1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Zboże na talerzu

Kiedy zacząć podawać niemowlęciu produkty zbożowe? Dlaczego należy robić to stopniowo? Jakie dania są najlepsze na początek?
Produkty zbożowe to dla nas, dorosłych, podstawa diety. Zawierają dające energię węglowodany, cenne białka, witaminy i składniki mineralne. Jemy je codziennie w postaci pieczywa, kasz, płatków, klusek. Kiedy te produkty wprowadzić do diety malca?

Kłopotliwy gluten

Problem w tym, że najpopularniejsze w Polsce zboża: pszenica, żyto i jęczmień, zawierają białko roślinne zwane glutenem, które często wywołuje alergię. Niekiedy wyzwala też celiakię, poważną, trwającą całe życie chorobę. Trzeba więc wprowadzać go do diety malca ostrożnie. Kiedyś polscy pediatrzy zalecali, by produkty zbożowe zawierające gluten podawać od 10. miesiąca życia dziecka. Wcześniej maluchy mogły dostawać jedynie kaszki bezglutenowe, czyli ryżowe i kukurydziane. Ale w wielu krajach niemowlęta już od?5. miesiąca jadły kaszki pszenne i nie zaobserwowano, by im to szkodziło. Okazało się wręcz, że w profilaktyce alergii i celiakii lepsze efekty może przynieść wczesne (między 17. a 26. tygodniem życia) podawanie niewielkich porcji glutenu.W najnowszym polskim schemacie żywienia niemowląt zaleca się więc, by produkty zbożowe zawierające gluten zacząć serwować dziecku już w 5. miesiącu życia. Oczywiście w małych ilościach. Co to tak naprawdę znaczy? Początkowo malutką łyżeczkę kaszki pszennej (ugotowanej manny lub przyrządzonej glutenowej kaszki instant) dziennie. Jeśli maluch dobrze ją toleruje (nie ma po niej wysypki, rozwolnienia, zatwardzenia...), stopniowo zwiększamy porcję. W 7.?miesiącu podajemy już kaszkę glutenową jako osobny posiłek.

Przyrządzanie kaszki

Jak podać dziecku tę pierwszą, minimalną porcję kaszki? Najprościej rozprowadzić przegotowaną ciepłą wodą kaszkę pszenną instant (łyżka wody na łyżeczkę kaszki). Możemy także ugotować mannę na wodzie. Jeśli niemowlę nie jada jeszcze stałych posiłków, najlepiej kaszkę rozmieszać z mlekiem. Maluchowi karmionemu piersią rozprowadzamy ją odciągniętym pokarmem mamy, a dziecku karmionemu butelką mieszamy z mlekiem modyfikowanym. Można również podać malcowi łyżeczką kaszkę na wodzie, a potem dać mu do popicia mleko z piersi lub z butelki. Jeżeli niemowlę jada już przeciery warzywne lub owocowe, najlepiej do nich dodawać kaszkę (pół łyżeczki na?100 ml posiłku). Od 5. miesiąca możemy też podawać niemowlęciu kaszki bezglutenowe (ryżową, kukurydzianą, jaglaną), najlepiej bez dodatków smakowych. Maluchowi karmionemu piersią lepiej przyrządzić kaszkę na wodzie. Można kupić gotowe, łatwe do przygotowania kaszki, których recepturę opracowano z myślą o niemowlętach. Nie musimy aż tak dawkować kaszek bezglutenowych. Na początek serwujemy dziecku 3-4 łyżeczki. Jeśli zje je z apetytem, podobną ilość kaszki podajemy mu przez następnych kilka dni. Jeżeli nie ma objawów nietolerancji pokarmowej, stopniowo zwiększamy porcję.

Różna konsystencja

Z czasem papkowata konsystencja kaszki może malca znużyć.

Wtedy zaproponujmy mu owsiankę lub ugotowane na miękko płatki (jaglane, ryżowe, z amarantusa). Przyrządzamy je na wodzie i ewentualnie do gotowego już i przestudzonego posiłku dodajemy mleko modyfikowane. Możemy też serwować maluchowi gotowe dania dla niemowląt z dodatkiem produktów zbożowych (np. owsiankę). 9-miesięczne niemowlę z powodzeniem już zje gotowany ryż czy pęczak. Około 10. miesiąca maluch może jeść kaszę jęczmienną, orkiszową, jaglaną i gryczaną.

Konsultacja: dr hab. Piotr Albrecht

Więcej o: