Często staramy się unikać tłuszczu. Tymczasem niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych są niezbędne dla zdrowia. Stanowią budulec błon komórkowych, odpowiadają za rozwój tkanki nerwowej (w tym mózgu) i wzroku, są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego i skóry.
W diecie dziecka powinno być trochę tłuszczu zwierzęcego. Znajduje się on jednak np. w produktach mlecznych, których maluchy przecież jedzą sporo. Dlatego masła w diecie dziecka nie musi być wcale dużo. Cienka warstwa na kanapce wystarczy. Nie należy też podawać maluchom podawać tłustych kotletów. Chudy kawałek mięsa bez panierki, upieczony w folii lub ugotowany na parze zawiera wystarczająco dużo tłuszczu.
Warto za to zadbać, by co najmniej dwa razy w tygodniu dziecko zjadło kawałek tłustej ryby. Głównym źródłem zdrowego tłuszczu powinny być oleje roślinne, pestki i ziarna (słonecznika, dyni, lnu, sezamu), orzechy i migdały. Najzdrowszymi olejami są: oliwa z oliwek extra vergine i olej rzepakowy, w którego skład wchodzą m.in. cenne kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 w idealnych proporcjach. Z rzadka możemy sięgać po inne oleje (sojowy, słonecznikowy, z pestek winogron) z wyjątkiem oleju palmowego, który jest niewskazany i dla dzieci i dla dorosłych (uwaga: zawiera go wiele dań gotowych i wyrobów cukierniczych).
Jak to przełożyć na praktykę? Oto propozycje potraw, z których możecie ułożyć smaczne menu dla małego dziecka.
1. Wytrawna owsianka (płatki owsiane ugotowane na wodzie z łyżką ziaren lnu, zmieszane z filiżanką jogurtu naturalnego). Sok pomarańczowy.
2. Naleśniki z musem jabłkowym, sparzonymi rodzynkami i siekanymi orzechami. Mleko.
3. Razowy chleb ze słonecznikiem posmarowany masłem i awanturką z twarożku, makreli i szczypiorku. Kawa zbożowa.
4. Jajecznica na parze ze strużynką masła, plasterki pomidora skropione oliwą, grahamka. Mleko acidofilne.
5. Koktajl z banana i mleka ze szczyptą cynamonu i łyżką tartych migdałów. Mała grahamka.
6. Tost z żytniego chleba skropiony oliwą, na nim różowy twarożek (biały ser z siekaną papryką i keczupem), do chrupania kawałki ogórka. Woda.
7. Kaszka manna z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami laskowymi. Sok porzeczkowy.
1. Pieczone jabłko z łyżką waniliowego serka i konfiturą malinową.
2. Sałatka z makaronu, pomidorków koktajlowych i kawałków mozzarelli, z listkiem bazylii i kapką oliwy.
3. Pasta z awokado, odrobiny czosnku, soku z cytryny i łyżeczki oliwy, z grzanką pszenną.
4. Jogurt grecki z sosem (brzoskwinię z puszki zmiksuj z odrobiną sezamu).
5. Cienki plasterek pieczeni ze schabu zwinięty w rulonik wokół kiszonego ogórka, do tego wafel zbożowy.
6. Talerz warzyw ugotowanych na parze i skropionych olejem rzepakowym, z posypką z siekanego jajka na twardo.
7. Szklanka soku pomidorowego z kapką oliwy, ciepły naleśnik posypany tartym żółtym serem.
1. Krem z jarzyn ze zmiksowanym mięsem. Makaron razowy z podsmażonym szpinakiem, ziarnami lnu, sokiem z cytryny i fetą.
2. Chłodnik (posiekaj ogórek, rzodkiewki, szczypior, koperek, jajko i dodaj do kefiru). Parowana ryba z warzywami skropiona olejem.
3. Barszcz ukraiński z dodatkiem oliwy. Pulpety drobiowe, brązowy ryż.
4. Krupnik. Cukinia faszerowana mielonym mięsem, z sosem pomidorowym i tartym serem.
5. Zupa rybna. Makaron razowy z serem skropiony olejem rzepakowym i doprawiony ziołami prowansalskimi.
6. Krem ze szparagów. Mielony kotlecik z kaszą jęczmienną i surówką z marchewki doprawioną oliwą.
7. Żurek z jajkiem. Pierogi z jagodami polane jogurtem naturalnym.
1. Domowy sorbet (mrożone truskawki zalej wodą z odrobiną cukru, zmiksuj).
2. Ciasto z marchwi (z dodatkiem oleju rzepakowego i orzechów włoskich).
3. Sałatka z ogórka, pomidora i papryki z odrobiną oliwy, razowa grzanka.
4. Banan, koktajl z maślanki i wiśni.
5. Tarte jabłko z twarożkiem i siekanymi migdałami.
6. Szaszłyk z truskawek, kawałków ananasa i winogron, kromka chałki z masłem.
7. Racuszki z mąki razowej z brzoskwinią z puszki smażone na odrobinie oleju.
1. Makaron z pesto (z oliwy, natki, bazylii, czosnku, pestek słonecznika i dyni) i parmezanem. Sok marchwiowy.
2. Pełnoziarnista bułka z pestkami dyni, pasta jajeczna, pomidor. Kakao.
3. Sałatka z ryżu, parowanego łososia, ogórka, koperku, doprawiona jogurtem naturalnym. Woda mineralna.
4. Kasza gryczana z prażonym sezamem, słonecznikiem i oliwą. Maślanka.
5. Placki z ciasta naleśnikowego z duszoną cukinią, cebulą i papryką. Kefir.
6. Leniwe skropione olejem rzepakowym i posypane brązowym cukrem. Sałatka z kiwi. Woda mineralna.
7. Domowy kebab - z bułki pszennej wybierz miąższ i nafaszeruj mięsem kurczaka (pieczonym lub gotowa-nym), dymką, pomidorem, ogórkiem kiszonym, odrobiną majonezu. Mleko acidofilne.