Bez jajek

Z tą dietą wiąże się chyba największa liczba przesądów. Lista potraw, których w żaden sposób nie da się zrobić bez jajek, jest długa i w większości nieprawdziwa.

Tu mogą być jajka

Bezy, ciastka, ciasta, drożdżówki, wafelki, maślane bułki

Właściwie 100 proc. gotowych wyrobów ma dodatek jajek.

Naleśniki

Gotowe też są robione z jajkami.

Batoniki

Rzadko, ale mogą mieć dodatek jajek w proszku, albuminy.

Kupne kotlety mielone, rybne panierowane kotlety, paluszki

Wszystkie panierowane produkty mają dodatek jajek do panierki.

Majonezy i sosy

Zawierają żółtka lub jajka, czasem jajka w proszku.

Gotowe placki ziemniaczane, pyzy, kopytka

Właściwie 100 proc. gotowych wyrobów ma dodatek jajek.

Uwaga! Lecytyna występująca w składzie niektórych produktów, np. margaryny, słodyczy, czekolady, przeważnie jest pochodzenia sojowego, ale może też być z jajek.

To wolno jeść

Dziecku uczulonemu na jajka można bez żadnego problemu przyrządzić:

kotlety mielone

pasztet

kotlety panierowane

kruche ciasto

drożdżowe ciasto

naleśniki, placki

kopytka, pyzy i pierogi

Jeżeli dziecko toleruje jajka przepiórcze, możesz nimi zastąpić kurze. Taka zamiana jest praktycznie niezauważalna. W wielu potrawach można zrezygnować z dodawania jakichkolwiek jajek.

Przepiórcze jajeczka

Jedno jajko kurze można zastąpić trzema, czterema przepiórczymi. Jajka przepiórcze mają dużo więcej żółtka (w proporcji do białka) niż kurze. Należy o tym pamiętać, robiąc ciasta. W ciastach, które wymagają ,,bicia piany z białek", trzeba użyć więcej jajeczek przepiórczych, niż wynika z przelicznika. Do rozbijania jajek przepiórczych dobrze jest używać noża (pod skorupką mają bardzo twardą powłokę, którą, rozbijając jajko, trzeba przekroić). Jajko przepiórcze na miękko gotuje się 1-1,5 min, na twardo 3-4 min. Można je kupić w większości supermarketów.

Bardzo często zdarzają się nieświeże jajeczka, dlatego każde jajko - zanim dasz dziecku - powąchaj, a do ciast wbijaj pojedynczo.

Copyright © Agora SA