustępuje. Część mąki z kruszonki można zastąpić płatkami owsianymi, a biały cukier, cukrem trzcinowym, jeśli wolimy zdrowszą wersję. Deser można też przygotować z innych owoców - wspaniale smakuje np. ze śliwkami!

Składniki:

6 jabłek
250 g cukru
200 g mąki
120 g masła
cynamon
rodzynki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jabłka obierz, pokrój w kostki. Przełóż do garnka, dodaj 3/4 cukru i cynamon (oraz, opcjonalnie, rodzynki). Można dodać również odrobinę soku z cytryny. Duś do miękkości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj mąkę, masło i resztę cukru palcami, konsystencja ma przypominać bułkę tartą. Przełóż jabłka do żaroodpornego naczynia, posyp kruszonką. Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu, gdy kruszonka przybierze złocisty kolor. Podawaj na ciepło (ale nie gorące!), najlepiej z gałką lodów owocowych. Pycha!

Czekoladowy pudding z chleba i marmolady

To przykład angielskiego deseru z pieczywa i marmolady (dżemu), czyli składników, które zwykle mamy w domu. Jedynym większym wydatkiem może być gorzka czekolada o dużej zawartości kakao. Poza tym ten pudding przygotowuje się prosto i szybko (za wyjątkiem czasu chłodzenia w lodówce) i powinien smakować całej rodzinie.

Składniki:

10 grubych kromek białego pieczywa (wczorajszego, najlepiej tostowego lub innego białego chleba bez zakwasu)
3 kopiaste łyżeczki marmolady (dobrze sprawdzają się dżem pomarańczowy, konfitura z czarnych porzeczek i powidła śliwkowe)
150 g gorzkiej czekolady (75% zawartość kakao)
75 g masła
420 ml mleka
110 g drobnego cukru (może być cukier puder)
3 jajka

Sposób przygotowania:

Z chleba odetnij skórki. Rozsmaruj marmoladę na 3 kromkach chleba i połóż na nich kolejne 3 kromki. Tak przygotowane kanapki i pozostałe 3 kromki chleba podziel na 4 trójkąty. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem, cukrem i masłem (połamane kawałki czekolady i resztę składników włóż do miski, umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą - tak, żeby dno miski nie dotykało powierzchni wody). Mieszaj składniki aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zdejmij z ognia. W osobnej misce ubijaj jajka i powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia (około 16x23 cm) rozsmaruj masę jajeczno-czekoladową (około 1 cm wysokości). Rozłóż na tym chleb z marmoladą, a na górę wylej połowę pozostałego kremu czekoladowego. Rozłóż resztę trójkątów z chleba na górze, na to wylej resztę czekoladowej masy. Używając widelca, delikatnie przyciśnij górne składniki do reszty deseru. Przykryj naczynie folią spożywczą i zaczekaj aż pudding ostygnie, następnie włóż go do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zdejmij z naczynia folię i delikatnie umieść je w większej formie do pieczenia, napełnionej mniej więcej do połowy gorącą wodą. Piecz przez około 30-35 minut. Przed podaniem pozwól deserowi ostygnąć przez około pół godziny.  Dobrze smakuje z bitą śmietaną. (za: goodtoknow.co.uk)

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.