Składniki:
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj blachę. Miód podgrzej z przyprawami, wymieszaj z mąką i z pozostałymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na grubość mniejszą niż 1 cm. Foremkami lub kubeczkiem powycinaj rozmaite kształty. Ułóż pierniczki na blasze. Posmaruj je jajkiem lub żółtkiem. Piecz ok. 15 minut.
Składniki:
Przepis:
Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki możesz polukrować.
Składniki:
Przepis:
Wyjmij masło z lodówki (musi być twarde) i przesiekaj z mąką. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki (możesz je przechowywać nawet kilka dni). Mak zalej wrzącym mlekiem (lub wodą) i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut (ziarna powinny się dać rozetrzeć w palcach). Odcedź i przepuść 3 razy przez maszynkę. Rozpuść w rondelku miód, cukier i masło. Domieszaj mak, zapach i bakalie. Przesmażaj masę przez kilkanaście minut na małym ogniu, często mieszając, by się nie przypaliła. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj formę (tortownicę). Podziel ciasto na dwie części. Większą (ok. 2/3) wyłóż dno blachy, resztę zostaw na paski. Podpiecz spód (ok. 10 minut). Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki grubości małego palca i rozpłaszcz je. Z białka ubij na sztywno pianę. Wymieszaj ją delikatnie z przestudzoną masą makową i wyłóż na kruchy spód. Na wierzchu ułóż równolegle paski. Włóż ponownie do piekarnika i piecz, aż paski staną się rumiane. Po wyjęciu możesz ciasto polukrować (pół szklanki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny). Masy makowej możesz też użyć do strucli drożdżowej albo do kutii, klusek, czy łamańców (wtedy nie dodawaj do niej białka).
Składniki:
Przepis:
Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 100 C. Kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki ocierając w ręczniku. Schłodzone utrzeć na grubość drobnej kaszy. Masło rozpuścić. Wymieszać orzechy, mąkę, cukier, sól, masło i jajko na dość rzadkie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Nakładać łyżeczką górki ciasta na pergamin, zakładając, że roztopią się na boki w trakcie pieczenia. Piec ok. 8 minut, aż zbrązowieją. Studzić na blasze, powinny być cienkie i kruche.
Składniki:
Przepis:
Wiórki wsyp do garnuszka, zalej wrzątkiem, dodaj cukier. Gotuj 10 min na malutkim ogniu pod przykryciem. Do płaskiego rondelka włóż rozgnieciony ser. Wlej wiórki z wodą, w której się gotowały. Gdy masa serowa się zagotuje, zestaw garnek z ognia. Gdy nieco przestygnie, zmiksuj ją i znów wstaw na mały gaz. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlej ją do gotującej masy. Teraz zacznie ona gęstnieć, więc mieszaj, żeby się nie przypaliła. Gdy zacznie pyrkotać, zestaw z ognia i wlej do wysmarowanej masłem miseczki. Zastygły sernik wyłóż na talerz. Pokrój w fantazyjne kawałki. Ułóż je na talerzyku i ozdób kawałkami kiwi albo innymi kolorowymi owocami.
Składniki:
Przepis:
Ser przepuść przez maszynkę. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem wanilinowym, dodaj masło, dalej ucierając, połącz z serem, kaszką, bakaliami i wymieszaj. Delikatnie dodaj bitą pianę. Piecz w 180°C przez 50-60 min. Możesz wykorzystać gotowy mielony ser. Jeżeli dziecko nie jest uczulone na pomarańcze, do sernika możesz dodać smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki itp.
Składniki:
Przepis:
Rozdziel białka od żółtek. Mąkę przesiej przez sito. Tortownicę o średnicy 24 cm. ,wyłóż natłuszczonym pergaminem. Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Mikserem ubij żółtka z cukrem na gładki, biały kogel mogel. Najlepszy jest tzw cukier do wypieków, kryształ, ale bardzo drobny, bo ubija się najszybciej. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce ziemniaczanej, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z koglem moglem. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Dodaj część piany do mącznej masy i dobrze wymieszaj, resztę wmieszaj delikatnie. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut. Zostaw w otwartym piekarniku na 15 minut. Biszkopt to ciasto wielofunkcyjne. Można go lekko nasączyć, przełożyć kremową masą i zrobić tort. Można podać z bitą śmietaną lub jogurtem i owocami. Można mrożone owoce podsmazyć na maśle z brązowym cukrem i w formie gorącego, gęstego sosu podać razem z biszkoptem. Świeży jest pyszny na śniadanie ze szklanką zimnego mleka i konfiturami.
Składniki:
Przepis:
Zrób ciasto drożdżowe według recepty podanej w przepisie na bułeczki z farszem kapuścianym (punkt 2).
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Śliwki posiekaj, rodzynki sparz, odcedź, połącz z jabłkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, posmaruj masą jabłkową (brzegi pozostaw suche), zroluj, pilnując, by farsz nie wypłynął. Powstanie niewielka strucla (być może łatwiej ci będzie zrobić dwie jeszcze mniejsze).
Przełóż struclę do formy keksowej wyłożonej pergaminem, pozostaw, aż jeszcze trochę wyrośnie. Smaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze ok. 190°C.
Składniki:
Przepis:
Puszkę z mlekiem (nieotwartą!) włóż do garnka z taką ilością wody, by puszka była nią całkiem przykryta. Gotuj przez mniej więcej 3 godziny. Ostudź. Uwaga, nie wolno otwierać gorącej puszki, bo rozgrzana masa pod ciśnieniem może się rozprysnąć po całej kuchni i dotkliwie poparzyć domowników! Dlatego wygodnie jest wcześniej przyrządzić karmel i trzymać zamkniętą puszkę na podorędziu. Wystudzoną puszkę otwórz, wyłóż jej zawartość do miski lub salaterki i wymieszaj z orzechami i ew. esencją waniliową. Karmelowo-orzechową masę nakładaj po łyżeczce do wnętrza babeczek lub wyłóż na kruchy spód albo na upieczony, kruchy blat. Rozsmaruj łopatką albo nożem o szerokim ostrzu.
Składniki:
Przepis:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do lodówki na godzinę.
Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek.
Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią (15-20 minut).
Składniki:
Przepis:
Rozgrzać piekarnik do 180 st C, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Zmiksować masło z cukrem i jajkiem, aż cukier się rozpuści. Wymieszać płatki z mąką, proszkiem i solą. Wsypać do masy maślanej i zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać. Nakładać nieduże, płaskie ciastka na blachy. Zostawić miejsce między ciastkami, bo rozpłyną się na boki. Piec ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Ciastka są bardzo kruche, pokruszone mogą zastąpić słodkie chrupki do mleka lub jogurtu.
Składniki:
Polewa:
Przepis:
Składniki:
Lukier:
Przepis: