1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Sałatki na lato

W upalne letnie dni z niechęcią myślimy o gotowaniu. A może by tak zastąpić tradycyjny obiad łatwą do zrobienia sałatką?
Stragany kuszą najlepszą ofertą w roku. Wszystko dorodne, pachnące, dojrzałe na słońcu i świeżo zerwane. Ale gotować się nie chce, bo na dworze jest ciepło, leniwie, wakacyjnie. Zamiast przygotowywać skomplikowane i wyrafinowane dania, sięgam do sprawdzonych, ulubionych sałatek.

Robi się je szybko, a recepturę można zmieniać i urozmaicać, zależnie od tego, co zachwyci na targu. Choć prawie nie ma przy nich gotowania, są wystarczająco pożywne, żeby wystąpić w roli drugiego dania lub kolacji. A wyrafinowany sznyt nada im pełny, bogaty smak sierpniowych warzyw i ziół.

OBIAD NA ZIMNO

Choć przywykliśmy podawać dzieciom ciepły obiad, treściwa, dobrze skomponowana, zimna sałatka z powodzeniem może go zastąpić.

Składniki nie zmieniają przecież swoich właściwości odżywczych po ostudzeniu.

Jeśli sałatka ma zdrowo nasycić głód, powinny być w niej węglowodany (kasza, ryż, makaron, grzanki lub pieczywo do pogryzania), porcja białka (mięso, warzywa strączkowe, ser, jaja, ryba - pod warunkiem, że przechowujemy ją w lodówce i nie zabieramy na piknik w upalny dzień), nieco tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy), dużo witamin, soli mineralnych i błonnika (warzywa i owoce). Sałatka zyska na smaku i wartości, gdy dodamy do niej orzechy, nasiona, pestki, kiełki.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

0,5 kilograma młodych ziemniaków

3 ogórki małosolne

słodka cebula

8 jajek przepiórczych

łyżka kaparów, utarty ząbek czosnku

4 łyżki majonezu, pieprz, sok z cytryny

łyżeczka musztardy diżońskiej

łyżka posiekanego szczypiorku

łyżka posiekanego koperku

Cebulę drobno pokrój w kostkę. Wymieszaj majonez z musztardą, kaparami i cebulą, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki wyszoruj, oskrob i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudzone pokrój, wymieszaj z sosem, posyp szczypiorkiem i koperkiem. Najlepsze do sałatek są ziemniaki o małej zawartości skrobi - po ugotowaniu trzymają zwarty kształt. Takie są młode ziemniaki, bez względu na odmianę.

SZASZŁYKI Z TEGO, CO POD RĘKĄ

10 plastrów salami

10 plastrów ementalera

10 małych kulek mozzarelli

10 małych pomidorów

ogórek, rzodkiewki, sałata, kalarepka

oliwki

Szaszłyki są wygodne do złapania w rękę i wyglądają atrakcyjnie. Na szpadki można nadziewać różne produkty, mieszać owoce z warzywami, dodać kostki sera, plasterki wędlin lub pieczonego mięsa. Można pokusić się dodatkowo o przygotowanie jogurtowego albo majonezowego sosu. Pikantnego, z chile chipotle z puszki, tatarskiego, remulady, ziołowego lub czosnkowego z ogórkiem, zwanego tzatziki.

KOKARDKI Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ

200 g makaronu kokardki

garść pomidorów koktajlowych

garść oliwek bez pestek

garść liści bazylii, utarty ząbek czosnku

pierś kurczaka (pieczona, grillowana

lub usmażona)

80 ml oliwy extra vergine

3 łyżki octu z czerwonego wina

sól, pieprz

Czosnek utrzyj z solą, wymieszaj z oliwą i octem. Makaron ugotuj al dente, odcedź i wymieszaj z sosem. Dodaj pomidory, porwane liście bazylii, oliwki i pokrojonego w paski kurczaka. Można podawać na ciepło lub na zimno, jako sałatkę z makaronem.

TABULE

3 pęczki natki pietruszki

pęczek mięty

pół szklanki kuskusu lub bulguru

pół cebuli

ogórek

czerwona papryka

sok z cytryny

3 łyżki oliwy extra vergine

sól

Kuskus lub bulgur (podobna w smaku do kuskusu, ale grubsza pszenna kasza, którą można kupić w arabskich sklepach lub dobrych delikatesach) zalej wrzątkiem wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy, tak by woda stała ok. 1,5 cm ponad powierzchnią kaszy. Przykryj, odstaw i zaczekaj, aż ziarna wchłoną płyn. Kasza nasiąknie i zmięknie, stanie się zwarta, ale po poruszeniu widelcem powinna się rozsypać.

Zioła posiekaj bardzo drobno. Cebulę, ogórek i paprykę pokrój w drobną kostkę równej wielkości. Wymieszaj zioła z kaszą i warzywami, dopraw cytryną, solą i oliwą. Sałatka jest najlepsza, gdy się przegryzie.

Zioła można urozmaicać, dodać utarty czosnek, pomidory, rzodkiewki, szczypior, ale ważne jest, by dominującym elementem była zieleń natki pietruszki i mięty.

Pomysł na sałatkę z kaszą można rozwijać z kaszami innymi niż pszenne - świetnie sprawdza się pęczak i brązowy ryż.