Zdrowe jedzenie - jakie tłuszcze?

O tym, że jadłospis malucha powinien dostarczać mu dużo witamin i minerałów - zwykle pamiętamy. Ale nie możemy zapominać też o zdrowych kwasach tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dzieci.

Często staramy się unikać tłuszczu. Tymczasem niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych są niezbędne dla zdrowia. Stanowią budulec błon komórkowych, odpowiadają za rozwój tkanki nerwowej (w tym mózgu) i wzroku, są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego i skóry.

W diecie dziecka powinno być trochę tłuszczu zwierzęcego. Znajduje się on jednak np. w produktach mlecznych, których maluchy przecież jedzą sporo. Dlatego masła w diecie dziecka nie musi być wcale dużo. Cienka warstwa na kanapce wystarczy. Nie należy też podawać maluchom podawać tłustych kotletów. Chudy kawałek mięsa bez panierki, upieczony w folii lub ugotowany na parze zawiera wystarczająco dużo tłuszczu.

Warto za to zadbać, by co najmniej dwa razy w tygodniu dziecko zjadło kawałek tłustej ryby. Głównym źródłem zdrowego tłuszczu powinny być oleje roślinne, pestki i ziarna (słonecznika, dyni, lnu, sezamu), orzechy i migdały. Najzdrowszymi olejami są: oliwa z oliwek extra vergine i olej rzepakowy, w którego skład wchodzą m.in. cenne kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 w idealnych proporcjach. Z rzadka możemy sięgać po inne oleje (sojowy, słonecznikowy, z pestek winogron) z wyjątkiem oleju palmowego, który jest niewskazany i dla dzieci i dla dorosłych (uwaga: zawiera go wiele dań gotowych i wyrobów cukierniczych).

Jak to przełożyć na praktykę? Oto propozycje potraw, z których możecie ułożyć smaczne menu dla małego dziecka.

ŚNIADANIA

1. Wytrawna owsianka (płatki owsiane ugotowane na wodzie z łyżką ziaren lnu, zmieszane z filiżanką jogurtu naturalnego). Sok pomarańczowy.

2. Naleśniki z musem jabłkowym, sparzonymi rodzynkami i siekanymi orzechami. Mleko.

3. Razowy chleb ze słonecznikiem posmarowany masłem i awanturką z twarożku, makreli i szczypiorku. Kawa zbożowa.

4. Jajecznica na parze ze strużynką masła, plasterki pomidora skropione oliwą, grahamka. Mleko acidofilne.

5. Koktajl z banana i mleka ze szczyptą cynamonu i łyżką tartych migdałów. Mała grahamka.

6. Tost z żytniego chleba skropiony oliwą, na nim różowy twarożek (biały ser z siekaną papryką i keczupem), do chrupania kawałki ogórka. Woda.

7. Kaszka manna z suszoną żurawiną i siekanymi orzechami laskowymi. Sok porzeczkowy.

DRUGIE ŚNIADANIA

1. Pieczone jabłko z łyżką waniliowego serka i konfiturą malinową.

2. Sałatka z makaronu, pomidorków koktajlowych i kawałków mozzarelli, z listkiem bazylii i kapką oliwy.

3. Pasta z awokado, odrobiny czosnku, soku z cytryny i łyżeczki oliwy, z grzanką pszenną.

4. Jogurt grecki z sosem (brzoskwinię z puszki zmiksuj z odrobiną sezamu).

5. Cienki plasterek pieczeni ze schabu zwinięty w rulonik wokół kiszonego ogórka, do tego wafel zbożowy.

6. Talerz warzyw ugotowanych na parze i skropionych olejem rzepakowym, z posypką z siekanego jajka na twardo.

7. Szklanka soku pomidorowego z kapką oliwy, ciepły naleśnik posypany tartym żółtym serem.

OBIADY

1. Krem z jarzyn ze zmiksowanym mięsem. Makaron razowy z podsmażonym szpinakiem, ziarnami lnu, sokiem z cytryny i fetą.

2. Chłodnik (posiekaj ogórek, rzodkiewki, szczypior, koperek, jajko i dodaj do kefiru). Parowana ryba z warzywami skropiona olejem.

3. Barszcz ukraiński z dodatkiem oliwy. Pulpety drobiowe, brązowy ryż.

4. Krupnik. Cukinia faszerowana mielonym mięsem, z sosem pomidorowym i tartym serem.

5. Zupa rybna. Makaron razowy z serem skropiony olejem rzepakowym i doprawiony ziołami prowansalskimi.

6. Krem ze szparagów. Mielony kotlecik z kaszą jęczmienną i surówką z marchewki doprawioną oliwą.

7. Żurek z jajkiem. Pierogi z jagodami polane jogurtem naturalnym.

PODWIECZORKI

1. Domowy sorbet (mrożone truskawki zalej wodą z odrobiną cukru, zmiksuj).

2. Ciasto z marchwi (z dodatkiem oleju rzepakowego i orzechów włoskich).

3. Sałatka z ogórka, pomidora i papryki z odrobiną oliwy, razowa grzanka.

4. Banan, koktajl z maślanki i wiśni.

5. Tarte jabłko z twarożkiem i siekanymi migdałami.

6. Szaszłyk z truskawek, kawałków ananasa i winogron, kromka chałki z masłem.

7. Racuszki z mąki razowej z brzoskwinią z puszki smażone na odrobinie oleju.

KOLACJE

1. Makaron z pesto (z oliwy, natki, bazylii, czosnku, pestek słonecznika i dyni) i parmezanem. Sok marchwiowy.

2. Pełnoziarnista bułka z pestkami dyni, pasta jajeczna, pomidor. Kakao.

3. Sałatka z ryżu, parowanego łososia, ogórka, koperku, doprawiona jogurtem naturalnym. Woda mineralna.

4. Kasza gryczana z prażonym sezamem, słonecznikiem i oliwą. Maślanka.

5. Placki z ciasta naleśnikowego z duszoną cukinią, cebulą i papryką. Kefir.

6. Leniwe skropione olejem rzepakowym i posypane brązowym cukrem. Sałatka z kiwi. Woda mineralna.

7. Domowy kebab - z bułki pszennej wybierz miąższ i nafaszeruj mięsem kurczaka (pieczonym lub gotowa-nym), dymką, pomidorem, ogórkiem kiszonym, odrobiną majonezu. Mleko acidofilne.

Więcej o:
Copyright © Agora SA