Jadłospis na październik

Dwulatek powinien zjadać 100 g chudego mięsa dziennie. A jeśli nie ma na to ochoty? Oto pomysły na zdrowe i smaczne potrawy dla rodziny wybrednego dziecka.

Dzieci rosną, dlatego potrzebują dużo białka. Jego lwią część dostarczają maluchowi produkty mleczne. To jednak nie wystarczy. Znakomitym źródłem białka jest mięso. Wiele dzieci jednak go po prostu nie lubi. Zamiast się martwić, trzeba w takiej sytuacji częściej sięgać po jajka, warzywa strączkowe i ryby, które z powodzeniem mogą zastąpić niechciane mięso.

Dla dziecka najlepiej kupować filety ryb morskich, które są jedynym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 korzystnie wpływających na gospodarkę tłuszczową całego organizmu. Są bardziej kaloryczne niż ryby słodkowodne (a maluchy potrzebują energii) i o wiele mnie ościste - dorsz, grenadier czy kergulena właściwie nie mają drobnych ości. Dostarczają też wielu cennych pierwiastków, m.in. selenu, magnezu, wapnia oraz jodu koniecznego do prawidłowej pracy tarczycy. No i zadbaj o to, żeby ryba nie kojarzyła się dziecku wyłącznie z panierowanym filetem z morszczuka, zmorą przedszkolnych stołówek. Może polubi rybę po grecku, pieczoną na grillu, w galarecie lub wędzoną...?

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Płatki owsiane z rodzynkami, płatkami migdałowymi, tartym jabłkiem i kefirem

Przegotowana woda z wyciskanym sokiem z cytryny i pomarańczy

II śniadanie

Pomidor faszerowany twarożkiem z jajkiem na twardo i dymką. Kromka chrupkiego lekkiego pieczywa

Sok z czarnej porzeczki

Obiad

Minestrone (gęsta zupa jarzynowa z fasolą, ziemniakami i makaronem)

Sałata lodowa z rybą wędzoną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek

Plaster domowego drożdżowego ciasta

Nektarynka

Kolacja

Śliwki węgierki nadziewane orzechami włoskimi, polane sosem jogurtowo-majonezowym

Pół grahamki

Herbatka z dzikiej róży

WTOREK

Śniadanie

Kromka razowego chleba z masłem i powidłami

Pół soczystego, dojrzałego jabłka

Kakao

II śniadanie

Mała miseczka borówek smażonych z gruszką

Pełnoziarnisty wafel ryżowy

Kefir

Obiad

Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

Bezmięsne leczo z ryżem

Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)

Podwieczorek

Garść pestek słonecznika

Sok przecierowy marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowy

Kolacja

Tabouleh, czyli sałatka z kaszki kuskus z pomidorami oraz ogromna ilością posiekanej natki pietruszki i świeżych ziół

Sok truskawkowy

ŚRODA

Śniadanie

Kaszka z buzią (dość gęsta kaszka manna na mleku, na talerzu oczy i buzię rzeźbisz palcem i wlewasz do środka syrop lub wkładasz łyżeczką dżem)

Sok marchewkowy

II śniadanie

Garść orzechów laskowych

Koktajl z jogurtu z bananem

Obiad

Pulpet rybny na sposób orientalny (z rodzynkami i curry)

Ziemniaki

Fasolka szparagowa

Pół pieczonej czerwonej papryki z winegretem

Sok jabłkowy

Podwieczorek

Gruszka "Piękna Helena" (obgotowana, polana sosem z gorzkiej czekolady)

Herbata z suszonych żurawin dosładzana miodem

Kolacja

Pomidor z mozzarellą i bazylią

Kromka razowego chleba z soją posmarowana masłem

Kawa zbożowa z mlekiem

CZWARTEK

Śniadanie

Jajko na miękko

Kromka chleba razowego z masłem i szczypiorkiem

Pół zielonej papryki

Nektar brzoskwiniowy

II śniadanie

Budyń czekoladowy z dwoma kosteczkami gorzkiej czekolady

Niegazowana woda mineralna lub źródlana (dla dzieci)

Obiad

Rosół z lanymi kluseczkami

Mus z łososia (ugotowany filet zmiksowany ze śmietanką i pianą z białka, ugotowany w kąpieli wodnej)

Szpinak z płatkami migdałowymi

Sok z owoców tropikalnych

Podwieczorek

Zupa nic (mleko z koglem-moglem, po którym pływają "obłoczki" z piany)

Kolacja

Pasta z soczewicy zmiksowanej z majerankiem i cebulą podsmażoną na oliwie

Pół kajzerki

Herbata z cytryną

PIĄTEK

Śniadanie

Kromka grahama z twarożkiem homogenizowanym i czarnymi jagodami

Mleko prosto z lodówki

II śniadanie

Sałatka z arbuza z pokrojonym w kostkę serem feta i listkami melisy

Herbatka z owoców leśnych

Obiad

Jarzyny (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) zapiekane pod beszamelem

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczą i orzechami włoskimi, polana jogurtem

Kompot śliwkowy

Podwieczorek

Pieczone jabłko z konfiturą truskawkową

Przegotowana woda z wyciskanym sokiem z mandarynki

Kolacja

Mała kromka chleba z masłem i wędzonym łososiem, kilka oliwek

Winogrona bezpestkowe

Sok jabłkowo-jagodowy

SOBOTA

Śniadanie

Tost z żółtym serem i ananasem

2-3 łyżki pestek z dyni

Kawa zbożowa z mlekiem

II śniadanie

Kawałki marchewki, świeżego ogórka i selera naciowego maczane w dipie z serka homogenizowanego i bryndzy

Sok pomidorowy

Obiad

Pomidorowa z kluseczkami

Kasza gryczana z sosem grzybowym

Surówka z selera i marchewki z oliwą

Sok przecierowy marchwiowo-jabłkowo-bananowy

Podwieczorek

Mieszanka owoców leśnych (mogą być z mrożonki) zalana owocową galaretką

Kolacja

Grube plastry świeżego ogórka z wyciskaną przez szprycę awanturką (pastą z twarożku i sardynek z puszki)

Kromka chleba razowego na miodzie z masłem

Herbatka lipowa z miodem

NIEDZIELA

Śniadanie

Sałatka owocowa z pokruszonymi tostami

Jogurt naturalny

II śniadanie

Kromka chleba chrupkiego z masłem i żółtym serem

Pół słodkiej, dojrzałej brzoskwini

Sok winogronowy-jabłkowy

Obiad

Barszcz ukraiński

Małdrzyki, czyli racuszki z białego sera z mąką i jajkiem posypane cukrem pudrem

Świeżo wyciskany sok z pomarańczy

Podwieczorek

2 małe magdalenki domowego wypieku

Szklanka zimnego lub ciepłego mleka

Kolacja

Tymbalik (galaretka) z dorsza, marchewki i zielonego groszku z sosem chrzanowym na zimno

Mała bułeczka z ziarnami posmarowana masłem

Przegotowana woda z sokiem wiśniowym

Więcej o:
Copyright © Agora SA