1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Wokół stołu

Kiszone czy kwaszone? Co to jest pasteryzacja? Czy warto sięgać po mrożone owoce? Topinambur - z czym to się je?
Lniana alternatywa

Choć nie jestem weganką, podpatruję różne kulinarne pomysły wegan, bo wiele w nich inspiracji. Dzięki temu np. zaczęłam używać len mielony, produkt bogaty w białko, zdrowe tłuszcze, sterole, mikroelementy, błonnik. Używam go do zagęszczania farszu do pierogów i masy na kotlety lub pasztety warzywne. Dodany do ciasta na racuchy zastępuje jajko. Robię też z niego kisiel: zalewam wrzątkiem, mieszam, dodaję przecier z owoców.

Kiszone, nie kwaszone!

Kiszona kapusta, ogórki, buraki - to świetne uzupełnienie zimowej diety o witaminy, minerały oraz bardzo cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Ale uwaga - chodzi o produkty kiszone, a nie kwaszone. Kiszenie to naturalny, trwający dwa tygodnie proces fermentacji mlekowej, w wyniku którego uzyskujemy naturalny, bogaty mikrobiologicznie produkt. Kwaszenie go psuje i uniemożliwia. Warzywa są zalewane zalewą octową i konserwowane, nie zawierają cennych bakterii, są za to źródłem niezdrowego kwasu octowego.

Pamiętajcie o mrożonkach

Spora część specjalistów od żywienia niemowląt i dzieci twierdzi, że najmłodsi powinni jadać te warzywa i owoce, które rosną w ich rejonie, a nie sprowadzane z innych kontynentów. Czyli lepsza wiśnia i jagoda od banana i mandarynki. O tej porze roku z rodzimych owoców mamy do wyboru jabłka, jabłka, ewentualnie jeszcze jabłka. Jeśli trochę wam się znudziły, pamiętajcie o mrożonkach. Mrożenie powoduje minimalne straty witamin. Lubię mieć w zamrażarce zapas owoców; wieczorem wyjmuję porcję, by były gotowe na poranny koktajl.

Zdrowe pasteryzowane

O pasteryzacji słyszeliście na pewno. Ale czy wiecie, jak to zrobić? W domu można pasteryzować np. w słoiku na kąpieli wodnej. Słoik wyparzasz, napełniasz, zakręcasz, wstawiasz do garnka wyłożonego ściereczką i napełnionego wodą (do e wysokości słoika). Gotujesz na małym ogniu 10-30 minut (zależnie, czy słoik jest mały czy duży i czy danie ma dodatek naturalnych środków utrwalających takich jak cukier, sól, olej). Po wyjęciu nie sprawdzasz, czy pokrywka jest zassana! Odwracasz słoik do góry dnem; zostawiasz, niech stygnie. Przemysłowo pasteryzować można produkty w kartonach, butelkach PET, kubeczkach. Informacja na etykiecie o pasteryzacji to znak, że produkt utrwalono w bezpieczny sposób (więcej na pasteryzujemy.pl).

Topinambur

Próbowaliście już jeść topinambur? To zimowe warzywo smakuje jak ziarna słonecznika, tylko że o konsystencji kalarepki. Można go chrupać na surowo, można też gotować, smażyć i piec, a nawet przerobić na domowe chipsy.

Klocki na śniadanie

Największym marzeniem mojego dzieciństwa było dostać klocki lego. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że jak zostanę mamą, będę mogła bawić się klockami do woli, skakałabym z radości. Nie dziwcie się więc, że zachwyciła mnie taka śniadaniówka. Można kupić na bonami.pl


QUIZ: Lubisz polskie jedzenie? Te dania powinieneś znać, nawet jeśli ich nie jadałeś!

Oberiba to:
Sprawdź! Rozwiąż QUIZ




Więcej o: