1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jak przemycać mleko?

Małe dziecko nie musi pić wyłącznie mleka. W odpowiednim momencie do jego diety możemy wprowadzić jogurt.
Produkuje się go z mleka pasteryzowanego, zakwaszonego odpowiednimi bakteriami. Naturalny, bez dodatku cukru ma mnóstwo zalet. Specja- liści przekonują, że picie jogurtu wspomaga proces trawienia i wchłaniania laktozy, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa uspokajająco, ba! nawet ułatwia zasypianie. Zawarte w tym napoju żywe kultury bakterii mogą (w zależności od szczepu bakteryjnego) pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit, mogą też neutralizować szkodliwe działanie antybiotyków, a cza-sem wspomagać odporność organizmu.

Z tych zalet jogurtu korzystają chętnie dbający o prawidłową dietę dorośli. Ale czy jogurt to dobra forma mleka dla najmłodszych członków rodziny?

PO ŁYŻECZCE

Choć dla niemowlęcia podstawową formą wypijanego mleka musi być pokarm mamy lub mieszanka modyfikowana, w drugim półroczu życia dziecko może skosztować mleka krowiego. Na początek dobry będzie specjalny jogurt dla niemowląt. Obniżono w nim poziom białka, by nie obciążać nerek dziecka, za to wzbogacono go w wapń, magnez i witaminę B2. Doskonale przygotowuje malutki żołądek na spotkanie z "dorosłym" jogurtem, który w jedenastym miesiącu można pojadać na zmianę z kefirem, maślanką, twarożkiem. Na ogół jogurt jest znacznie lepiej tolerowany przez dzieci niż zwykłe mleko z kartonika. Oczywiście, jak każdą nowość, jogurt trzeba podawać maluchowi stopniowo i ostrożnie, zaczynając od jednej łyżeczki i uważnie obserwując reakcję. Jeśli po kilku dniach pojawi się podejrzana wysypka, biegunka, katar lub kaszel, może to oznaczać, że maluch jest uczulony na mleko krowie i trzeba jogurt odstawić (po paru miesiącach można spróbować jeszcze raz).

NATURALNIE BEZ CUKRU

Najlepiej przyzwyczajać malca do smaku jogurtu naturalnego. Jeśli chcemy podać jogurt owocowy, dobrze byłoby zmieszać sam jogurt z rozdrobnionymi świeżymi owocami lub owocowym przecierem. Po pierwsze, mamy wtedy pełną kontrolę nad składem produktu (np. nie dodajemy cukru), po drugie, możemy mieć pełniejszą informację o reakcjach dziecka na nowość w diecie. Może się zdarzyć, że malec zareaguje na posiłek objawami alergii albo nietolerancji. Po jogurcie smakowym "dla dorosłych" może to być reakcja na zawarte w nim dodatki, a nie na białka mleka.

O ile sam jogurt nie zawiera konserwantów, o tyle obecne w nim owoce mogły zostać poddane działaniu środków konserwujących. Czytając skład podany na etykiecie, możemy sprawdzić, czy wybrany przez nas produkt składa się głównie z mleka, żywych kultur bakterii i świeżych owoców, czy zawiera również całą gamę dodatków smakowych. Oczywiście nie wszystkie są niewskazane, np. figurujący niekiedy na etykietach "aromat identyczny z naturalnym" oznacza, że zapach wytworzono w laboratorium, aromat wyciśnięty z pomarańczy jest mniej trwały niż uzyskany z mieszaniny limonek, grejpfrutów i kilku innych owoców. A pachną tak samo.

NA TRAWIENIE I APETYT

Szczelnie zamknięty i dobrze przechowywany jogurt zawiera same pożyteczne bakterie, które mogą dziecku jedynie pomóc, ułatwiając trawienie. Maluchy, które regularnie piją jogurt, mają zwykle lepszy apetyt i bardzo rzadko cierpią na zaparcia czy biegunki. Bakterie jogurtowe wspomagają także wchłanianie tak potrzebnego dzieciom wapnia. 150-gramowy kubeczek jogurtu dostarcza tyle białka i wapnia, co szklanka mleka. I organizm o wiele łatwiej przyswaja je w tej postaci. Jogurt zawiera blisko 20 proc. więcej witamin z grupy B. Niejadkom poprawia się po nim apetyt, a wszystkim malcom przemiana materii.

Różni się też smakiem od mleka, a więc jest miłą odmianą, urozmaiceniem menu. Jogurt można podawać na wiele sposobów. Świetnie pasuje do płatków śniadaniowych, a także jako główny składnik sosów i dipów do jarzyn i mięsa. W zupie idealnie zastąpi tłustszą śmietanę i mleko modyfikowane. Stanowi świetną bazę dla chłodnika z młodej botwinki. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do ciast, które wymagają dodania śmietany, i jako podstawa mniej tuczących lodów.

TO SPRAWDŹ W SKLEPIE

Jogurty łatwo się psują, dlatego muszą być świeże (ani dzieci, ani dorośli nie mogą jeść ich po przekroczeniu wskazanej na opakowaniu daty przydatności do spożycia). Dlatego trzeba jogurt odpowiednio przechowywać. Nie kupujmy produktu, który w sklepie, zamiast w lodówce lub chłodni, stał na półce. Wyjątkiem są specjalne jogurty dla niemowląt, które przechowuje się poza lodówką (to wygodne, gdy chcemy zabrać taką przekąskę na spacer, wycieczkę, drugie śniadanie). Kupując jogurt w sklepie, koniecznie trzeba sprawdzić, czy opakowanie jest szczelnie zamknięte. Po otwarciu jogurt trzymamy w lodówce najwyżej 12 godzin. Jeśli po otwarciu widać drobinki pleśni albo zapach czy konsystencja napoju wydaje się podejrzana, trzeba go wylać do zlewu.

CZY MOŻNA JEŚĆ JOGURT...

•  ...przy alergii na białko mleka?

Nie. Jogurt robi się z mleka i zawiera on to samo białko, często wywołujące alergię. Maluch uczulony na mleko nie powinien więc jeść żadnych jego przetworów (nie tylko jogurtu, ale także twarożku, żółtego sera, śmietany, kefiru, masła). Jednak alergia na białko mleka krowiego często mija z wiekiem, więc w odpowiednim czasie (pierwsza próba zazwyczaj w 2. roku życia) sprawdza się (w porozumieniu z lekarzem), czy nabiał już mu nie szkodzi. Próbę najczęściej zaczyna się właśnie od jogurtu.

•  ...przy nietolerancji laktozy?

Tak. Jogurt zawiera jej znacznie mniej niż mleko. Dodatkowo obecne w jogurcie żywe kultury bakterii wspomagają wytwarzanie laktazy. Laktaza zaś jest niezbędna w procesie trawienia laktozy zawartej w mleku. To właśnie niedobór tego enzymu powoduje zespół objawów określanych jako nietolerancja laktozy. W jogurcie jest też glukoza i galaktoza, a te dwa cukry są znacznie lepiej tolerowane przez organizm i rzadziej wywołują dolegliwości żołądkowe.

Więcej o: