Kanapki na gorąco

Agnieszka Kręglicka
06.03.2009 , aktualizacja: 06.03.2009 12:17
A A A Drukuj
Grzanki parmezanowe

Grzanki parmezanowe (Fot. Agata Jakubowska / AG)

Smaczne, łatwe do przygotowania, sycące, a przede wszystkim ciepłe - grzanki to idealna propozycja na zimowe poranki i wieczory.
ZOBACZ TAKŻE
Na liście pierwszych, samodzielnie przygotowywanych dań wielu z nas zapisało grzanki. Wyjmowane z piekarnika, z rozpuszczonym serem, ciepłym i ciągnącym, polewane ketchupem. Albo złożone z dwóch kromek tostowego chleba wypełnione ementalerem i szynką, zapieczone w specjalnym tosterze, który dzieli kromkę na trójkąty. Lub po prostu usmażone na patelni, na odrobinie oleju, posypane cukrem i cynamonem. Pachnące, rumiane, chrupiące i gorące. Lubiane przez dzieci i dorosłych. Funkcjonują jako smakołyk awaryjny. Dostępny nawet wtedy, gdy nie było czasu na zakupy i w domu jest tylko czerstwe pieczywo. Łatwość przygotowania przysparza grzankom fanów.

Grzanki można przygotowywać z każdego rodzaju pieczywa. Warto sięgnąć po chleb razowy na zakwasie lub graham, bo więcej w nim składników odżywczych, niż w bułce z białej mąki. Różne rodzaje pieczywa zależą od typu mąki użytego do wypieku.

Mąka z pełnego przemiału lub mąka graham to ziarno zmielone w całości, jest w nim łuska, czyli otręby, zarodki pszenicy oraz endosperm, część zawierająca najwięcej skrobi. Taka mąka zawiera błonnik, mikroelementy, białko, witaminy i skrobię. Mąkę pszenną graham, nazwano nazwiskiem Sylwestra Grahama, amerykańskiego dietetyka, który promował jedzenie mąki pełnoziarnistej.

Liczba oznaczająca typ mąki określa zawartość mikroelementów. Najbardziej oczyszczona, najbielsza jest mąka tortowa typ 450. Powstała wyłącznie z endospermu, zawiera najmniej mikroelementów, jest bardzo drobno zmielona. Najbogatsza w mikroelementy jest mąka razowa typ 2000, zawiera też najwięcej błonnika.

Na etykiecie chleba pieczonego metodą tradycyjną wśród składników znajdziemy mąkę, wodę, drożdże, sól. Jeśli jest coś więcej (i nie chodzi tu o dodatki typu: kminek, rodzynki, czy sezam) - bądźmy podejrzliwi. Różne spulchniacze, odpleśniacze, konserwanty to po prostu chemia, która nie służy naszemu zdrowiu.

Mozzarella w karecie

6 kromek bulki wrocławskiej

kulka mozzarelli

1 jajko

oliwa lub masło do smażenia

sól

1. Ściąć skórkę z bułki, mozzarellę przekroić na trzy plastry, jajko roztrzepać.

2. Plastry sera powkładać pomiędzy dwie kromki bułki. Kanapki namoczyć w jajku z każdej strony.

3. Rozgrzać tłuszcz (w Kampanii, skąd pochodzi mozzarella, oliwa jest tłuszczem używanym do smażenia jajek, nasze przyzwyczajenia, skłaniają , by używać do tego masła). Smażyć kanapki na złoto. Ser powinien się lekko rozpuścić, a wierzch bułki zrumienić. Posypać solą przed podaniem.

Croque monsieur i croque madame

4 kromki pszennego chleba toastowego

4 plastry sera gruyere

2 plastry szynki gotowanej

1 jajko

masło

1. Chleb posmarować masłem, przykryć serem. Złożyć po dwie kromki, wkładając szynkę pomiędzy nie. Obciąć skórkę, wyrównać brzeg.

2. Zrumienić kanapki na maśle z obu stron.

3. Usmażyć jajko sadzone i położyć na wierzchu jednej - grzanka z jajem, to croque madame, a bez jajka - mroque monsieur.

4. Można również przygotować sos beszamelowy z dodatkiem tartego sera, polać nim przygotowane kromki i piec w piekarniku, aż ser w środku się rozpuści. Te grzanki pochodzą z paryskiej kawiarni i od 1910 roku, cieszą się niesłabnącą popularnością.

Bruschetta na kilka sposobów

gruba kromki ciabaty

ząbek czosnku

oliwa extra vergine

ugotowane różyczki brokułów

plastry pieczonej papryki bez skórki

2 garście liści szpinaku

świeżo tarty parmezan

1. Grube kromki ciabaty zgrillować na rumiano.

2. Ciepłe posmarować rozciętym ząbkiem czosnku i polać oliwą, na wierzchu układać dowolne kompozycje warzyw na zimno, lub na ciepło. Klasyczna bruschetta jest udekorowana pokrojonymi w kostkę pomidorami z porwanymi liśćmi bazylii, ale wierzch zmienia się sezonowo. O tej porze roku lepsze będą zrumienione na patelni, miękkie brokuły, uduszony szpinak z parmezanem, pieczona papryka. Jesienią bruschettę zdobią smażone grzyby, a wiosną szparagi.

Grzanki parmezanowe

okrągłe kromki bagietki

1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu

2 łyżki kremówki

szczypta mielonej papryki

łyżka posiekanej natki pietruszki

1. Grzanki podpiec na rumiano na sucho w piekarniku rozgrzanym do 180 st C, obrócić.

2. Parmezan wymieszać z kremówką i przyprawami. Nałożyć masę serową na grzanki

3. Ponownie zapiec, najlepiej pod górnym opiekaczem. Podawać do dekorowania zielonej sałaty, duszonego szpinaku lub samodzielnie, jako przekąskę.

Zobacz więcej na temat:

  • Kanapki na gorąco marooszka 05.09.09, 16:53

    Jak zwykle, ideał daleko odbiega od rzeczywistości. Najpierw czytamy mądre rzeczy o wyższości pieczywa ciemengo nad bułami, a potem... dostajemy garść przepisów na buły z polepszaczami. »

  • Kanapki na gorąco tereska77 05.09.09, 21:30

    4 plastry sera gruyere.... chwila tylko skocze do mojego spożywczaka»

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • felietonistka
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl