Przekąska to mały, ale konkretny posiłek, który zapewni dziecku dodatkową porcję energii pomiędzy głównymi posiłkami: śniadaniem, obiadem i kolacją.
Główne posiłki dzieli 5-6 godzin. To dużo czasu, zwłaszcza dla ruchliwego malucha. Już po dwóch godzinach od śniadania zaczyna się on rozglądać za czymś do zjedzenia, najchętniej słodkim. Intuicja mu podpowiada, że dzięki słodyczom pozyska dawkę łatwo przyswajalnej energii, której mu brakuje. Tyle że batonik, ciastko czy chrupki, które zwykliśmy traktować jako przekąski, stłumią uczucie głodu, ale po pierwsze - nie na długo, a po drugie - nie dostarczą dziecku cennych składników odżywczych.
Powinna dostarczać dziecku 5-10 proc. dziennej dawki energii. I, podobnie jak inne posiłki, powinna być bogata w: białka, węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne. Przygotowanie zdrowej przekąski tylko pozornie wydaje się skomplikowane. W roli przekąsek dobrze sprawdzają się owoce i warzywa, budynie z owocami, jogurty z dodatkiem muesli i owoców, a także orzechy (niesolone) i pestki słonecznika czy dyni. Alternatywą mogą być kanapki z pełnoziarnistego pieczywa.
Przekąski najlepiej przygotowywać w domu lub kupować je rozważnie. Często bowiem to, co reklamowane jest jako zdrowa przekąska, wcale nią nie jest (ma za dużo cukru, za dużo tłuszczu, zawiera sztuczne barwniki i aromaty). W kategorii złych przekąsek królują chipsy, słone paluszki, herbatniki, batony, słodzone napoje i desery.
Niestety, za pojęciem przekąski kryje się pewna pułapka. Tu kąsek, tam kąsek... i zamiast zalecanych pięciu posiłków robi się dziesięć. Dziecko, które stale coś pogryza, szybciej tyje i traci apetyt na wartościowy posiłek. Dopilnujmy, by od przekąski do dania głównego minęły co najmniej dwie godziny. Nie zostawiajmy talerza z kanapkami w zasięgu rączek malucha. Lepiej wcześnie przyzwyczaić go, że nawet do podwieczorku siadamy do stołu (wyjątkiem są przekąski zabierane na spacer).
Budyń domowy z kroplą soku malinowego
Jogurt z owocami i wafel pełnoziarnisty
Marchewka i papryka pocięte w słupki i kromka chleba pełnoziarnistego z masłem
Koktajl mleczno-owocowy z biszkoptem
Różyczki brokułu gotowane na parze z dipem jogurtowym
Sałatka owocowa i kawałek ciasta drożdżowego
Placuszek z marchwi i cukinii z jogurtem naturalnym
Warzywa blanszowane z łyżeczką oliwy, kilka świderków pełnoziarnistego makaronu
Jabłko pieczone z powidłami śliwkowymi i kleksem jogurtu naturalnego
Kisiel domowy z owocami i ciastko z pełnego ziarna