1. I trymestr ci捫y

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ci捫y

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ci捫y

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok 篡cia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowan dat porodu lub dat urodzin dziecka

Od kaszy cz這wiek zdr闚

Dla ma造ch i du篡ch. Na s這dko i na s這no. Kasza to porcja zdrowia na ka盥y dzie.
Specjali軼i od 篡wienia s zgodni, 瞠 podstaw codziennej, zdrowej, zbilansowanej diety powinny by z這穎ne w璕lowodany, pochodz帷e z produkt闚 jak najmniej przetworzonych, bogatych w witaminy, minera造 i b這nnik pokarmowy. W tej definicji idealnie mieszcz si kasze, szczeg鏊nie tzw. grube (np. p璚zak, gryczana, j璚zmienna mazurska). Dostarczaj du穎 energii, s po篡wne, a jednocze郾ie lekkostrawne, zawieraj witaminy (przede wszystkim te z grupy B) i mikroelementy (magnez, 瞠lazo, chrom, cynk), maj ma這 t逝szczu, ale w tym spor dawk niezb璠nych nienasyconych kwas闚 t逝szczowych, a im mniej ingerowano w ich naturalny kszta速, tym wi璚ej w nich b這nnika oraz sk豉dnik闚 od篡wczych i tym ni窺zy maj indeks glikemiczny.

Bogactwo rodzaj闚 kasz pozwala wyczarowa z nich niemal ka盥y posi貫k. Drobne kaszki 鈍ietnie sprawdzaj si na 郾iadania i do przygotowania deser闚, 鈔ednie i grube kasze s doskona陰 baz da obiadowych i kolacyjnych. Kasza pysznie smakuje zar闚no solo (z kapk oliwy lub stru篡nk mas豉), z daniami warzywnymi i mi瘰nymi, w farszach do warzyw, nale郾ik闚 i pierog闚, jako sk豉dnik zapiekanek, legumin, jak i potraw jednogarnkowych.

Kasze s zdrowszym "wype軟iaczem" posi趾u ni rozgotowane ziemniaki, zwyk造 makaron czy bia造 ry. Powinny wi璚 go軼i na naszych talerzach jak najcz窷ciej. Warto do ich smaku przyzwyczaja niemowl皻a i ma貫 dzieci. Przecie maluchy nie musz je嗆 wy陰cznie s這dkich kaszek o konsystencji kremu. Wielu ma造ch smakoszy zajada si kasz gryczan, j璚zmienn czy jaglan.

Kuchenne ABC

•  Kasze przechowuj w szczelnie zamkni皻ych, najlepiej szklanych, pojemnikach, chroni帷 przed dzia豉niem 鈍iat豉.

•  Ekonomiczniej jest kupowa kasz w du篡ch opakowaniach, a nie t porcjowan i pakowan w woreczki przeznaczone do gotowania. Mo瞠sz wtedy odmierzy i ugotowa dok豉dnie tyle kaszy, ile potrzebujesz, a nie tyle, ile proponuje ci producent.

•  Kaszy nie nale篡 gotowa w du瞠j ilo軼i wody, bo wraz z pozosta造m w garnku p造nem wylewamy wiele cennych sk豉dników. By tego unikn望, wrzucamy kasz na odpowiedni obj皻o嗆 wrz帷ej wody. Na szklank p璚zaku potrzeba 3 szklanek wody, na szklank kaszy gryczanej, per這wej, krakowskiej - 2 szklanek, na szklank jaglanej - 1,75, kukurydzianej - 1,5 szklanki.

•  Do gotowania kaszy u篡waj dobrego garnka ze stali nierdzewnej, z grubym, akutermicznym dnem.

•  Podczas gotowania pod przykryciem kasza wch豉nia ca陰 wod. Je郵i mimo gotowania nie jest do嗆 mi瘯ka, owijamy garnek w koc, przykrywamy poduszkami i pozwalamy kaszy "doj嗆". B璠zie ciep豉 nawet po d逝窺zym czasie.

•  Ugotowan na g瘰to, wy這穎n na pó軛isek i ostudzon kasz mann lub kaszk krakowsk mo積a pokroi w grub kostk i podawa jako dodatek np. do bulionu.

Gdzie jest gluten?

Kasze bezglutenowe

•  ry穎wa

•  kukurydziana

•  jaglana

•  gryczana

Kasze glutenowe

•  j璚zmienna (p璚zak, kasza per這wa, mazurska)

•  pszenna (manna, kuskus)

Kaszka z buzi

Kaszk ry穎w, pszenn lub kukurydzian (bez dodatk闚 smakowych) zr鏏 wed逝g przepisu na opakowaniu (w wersji "na g瘰to"). Prze堯 do miseczki. Gdy zg瘰tnieje, czystym palcem zr鏏 na powierzchni "oczka" i u鄉iechni皻 "buzi". Wype軟ij zag喚bienia przecierem z ciemnych owoc闚. Nast瘼nym razem mo瞠sz wykona inny rysunek.

Szarlotka na sypko

Du瞠 kwaskowate jab趾o (anton闚ka, szara reneta) obierz, pokr鎩 na ma貫 kawa趾i, upra w rondelku. Dodaj szczypt cynamonu. Zmieszaj z ugotowan na sypko kasz jaglan. Danie podaj ciep貫. Mo瞠sz doda nieco jogurtu naturalnego.

Bakaliowy przysmak

Namocz dowolny zestaw bakalii, np. rodzynki, suszone daktyle, figi, 郵iwki i morele, migda造, orzechy. Posiekaj je drobno. Zmieszaj z ugotowan na sypko kasz j璚zmienn, dodaj odrobin mas豉. Dziecku ponad- rocznemu mo瞠sz os這dzi danie 造瞠czk miodu.

Legumina z owocami

Ugotuj kaszk mann na g瘰to (ok. 200 ml). Przestud, dodaj 鄴速ko i nieco cukru waniliowego, starannie wymieszaj. Dodaj pokrojone owoce, np. 郵iwki, brzoskwinie lub wi郾ie (mog by mro穎ne). Wymieszaj, prze堯 do ma貫go naczynia 瘸roodpornego, zapiekaj w temperaturze 180蚓 przez 15 minut.

Kotlety z kaszy gryczanej

Kasz gryczan wymieszaj z rozgniecionym widelcem bia造m serem. Dodaj jajko, dopraw zio豉mi prowansalskimi. Formuj malutkie kotleciki, sma na odrobinie oleju.

Kuskus z kurczakiem

Pier kurczaka pokr鎩 na drobne kawa趾i, obsma na oliwie, dodaj pokrojone w s逝pki warzywa: marchew, pietruszk, papryk, cukini, bia陰 rzodkiew, pokrojonego w kostk pomidora. Zalej niewielk ilo軼i wody, du po przykryciem do mi瘯ko軼i. Dodaj posiekan natk pietruszki, dopraw odrobin kminu rzymskiego. Podawaj z kaszk kuskus.

Pierogi z kasz i szpinakiem

Z m彗i, wody i jaja przygotuj ciasto na pierogi. Zr鏏 nadzienie z kaszy gryczanej zmieszanej z obgotowanymi i posiekanymi li嗆mi szpinaku. Dopraw sol i czosnkiem przeci郾i皻ym przez prask. Pierogi wykrawaj szklank, zlepiaj porz康nie brzegi i gotuj w du瞠j ilo軼i wody.

Go陰bki z p璚zakiem

Z kapusty usu g陰b, sparz j i zostaw do ostygni璚ia. Przygotuj nadzienie z zeszklonej cebuli, pieczarek i ugotowanego p璚zaku, dopraw pieprzem i oregano. Farsz zawijaj w li軼ie kapusty (wcze郾iej wytnij lub rozbij grube "nerwy" li軼i). W堯 do garnka wy這穎nego li軼iem kapusty, podlej wod, du pod przykryciem. Mo瞠sz poda z sosem z przetartych pomidor闚.

Wi璚ej o: