Oliwa obowiązkowa?

Czytałam, że do obiadu należy dodawać nieco oliwki z oliwek. Czy to konieczne? Córka jak tylko wyczuje to nie tknie. Czy jest jakieś inne źródło węglowodanów dla trzynastomiesięcznej dziewczynki? (Agata)

Dobrej jakości oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia na zimno) jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczu w najzdrowszej postaci. Tłuszcze dostarczają organizmowi energii, są nośnikiem witamin, a nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne dla funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego i układu odpornościowego. Proszę spróbować "przemycić" oliwę dokładając ją do zupy, warzyw, itp. Jeśli córeczka absolutnie nie toleruje smaku oliwy można próbować zastąpić ją podając dziecku tłuste ryby morskie, np. łososia 2-3 razy w tygodniu. Dieta zdrowego dziecka powinna zawierać również pewną ilość masła i pełnotłustych produktów mlecznych.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.