Dzienne zapotrzebowanie trzylatka na wapń nadal jest wysokie, bo wynosi około 800-1000 mg, to jest równowartość prawie litra mleka (dokładnie 800 ml). Czyste mleko można częściowo zastąpić maślanką, kefirem, kwaśnym lub acidofilnym mlekiem, serwatką - niektóre dzieci nawet wolą ich kwaśny smak. Na drugie śniadanie warto podać nieduży (150 g) kubeczek jogurtu, który zawiera tyle wapnia, co cała szklanka mleka i dodać do niego posiekane figi i morele. Na obiad można przygotować danie zawierające natkę pietruszki, szczypiorek, brokuły, kapustę, a także mielone nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja). To pomoże przyswajać wapń z diety. Kolację skomponować z kanapek z gruboziarnistego pieczywa z sardynką w oleju, plasterkiem żółtego sera lub serkiem topionym. Uwaga, najmniej tego pierwiastka jest - wbrew pozorom - w twarogu ("ucieka" z niego z serwatką), więc nawet jeśli dziecko zje naleśniki z serem, to powinno je popić mlekiem, jogurtem lub kakao.