Dziecko najintensywniej rozwija się w pierwszych trzech latach życia. W tym okresie kształtuje się również jego metabolizm, niezwykle ważny element funkcjonowania organizmu, odpowiadający za przemianę materii i energii nie tylko w dzieciństwie, ale także w przyszłości.
Organizm malucha jest wrażliwy na sposób odżywiania już na etapie życia w łonie mamy. Dlatego kobiety w ciąży powinny dbać o zróżnicowaną i zdrową dietę. W końcu odżywiają nie tylko siebie, ale także swoje dziecko. Równie ważna jest dieta malucha we wczesnym dzieciństwie. Powinna być bogata w składniki odżywcze, które znajdą się w pożywieniu we właściwych proporcjach. Pokarmem, który jest idealnie zbilansowany i odpowiada potrzebom niemowlęcia, jest mleko matki. Dlatego lekarze i dietetycy jednoznacznie zalecają karmienie dziecka piersią przynajmniej do szóstego miesiąca życia.
Kiedy maluch zaczyna jeść inne pokarmy niż mleko mamy, warto zadbać o właściwe komponowanie jego jadłospisu. Nadmiar lub niedobór składników odżywczych może bowiem doprowadzić do trwałych zmian w metabolizmie. Zasiadając z malcem do stołu, zwracajmy uwagę na to, aby jego menu było urozmaicone. Im bardziej kolorowo jest na talerzu, tym lepiej, tym więcej składników mineralnych i witamin. Wybierajmy produkty jak najlepszej jakości jak najmniej przetworzone. Nie dosalajmy, nie słódźmy - nadmiar soli i cukru w diecie obciąża organizm i zaburza jego metabolizm.
Kiedy dziecko jest małe, o tym, co je, decydują rodzice. Jednak o tym, ile je, powinno zdecydować samo. Szanujmy apetyt malca, nie przekarmiajmy go. Jeśli dziecko przekazuje nam informację, że ma pełen brzuszek, nie nakłaniajmy go do jedzenia jeszcze jednej łyżeczki.
Pamiętajmy również, że zdecydowanie łatwiej nauczyć malucha jedzenia wartościowych, zdrowych posiłków, jeśli cała rodzina będzie się zdrowo odżywiać.
Karmienie dziecka wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia.
Dobrze zbilansowany jadłospis.
Ograniczenie soli i cukru w diecie.
Pięć regularnych posiłków dziennie.
Suplementacja witaminy D przez cały rok.
Jeśli chcielibyście wiedzieć, czy wasze dziecko jest narażone na choroby zależne od diety, możecie mu zrobić badania genetyczne. Badanie polega na pobraniu próbki DNA (wymaz patyczkiem z wewnętrznej strony policzka) i analizie genów przez specjalistów. Ważne, by wyniki zostały fachowo zinterpretowane i by za analizą szły konkretne zalecenia dietetyczne. Wyniki niektórych testów pomagają określić stopień nietolerancji i nadwrażliwości o podłożu genetycznym na poszczególne składniki odżywcze. Testy są odpłatne.