Nie tylko oliwa

Czytałam, że dla dziecka najlepsza jest oliwa z oliwek, ale mój Damian, jak tylko wyczuje je smak w potrawie, krzywi się i nie chce jeść dalej. Czym ją zastąpić?

Czy mogę dusić warzywa na maśle (lubi jego smak), a mięso na zwykłym oleju? Ania

Dobrej jakości oliwa z oliwek (extravergine, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno) rzeczywiście jest znakomitym źródłem tłuszczu, w tym niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto stopniowo przyzwyczajać dziecko do jej smaku. Jeśli jednak chłopiec nie toleruje smaku oliwy i nie udaje się jej "przemycić" w potrawach, proszę spróbować zastąpić ją tłustymi rybami morskimi (podając 2-3 razy w tygodniu łososia) lub wykorzystać wysokiej jakości oleje roślinne, np. niskoerukowy olej rzepakowy. Dieta zdrowego dziecka powinna zawierać również pewną ilość masła i pełnotłustych produktów mlecznych.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.