Smacznie, czyli na sypko

Z doc. Januszem Książykiem z Centrum Zdrowia Dziecka rozmawia Katarzyna Wilczek
19.01.2006 , aktualizacja: 19.01.2006 14:51
A A A Drukuj

Fot. Wojciech Surdziel / AG

Pozlepiana, brejowata kasza wygląda nieapetycznie i nie smakuje najlepiej. Dlatego warto postarać się ugotować ją na sypko. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Trzeba tylko do gotowania użyć odpowiedniej ilości wody:
ZOBACZ TAKŻE
Kasza jęczmienna drobna - dwa razy tyle wody, ile kaszy

Kasza jaglana - dwa razy tyle wody, ile kaszy

Kasza gryczana - półtora do dwóch razy tyle wody, ile kaszy

Kaszka krakowska - półtora raza tyle wody, ile kaszy

Kaszka kukurydziana - dwa i pół razy tyle wody, ile kaszy

Pęczak - trzy razy tyle wody, ile kaszy

Ryż - dwa razy tyle wody, ile ryżu

Gdy kasza wchłonie wodę, należy owinąć garnek w ścierkę lub gazety i schować go pod poduszkę albo otulić kołdrą, żeby kasza "doszła". Można ją także wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C. I bardzo ważne - kaszę trzeba gotować na małym ogniu i nie mieszać, wtedy się nie przypali.

Brak komentarzy

Redakcja eDziecko.pl

*

Agnieszka Wirtwein-Przerwa

  • redaktorka naczelna
  • agnieszka.wirtwein@agora.pl
  • redaktorka
  • karolina.stepniewska@agora.pl
  • dziennikarka
  • biszewska@yahoo.com
  • dziennikarz, felietonista
  • marcin.sztetter@gmail.com
  • menadżerka od społeczności
  • agata.podrazka@agora.pl
  • administratorka forum
  • zona_mi@gazeta.pl