1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Źródła wapnia

Mleko to najbogatsze źródło wapnia, który jest niezbędny do budowy zdrowych zębów i mocnych kości. Co jednak zrobić, gdy dziecko nie chce go pić? To proste - zastąpić mleko jego przetworami.
Szklanka (o pojemności 200 ml) mleka o zawartości 2 proc. tłuszczu dostarcza ok. 240 mg wapnia. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dziecka na wapń, trzeba by mu kazać wypijać codziennie 3-4 szklanki mleka. Nie każdemu się to uśmiecha

Na szczęście w wapń bogate są również inne produkty mleczne: jogurty, kefiry, twarożki, sery. Można je traktować jako idealne wymienniki.

Oto garść pomysłów, jak urozmaicić dietę dziecka, nie tracąc przy tym ani miligrama wapnia.

Twarogi i sery

Smacznymi zamiennikami mleka jest biały ser i różnego rodzaju twarożki. Zamiast szklanki mleka możemy przygotować np.:

•  250 g sera białego półtłustego;

•  300 g serka twarogowego ziarnistego;

•  200 g serka homogenizowanego pełnotłustego.

Wśród serów dojrzewających rekordzistą jest parmezan, którego 100 g zawiera aż 1380 mg wapnia. Nieco mniej twarde żółte sery, feta oraz sery brie i camembert. Przeliczając zatem na szklankę mleka, możemy ją zastąpić:

•  2 plasterkami twardego sera żółtego;

•  2 łyżkami tartego parmezanu;

•  50 g fety lub sera typu brie i camembert.

Jogurt, kefir i maślanka

Słodkie mleko najłatwiej zastąpić fermentowanymi napojami mlecznymi: jogurtem, kefirem lub maślanką. Ten pierwszy jest nawet bogatszy w wapń niż mleko. W dodatku zawarte w nim żywe kultury bakterii pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit i zwiększają odporność organizmu.

Około 240 mg wapnia dostarczają:

•  150 g (mały pojemnik) jogurtu naturalnego zawierającego 2% tłuszczu;

•  250 g (większa szklanka) kefiru o zawartości tłuszczu 2%;

•  ok. 220 g maślanki (0,5% tłuszczu).

Desery i doprawianie

Śmietana, któ ej używamy do doprawiania zupy czy przyrządzenia twarogów i innych potraw, także zawiera wapń. Bogate w ten pierwiastek bywają też desery.

•  100 g śmietany o zawartości 12% tłuszczu dostarcza 106 mg wapnia;

•  100 g, czyli dwie spore gałki, lodów śmietankowych zawiera 125 mg wapnia.

Nie zapomnij o rybach

Bogate w dobrze przyswajalny wapń są także ryby. Pół szklanki mleka można zastąpić:

•  220 g świeżego sandacza;

•  150 g świeżej sardynki;

•  200 g świeżej płastugi;

•  200 g śledzia solonego;

•  50 g sardynek z puszki w pomidorach;

•  35 g sardynek z puszki w oleju.

Nie wybieraj produktów "light"

Aby organizm człowieka przyswoił wapń, konieczna jest obecność witaminy D. To jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, a więc w mleku i produktach całkiem odtłuszczonych po prostu jej nie ma.

Więcej o: