1. I trymestr ci捫y

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ci捫y

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ci捫y

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok 篡cia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowan dat porodu lub dat urodzin dziecka

Migda造 i inne specja造

To nieprawda, 瞠 tradycyjne wigilijne potrawy nie smakuj dzieciom. Wypr鏏ujcie nasze przepisy, a przekonacie si o tym sami.
Gdy na od鈍i皻nie nakrytym stole pojawia si ryba w galarecie, 郵edzie w oliwie z cebulk, sma穎ny karp i pierogi z grzybami, niejeden maluch ma ochot czmychn望 jak najdalej. Czy dla dzieci szykowa co z poza kanonu? Wypyta豉m babcie i ciotki, poszpera豉m w starych ksi捫kach kucharskich i znalaz豉m kilka dawnych, wigilijnych przepis闚, kt鏎e moim dzieciom si spodoba造. Teraz ka盥y znajdzie na stole, co, co lubi.

Jak obiera migda造?

je瞠li kupimy migda造 w br您owej sk鏎ce, to by j usun望 nale篡 migda造 zala wrz徠kiem i odstawi na ok. p馧 godziny. Kiedy si namocz, sk鏎ka "spuchnie" na ziarnach i da si 豉two usun望 palcami.

Zupa migda這wa

200 g migda堯w bez sk鏎ki

1 litr mleka

cukier do smaku

1 szklanka ugotowanego ry簑

rodzynki

Migda造 zmiksuj z malakserze ze szklank mleka, a nast瘼nie dok豉dnie odced. P造n zachowaj. Odcedzone ziarno ponownie wrzu do malaksera i miksuj z kolejn szklank mleka. Migda這w mieszank po陰cz z poprzednio uzyskanym p造nem oraz reszt mleka i zagotuj razem. Dok豉dnie odced. Migda這we mleko pos這d do smaku, dodaj ry i rodzynki, podgrzej. Podawaj na ciep這. Pozosta貫 po odcedzeniu okruszki migda堯w mo積a wykorzysta do masy makowej.

Fasola z miodem i cytryn

2 szklanki fasoli ja

1 szklanka miodu

2 cytryny

s鏊, cukier

Fasol namocz na noc, odlej, op逝kaj. Warto kilkakrotnie zmienia wod, bo wyp逝kuje ona cz窷ciowo sk豉dniki utrudniaj帷e trawienie fasoli. Fasol zalej zimn wod, pos這d i gotuj powoli. Kiedy fasola jest prawie mi瘯ka obficie pos鏊 wod. Ugotuj ziarna do mi瘯ko軼i, ostud, a nast瘼nie odced. Mi鏚, najlepiej gryczany podgrzej. P造nny dopraw sokiem z cytryny. Sos powinien by intensywnie s這dko- kwa郾y. Ciep造m sosem polej podgrzan fasol.

Racuchy dro盥穎we

500 g m彗i 50 g dro盥篡 2 jajka 1,5 szkl. mleka 2 造磬i cukru s鏊

olej do sma瞠nia Dro盥瞠 rozetrzyj z cukrem i odrobin ciep貫go mleka. Odstaw w ciep貫 miejsce, przykryte lnian 軼iereczk do wyro郾i璚ia. Gdy dro盥瞠 wyrosn, wlej do miski z m彗 reszt ciep貫go mleka, roztrzepane jajka, s鏊 oraz wyro郾i皻e dro盥瞠. Dobrze wymieszaj, ciasto powinno by dosy rzadkie. Odstaw do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce. Nak豉daj 造磬 ciasto na patelni z rozgrzanym olejem. Sma z obu stron. Gdy olej jest za zimny racuchy wci庵aj t逝szcz, gdy jest za gor帷y, pal si na zewn徠rz i s surowe w 鈔odku. Podawaj gor帷e, posypane cukrem pudrem.

Opcja dla doros造ch: do ciasta mo積a doda namoczone, ugotowane suszone grzyby pokrojone w paseczki i sma篡 racuchy grzybowe wytrawne.

Kisiel 簑rawinowy

800 g 簑rawin 100 -150 g cukru 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej 真rawiny przebierz, starannie op逝cz, zalej litrem zimnej wody i gotuj, a b璠 p瘯a. M彗 wymieszaj z po這w szklanki zimnej wody i odstaw. Mi瘯kie 簑rawiny przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Zamieszaj m彗 w wodzie i jednym ruchem wlej do wrz帷ego soku, intensywnie mieszaj, by nie powsta造 grudy. Gotuj kilka minut, ewentualnie pos這d. Podawaj na ciep這 lub na zimno.

Ciastka piernikowo orzechowe

150 g m彗i

4 造磬i cukru

2 造磬i przyprawy piernikowej (mielony cynamon, imbir, any, ziele angielskie, ga趾a muszkato這wa)

1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta sody

80 g mas豉

3 造磬i mleka

3 造磬i miodu gryczanego

1 jajo

逝skane orzechy

Blach wy堯 papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200stC. Mi鏚 rozpu嗆 z mlekiem, mo瞠sz go podgrza i ostudzi. Wymieszaj w misce wszystkie suche sk豉dniki. Dodaj do suchej mieszanki mas這 i rozdrobnij palcami na grub kasz. Jajka roztrzep i wymieszaj z ostudzonym miodem z mlekiem. Wlej do m彗i i wymieszaj, powstanie do嗆 rzadkie ciasto. ㄊ磬 k豉d niedu瞠, sp豉szczone placki ciasta na blach, daleko od siebie, bo b璠 ros造. Dekoruj orzechami. Piecz ok. 15 minut, a b璠 z這to br您owe. Po ostudzeniu mo瞠sz ciastka posypa cukrem pudrem.

Wi璚ej o: