Dobre bakterie

Tekst Joanna Szulc Konsultacja: doc. dr hab. Janusz Książyk z CZD
11.06.2007 , aktualizacja: 11.06.2007 14:14
A A A Drukuj

Fot. Lukasz Zandecki / AG

Probiotyki robią ostatnio zawrotną karierę - podaje się je w preparatach aptecznych, dodaje do żywności. Jednak mało kto orientuje się, czym naprawdę są i jak działają.
ZOBACZ TAKŻE
Wnaszym organizmie, zwłaszcza w jelitach, żyje kilkaset gatunków bakterii. Są wśród nich te chorobotwórcze i te stojące po jasnej stronie mocy - bakterie probiotyczne. Gdy panuje między nimi równowaga, jelita pracują należycie, pokarm jest trawiony, wchłaniany, resztki bez trudu usuwane, a toksyny eliminowane. Probiotyki, przyczepiając się do ścian jelit, odbierają miejsce chorobotwórczym bakteriom i grzybom, a więc chronią przed biegunkami. Do ich zadań należy również udział w syntezie witaminy K oraz przyswajaniu witamin z grupy B i związków mineralnych (żelaza, fosforu, a także wapnia).

To jest sytuacja idealna, którą łatwo zaburzyć. Nie zawsze bowiem armia bakterii probiotycznych jest kompletna.

Kto pierwszy?

Gdy dziecko przychodzi na świat, rozmaite szczepy bakterii chcą opanować jego ciało. W otoczeniu jest mnóstwo bakterii chorobotwórczych, dlatego bardzo ważne jest, by pierwsze w wyścigu były bakterie probiotyczne. Ich pierwszym źródłem jest skóra mamy, a naturalny pokarm, pozwala na to, by bakterie probiotyczne miały dobre warunki rozwoju. Karmienie niemowlęcia piersią pomaga w dalszym ciągu utrzymywać w równowadze florę bakteryjną jelit, co chroni dziecko przed biegunkami i zaparciami, pomaga wzmacniać odporność i - prawdo-podobnie - chroni przed alergią pokarmową. Gdy dziecko zbliża się do pierwszych urodzin, do jego diety warto wprowadzać produkty bogate w żywe kultury bakterii - jogurty, kefiry. Są one szczególnie wskazane przy złej tolerancji laktozy, bowiem bakterie probiotyczne wstępnie rozkładają ten cukier mleczny. Bakterie kwasu mlekowego pomagają także przy zaparciach i wzdęciach.

Krucha równowaga

Problemy zaczynają się, jeśli równowaga flory bakteryjnej jelit zostaje zachwiana - np. dziecko musi przejść kurację antybiotykiem, który niszczy zarówno bakterie wywołujące chorobę, jak i te cenne probiotyczne. Zły wpływ na mikroflorę jelit mają także niektóre inne leki, długotrwały stres czy niewłaściwe odżywianie. Wtedy warto (po konsultacji z lekarzem) wybrać odpowiedni preparat probiotyczny z apteki i wzbogacić dietę malucha o produkty zawierające probiotyki lub prebiotyki.

Wartość dodana

W ostatnim czasie na rynku pojawiło się dużo produk-tów dla niemowląt i dzieci z dodatkiem jednych lub drugich. Na które się zdecydować?

Probiotyki to szczepy żywych bakterii kwasu mlekowego. Prebiotyki to, mówiąc w uproszczeniu, pożywka, dzięki której bakterie probiotyczne mogą się rozmnażać i właściwie funkcjonować. Jedne i drugie wzbogacają florę bakteryjną, chronią przed biegunkami i zaparciami, wzmacniają naturalną odporność. Ani probiotyków, ani prebiotyków w żywności dla dzieci nie sposób przedawkować. Ważne natomiast, by produkty probiotyczne przechowywać oraz przygotowywać ściśle według zaleceń producenta.

Słowniczek:

Prebiotyki - substancje, które stymulują wzrost korzystnej flory bakteryjnej. Najczęściej są to cukry: oligosacharydy i fruktooligosacharydy.

Probiotyki - mikroorganizmy, które (spożywane w odpowiednich ilościach) mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Bakterie te muszą być żywe i mieć zdolność przetrwania w kwaśnym środowisku żołądka, by do jelit dotrzeć w dobrej kondycji. Najczęściej są to bakterie należące do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Poszczególne szczepy mają właściwe sobie działanie.

Synbiotyki - połączenie probiotyków z prebiotykami.







Zobacz więcej na temat:

Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl