1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Zupka dla niemowlęcia

Wokół żywienia najmłodszych dzieci narosło wiele mitów i wątpliwości. Pytamy więc eksperta o to, jak przygotować pierwszy niemowlęcy obiad.
Zbliża się czas podania pierwszej zupki. Czy mogę ugotować ją z warzyw dostępnych na bazarku?

Jakość warzyw i owoców ze zwykłego sklepu czy bazarku nie podlega żadnej kontroli. Nie wiadomo zatem, czy nie zawierają szkodliwych składników, takich jak azotany, pochodzące m.in. ze środków ochrony roślin (mogą przeobrazić się w niebezpieczne azotyny). Szczególnie dużo azotanów i pestycydów zawierają nowalijki. Mogą powodować silne uczulenia. Alergię mogą wywołać także środki chemiczne, którymi zabezpiecza się warzywa importowane. Bardzo niebezpieczne są metale ciężkie, którymi mogą być skażone warzywa krajowe.

Warzywa dla małego dziecka warto więc kupować w sklepach z żywnością ekologiczną (niestety, takich sklepów jest nadal w Polsce niewiele). Jeśli więc mamy pod ręką sprawdzone składniki, możemy ugotować zupkę w domu. Musimy tylko pamiętać, by jej składniki połączyć w odpowiednich proporcjach i by do jej przygotowania użyć wody, która nadaje się do przygotowywania posiłków dla dzieci (niskozmineralizowana i niskosodowa). Szczególnie niebezpieczne - ze względu na ryzyko zanieczyszczenia azotanami i azotynami - może być stosowanie wody studziennej. Przed podaniem takiej wody niemowlęciu należy poddać ją analizie chemicznej w rejonowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Czy mogę poprosić babcię, żeby zasadziła w swoim ogródku warzywa dla dziecka?

To dobre rozwiązanie, pod warunkiem że ogródek znajduje się z dala od ruchliwych ulic. Jeśli mamy ogród, możemy sprawdzić jakość gleby oraz potencjalne źródła zanieczyszczeń (spaliny samochodowe, jakość wody, potencjalne skażenia) i w miarę możliwości samemu uprawiać warzywa dla rodziny.

Skąd mam wziąć mięso do zupki?

Mięso (które wprowadzamy do diety niemowlęcia później, po pierwszych warzywach) powinno pochodzić z pewnego źródła, najlepiej z certyfikowanej hodowli ekologicznej. Hodowla ekologiczna jest objęta specjalnymi kryteriami. Zwierzęta nie mogą żyć w ciasnocie. Muszą przebywać w godziwych warunkach, czyli mieć swobodę w chlewach, oborach czy kurnikach oraz dostęp do powietrza, światła i wybiegu. Tylko 10 proc. karmy może pochodzić z naturalnej paszy przemysłowej (nie ma mowy o żadnych mączkach kostnych, hormonach wzrostu), pozostałe 90 proc. to karma ekologiczna, czyli np. buraki, ziemniaki, ziarno, siano z certyfikowanych upraw ekologicznych.

A jeśli nie mam możliwości kupić mięsa ekologicznego?

To należy zadbać, by było świeże i zostało wyprodukowane przez zakłady mięsne, które mają certyfikat ISO lub wprowadzają system HACCP. Oznacza to, że firma regularnie poddaje się zewnętrznym kontrolom. Nawet odrobinę nieświeże albo przechowywane w złych warunkach mięso może być przyczyną niestrawności, biegunki, wymiotów, zatrucia. W mięsie z niepewnego źródła mogą być jajeczka pasożytów. Wiele chemicznych związków odkłada się w tkance tłuszczowej i kościach. Dla niemowląt i małych dzieci najlepsze będą chude gatunki: mięso królika, drób, cielęcina, wołowina. Dla dzieci ze skłonnością do alergii warto wybierać jagnięcinę, królika, indyka, kurczaka.

Czy jajka też powinny pochodzić ze specjalnych hodowli?

Tak. W wielu sklepach znajdziemy już jaja z hodowli ekologicznych (na stemplu ciąg cyfr zaczyna się od "0") lub od kur przebywających na wolnym wybiegu (stempel z "1" na początku). Są nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.

Czy dobrej jakości żywność (którą nie wszędzie łatwo kupić i która kosztuje więcej niż zwykła) poleca Pani też starszym dzieciom?

Tak. Zresztą nie tylko dzieciom. Nazwałabym to inwestycją w zdrowie. Pamiętajmy, że szkodliwych substancji mamy aż nadto - w powietrzu, w wodzie, w pomieszczeniach, w których na co dzień przebywamy. Jeżeli możemy być choć trochę zdrowsi, skorzystajmy z takiej szansy.

Ekologiczne produkty są droższe, bo ich cena wynika ze sposobu uprawy i hodowli, który wymaga więcej czasu i pracy. Jeśli chcemy jeść zdrowo, a oszczędniej, możemy choćby uprawiać własne zioła, szczypiorek, koperek, może kilka krzaczków pomidorów, groszek, sałatę. Nawet jeśli nie uda nam się wyżywić tym rodziny, nasze dzieci przynajmniej zobaczą, że pomidory nie biorą się z supermarketu. Pamiętajmy też, by kupując "zwykłe" produkty, czytać etykiety i wybierać żywność nieprzetworzoną, naturalną.

Żywność ekologiczną polecałabym w szczególności niemowlętom, małym dzieciom oraz alergikom.

Głównym pokarmem dla młodszych niemowląt jest mleko. Czy dieta karmiącej mamy ma wpływ na skład pokarmu?

Tak. Do mleka mamy, które jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia, mogą przechodzić substancje niekorzystne dla zdrowia dziecka. Konserwanty i dodatki poprawiające smak zawarte w środkach spożywczych mogą wywołać uczulenie i bóle brzuszka u dziecka.

Załóżmy, że nie mam szans kupować na co dzień ekologicznych warzyw ani mięsa, by gotować dla dziecka. Czy bezpieczną alternatywą będą potrawy ze słoiczków? Wielu rodziców niepokoi to, że mają tak długi termin ważności.

Żywność przeznaczona dla dzieci podlega ścisłej kontroli, jest więc bezpieczna. Nie ma w niej środków konserwujących. Zupki i obiadki są sterylizowane, czyli poddawane działaniu wysokiej temperatury, powyżej 100°C, pod wysokim ciśnieniem. To je chroni przed rozwojem bakterii. Owoce zaś z natury są bardziej kwaśne, nie trzeba więc ich sterylizować, wystarczy poddać je pasteryzacji (czyli ogrzewaniu do temperatury pomiędzy 60 a 95°C). To właśnie dzięki takiemu przygotowaniu dania dla niemowląt mają długie terminy przydatności.

Co to jest żywność ekologiczna?

To produkty pochodzące z gospodarstw certyfikowanych, które muszą spełniać określone warunki. W takich gospodarstwach nie wolno:

•  stosować w uprawach sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin;

•  używać w hodowli pasz przemysłowych, antybiotyków, stymulatorów wzrostu;

•  wykorzystywać w przetwórstwie dodatków takich jak barwniki, konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku i zapachu, substancje emulgujące i powlekające.

Uwaga! Żywność ekologiczna to produkty kontrolowane i certyfikowane, a określenie "zdrowa żywność" to często tylko chwyt reklamowy.

Więcej o: