Zdrowe nowalijki

Tyle się mówi o trujących substancjach w nowalijkach, ale moja córeczka tak lubi chrupać świeże warzywa... Czy może je jeść? Agnieszka

Pierwsze wiosenne warzywa, które można kupić w każdym sklepie i na bazarku pochodzą na ogół ze szklarni, gdzie były sztucznie doświetlane i dogrzewane, a do ich uprawy używano środków ochronnych i przyśpieszających dojrzewanie. Wyglądają dorodnie, mają jednak niewielką wartość odżywczą. Zamiast rzodkiewki czy karotki ze szklarni rozsądniej jest podać dziecku mniej okazałe nowalijki pochodzące z upraw ekologicznych. Te warzywa rosną na nieskażonej glebie, bez stosowania "wspomagaczy", a wszystkie etapy produkcji żywności podlegają regularnej kontroli (o czym świadczy dołączony do nich certyfikat). Można je kupić w sklepie ekologicznym lub w takim gospodarstwie. Od szklarniowych nowalijek lepsze są także warzywa mrożone lub pochodzące z krajów o cieplejszym klimacie.

Copyright © Agora SA