Jeżeli od początku zwrócisz uwagę na właściwą organizację, będziesz skrupulatnie przestrzegała pewnych reguł, zrezygnujesz z niektórych przyzwyczajeń i, co najważniejsze, nie będziesz całej sprawy traktowała w kategorii straszliwego nieszczęścia, które na ciebie spadło - wszystko będzie dobrze.
Dziecko może jeść tylko to, na co nie jest uczulone, więc nie dawaj mu niczego, co zawiera szkodliwe alergeny. Ponieważ poza "produktem głównym" uczulają również jego pochodne, w tropienie alergenów trzeba włożyć trochę wysiłku. Nasze przeglądy (patrz na s. 16 i 20) pomogą ci w kupowaniu jedzenia bezpiecznego dla twojego dziecka.
Jedzenie alergika nie tylko nie może zawierać uczulających produktów, ale także nie może się z nimi stykać. Na przykład jeżeli dziecko jest uczulone na mleko, to szynka, którą je, nie może w sklepie leżeć obok białego sera. Jeżeli robisz zakupy w małych sklepikach, sprawdź, w jaki sposób przechowuje się tam żywność i czy przypadkiem chleb nie jest krojony tym samym nożem co ser.
Urządź wszystko w kuchni tak, żeby ułatwić sobie pracę. Na początku przygotuj sobie listę tego, co szkodzi twojemu dziecku, i powieś ją w widocznym miejscu w kuchni. Produkty dla małego alergika przechowuj osobno. Dziecko powinno mieć także osobne naczynia i sztućce. W niektórych typach alergii warto też mieć dla dziecka oddzielny garnek, patelnię i łopatkę do obracania kotletów. Dla dziecka uczulonego na gluten dobrze jest poza tym mieć oddzielną deskę do krojenia pieczywa i oddzielny nóż. Do pieczenia ciasta bezglutenowego nie używaj tej samej blachy co do ciasta z pszennej mąki. Bardzo ułatwia życie, kiedy wszystkie "sprzęty dla alergika" wyraźnie różnią się od pozostałych.
Każde dziecko ma jakieś kulinarne przyzwyczajenia, potrawy, które uwielbia, i takie, których nie cierpi. Warto zadbać o to, żeby po przejściu na dietę nie zostało pozbawione swoich ulubionych dań. Wiele przepisów dla zdrowych dzieci nadaje się po niewielkiej modyfikacji również dla alergików.
Zanim zabierzesz się do gotowania, przeczytaj uważnie przepis i sprawdź, czy na pewno nadaje się dla twojego dziecka. Spróbuj utrwalić w sobie nawyk czytania etykiet i sprawdzania składu danego produktu ze spisem zakazanych potraw, który otrzymałaś od lekarza alergologa.
Część potraw, które nadają się dla całej rodziny, możesz dość łatwo zmienić w dietetyczne - np. do kotletów zawsze i dla wszystkich używać bezglutenowej tartej bułki. Jeśli gotujesz zupę, to w jednym garnku gotuj zupę jarzynową dla wszystkich, a w drugim dodatki, które nie nadają się dla alergika (np. duszone pomidory z przyprawami). Alergik zje jarzynową, a reszta rodziny pomidorową. Ta sama zasada dotyczy zapiekanki - najlepiej dla każdego domownika robić ją w osobnej foremce. W ten sposób każdy dostanie to, co lubi i może jeść, a dziecko nie będzie się czuło "odmieńcem".