1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Podarunki palce lizać

Prezenty pod choinką zostawiał u nas aniołek. Nagle pojawiały się pod drzewkiem, pięknie zapakowane, a ojciec wołał nas do okna - patrzcie, patrzcie, leci!. Przyklejałam nos do zimnej szyby i widziałam za oknem ruch skrzydeł.
Teoretycznie mam duże ułatwienie, kolacja wigilijna w naszym domu składa się z dań przygotowanych przez wszystkich uczestników. Odpada wielogodzinne gotowanie.

Mimo to wpadam w przedświąteczny wir. Praca, porządki, korki na ulicach, upiększanie domu, tłok w sklepach, przegląd ubrań zimowych i odświętnych, imprezy firmowe, wymyślanie prezentów, tekst do redakcji, śledzik z przyjaciółmi, pieczenie pasztetu, zakupy, zakupy, zakupy. Szykuję rodzinne święta, a po drodze zapominam o rodzinie. Nie mam czasu dla męża i dzieci, a przecież nie o to chodzi.

Chciałabym zaszyć się z nimi w domu, napalić w kominku, razem piec pierniki i ciasteczka maślane, smażyć konfitury. Niech w kuchni pachnie imbirem i goździkami. Potem wspólnie wycinać i kleić papierowe ozdoby i szykować pudełka na prezenty. Chcę zapomnieć o szale zakupów i ścisku na ulicach.

Aniołku z mojego dzieciństwa, najpiękniejszy prezent od ciebie, to moje wspomnienia. Mam nadzieję, że szykujesz to samo dla moich dzieci.

Spokojnie, mamy czas

Prezenty własnej roboty zachwycą babcie i ciocie. Przygotowania można rozłożyć w czasie. Zacząć od najtrwalszych: galaretki z pigwy i konfitury z cebuli. Pierniczki, ciasteczka i suszone plastry pomarańczy dobrze się przechowują w suchym miejscu. Te ostatnie można również wykorzystać jako ozdoby na choinkę. Pamiętajcie o wcześniejszym wycięciu dziurek na przewleczenie wstążki do zawieszenia.

Migdały w karmelu

garść migdałów bez skórki, garść cukru

Na patelni teflonowej delikatnie uprażyć migdały. Podgrzewać na suchej patelni na małym ogniu, potrząsając patelnią, by równo ciemniały.

Kiedy są złociste posypać cukrem i podgrzewać dalej, aż cukier zamieni się w karmel i oblepi migdały. Zlać z patelni całość na pergamin posmarowany olejem i szybko porozdzielać migdały od siebie (karmel szybko zastyga). Jeżeli są resztki cukru na patelni, można je usunąć zagotowując na patelni wodę.

Pierniki

500 g mąki, 200 g płynnego miodu, 2 łyżki przyprawy do pierników (mieszanka cynamonu, gałki, imbiru i kardamonu), 10 g sody, 200 g cukru pudru, 120 g masła, 1 całe jajko

Mąkę wymieszać z sodą i miodem (jeśli miód jest skrystalizowany rozpuścić go na małym ogniu). Dodać przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajo. Zagnieść ciasto wyrabiając je na gładkie i jednolite. Podzielić na mniejsze kawałki i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki, cały czas podsypując mąką. Wycinać ulubione kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między ciastkami, ponieważ rosną w trakcie pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 - 180C około 10 minut, uważać aby nie zrumieniły się zbyt mocno. Lekko złote wyjąć, poczekać aż ostygną i stwardnieją. Zimne lukrować, zdobić i pakować na prezenty.

Ciastka orzechowe

2 szklanki orzechów laskowych, 2 łyżki mąki, 1 szklanka cukru, 100 g masła, 1 roztrzepane jajko, 1/2 łyżeczka soli

Orzechy uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 100 C. Kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki ocierając w ręczniku. Schłodzone utrzeć na grubość drobnej kaszy. Masło rozpuścić. Wymieszać orzechy, mąkę, cukier, sól, masło i jajko na dość rzadkie ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180C, wyłożyć blachy do pieczenia pergaminem. Nakładać łyżeczką górki ciasta na pergamin, zakładając, że roztopią się na boki w trakcie pieczenia. Piec ok. 8 minut, aż zbrązowieją. Studzić na blasze, powinny być cienkie i kruche.

Kruche plastry cytrusów

pomarańcze, cytryny lub limonki, cukier

Pokrój owoce w plastry jak najcieniej, najlepiej na krajalnicy. Ułóż na pergaminie, na blasze do pieczenia. Każdy plaster posyp cukrem. Piecz ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 100 st C, aż zaczną twardnieć i się rumienić. Zostaw, aż ostygną. Będą doskonałe do chrupania i do dekoracji.

Galaretka z pigwy

drobne owoce pigwowca, cukier

Galaretka jest najlepsza z drobnej pigwy rosnącej na krzakach. Importowana z południa, duża, rosnąca na drzewach też się nadaje, ale jest mniej aromatyczna. Wyszorowane owoce ze skórką pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Gniazda zawiązać w płócienny woreczek i dodać do owoców. Całość zalać wodą, tyle by je przykryć. Gotować, aż pigwy zaczną się rozpadać. Woreczek z nasionami wyjąć i dobrze wycisnąć, to co w nim zostało, wytłoki wyrzucić. Owoce zmiksować na gładkie puree lub przetrzeć przez sito. Zważyć. Na pięćset gramów pulpy owocowej odważyć około czterystu gramów cukru. Cukier wymieszać z owocami i smażyć, mieszając, bo masa przywiera, aż kolor stnie się złoto brązowy i szklisty. Kiedy gęsta masa uformowana w kulkę zastyga zachowując kształt, proces jest skończony. Wylać ciepłą masę na blachę, rozsmarować płasko na półtora centymetra grubości i ostudzić. Ścina się ciemna, błyszcząca galaretka o słodko-kwaśnym, bardzo nasyconym smaku. Jest doskonała jako dodatek do mięs i serów. Pokrojoną w kwadraty można przechowywać w chłodnym miejscu przełożoną pergaminem, bez konieczności wekowania.

Konfitura z czerwonej cebuli

6 czerwonych cebul, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki balsamico, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, tymianek

Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę razem z tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać ocet i miód, smażyć razem, aż smaki się połączą i ocet odparuje. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Wstawić do piekarnika w naczyniu z wodą sięgającą 2 cm powyżej dna. Podgrzewać do 140 C, a następnie zostawić do ostygnięcia.

Oliwki po swojemu

kilka słoików rożnych oliwek z pestkami, oliwa extra vergine, przyprawy do wyboru: ząbki czosnku, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, suszone papryczki chili, suszone oregano, rozmaryn

Różne oliwki odcedzić z zalewy ze słoika. Wymieszać razem z wybranymi przyprawami. Przełożyć do małych słoików. Zalać oliwą. Oliwki dobrze się przechowują, jeśli są dokładnie przykryte oliwą.

Więcej o: