1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Co ty wiesz o florze bakteryjnej?

"I proszę podawać dziecku probiotyk" - to zdanie często słyszą rodzice w gabinecie pediatry. Ale jaki? Kiedy, po co i z czym? Tego mamy dowiedzieć się sami. Sprawdźmy, co już wiemy na ten temat! Konsultacja: dr hab. Piotr Albrecht
Trudno o taką sytuację winić lekarza - na przyjęcie pacjenta ma zaledwie parę minut. W tym czasie musi dziecko zbadać, zdiagnozować i ustalić leczenie. Podawanie probiotyku ma to leczenie wspomagać lub niwelować jego skutki uboczne. I rzecz jasna, gdy trzeba szybko zacząć leczyć dziecko z anginą, ważniejsze jest, by przepisać dobry antybiotyk i wyjaśnić sposób jego podawania. To, że po kuracji może się pojawić biegunka, wzdęcia, bóle brzucha czy grzybica, w danej chwili jest mniej ważne. Ale za parę dni właśnie ta biegunka stanie się sporym problemem. A w jej zapobieganiu mógłby pomóc dobrze dobrany probiotyk, czyli preparat zawierający żywe kultury bakterii o udowodnionym działaniu prozdrowotnym.

Dobranie i podawanie odpowiedniego preparatu to zadanie spoczywające na rodzicach. Skoro rzeczywistość zmusza nas do stania się domorosłymi ekspertami od probiotyków, musimy jakoś temu wyzwaniu sprostać. A ponieważ najlepiej uczyć się przez zabawę - oto ona. Odpowiadając na pytania quizu, nie tylko zweryfikujemy swoją wiedzę, ale z pewnością dowiemy się czegoś nowego.

QUIZ: Spośród podanych odpowiedzi wybierz jedną, poprawną. Prawidłowe rozwiązania znajdziesz obok.

1.Probiotyki to:

a. jedna z grup witamin;

b. składnik poprawiający smak leków i niektórych produktów żywnościowych;

c. bakterie potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

2.Bakterie probiotyczne w ludzkim organizmie znajdują się głównie:

a. w jamie ustnej i przełyku (niszczy je kwas żołądkowy, więc do jelit już nie docierają);

b. na skórze, w pochwie i w przewodzie pokarmowym, gdzie w jelitach przywierają do wyściełającej je błony śluzowej;

c. w wątrobie i drogach żółciowych.

3. Bakterie probiotyczne są korzystne dla zdrowia, bo:

a. regulują procesy trawienia, zapobiegają biegunkom, zaparciom, wspierają pracę układu odpornościowego, biorą udział w syntetyzowaniu witaminy K w jelitach;

b. przyspieszają regenerację skóry;

c. wzmacniają kości.

4. W żywności i niektórych preparatach farmaceutycznych mogą być probiotyki lub prebiotyki. Czy poza podobną nazwą coś je jeszcze łączy?

a. Nie, to przypadkowa zbieżność nazw.

b. Tak, to to samo, tylko ludzie różnie tę nazwę wymawiają.

c. Tak, probiotyki to dobroczynne bakterie, a prebiotyki to pożywka, dzięki której bakterie probiotyczne mogą lepiej się rozwijać.

5. W naturalnej postaci bakterie kwasu mlekowego (w tym bakterie probiotyczne) występują w:

a. fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir, jogurt, zsiadłe mleko - w każdym rodzaju są nieco inne szczepy bakterii;

b. produktach kwaśnych, np. cytrynach;

c. w słodkim mleku.

6. Dzieci karmione piersią mają prawidłową florę bakteryjną. W ich przewodzie pokarmowym znajduje się dużo probiotyków. Dlaczego?

a. Ponieważ znacznie rzadziej chorują.

b. Dlatego, że w mleku matki są prebiotyki, a na skórze jej piersi bakterie probiotyczne, które dziecko przyswaja podczas ssania.

c. Nie znaleziono dotąd wyjaśnienia tego zjawiska.

7. Gdy dziecko dostaje antybiotyk, cierpi często na biegunkę, wzdęcie, może mieć pleśniawki i dlatego powinno mu się podawać:

a. jakikolwiek probiotyk kupiony w aptece;

b. dużo jogurtów i kefirów;

c. odpowiednio dobrany preparat probiotyczny, bo różne szczepy bakterii mają różne działanie.

8. Bakterie probiotyczne zapobiegają biegunkom, ponieważ:

a. przywierają do ścian jelit jak szczelna osłona i dzięki temu bakterie chorobotwórcze nie mają jak "przyczepić się" do śluzówki i szkodzić zdrowiu;

b. powodują zaparcia;

c. gwałtownie obniżają stężenie glukozy we krwi.

9. Probiotyki są dodawane do żywności, znajdują się w produktach mlecznych, a nawet preparatach aptecznych. Czy można je zatem przedawkować?

a. Tak, nie można zjeść dziennie więcej niż 10 mld bakterii.

b. Jedne szczepy można przedawkować, a inne przeciwnie, można przyjmować bez żadnych ograniczeń.

c. Nie, probiotyków nie przedawkujemy. Odpowiednia ich część pozostanie w organizmie, nadmiar zostanie po prostu wydalony ze stolcem.

10. Preparaty z dobroczynnymi bakteriami podajemy dziecku:

a. w czasie antybiotykoterapii i po niej, w czasie biegunki i po niej, ze skłonnością do zaparć, wzdęć, zaburzeń trawiennych, a także profilaktycznie, gdy wzrasta ryzyko problemów z przewodem pokarmowym, np. podczas dalekich podróży;

b. tylko w czasie podawania antybiotyku;

c. tylko na zalecenie lekarza.

Jaki masz wynik?

Sprawdź, jak wypada twoja wiedza.

1.c, 2.b, 3.a, 4.c, 5.a, 6.b, 7.c, 8.a, 9.c, 10.a.

Jeśli na 10 pytań dziesięć razy udało ci się "strzelić w dziesiątkę", gratulujemy bardzo dobrej orientacji w temacie. Widać, że o prebiotykach i probiotykach wiesz tyle, ile warto wiedzieć.

Jeśli twój wynik to raczej, hm "jeden z dziesięciu", potraktuj tę zabawę jako porcję przydatnej wiedzy, którą z korzyścią dla dziecka możesz stosować przy zapobieganiu i leczeniu różnych dolegliwości.

Więcej o:
Komentarze (2)
Co ty wiesz o florze bakteryjnej?
Zaloguj się
  • jakamotu

    0

    Bakterie probiotyczne pokrywają kosmki jelitowe, tworząc warstwę ochronną, która uniemożliwia osiedlanie się bakterii chorobotwórczych. Mają duży wpływ na wzmocnienie odporności i warto podawać je dzieciom.

  • shibdo

    0

    sporo ostatnio czytam o probiotykach ze względu na chorujące dziecko, wczesniej podchodziłem do nich sceptycznie ale jak spróbowałem takiej kuracji to zauważyłem rezultaty i dziecko mniej choruje

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX