1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dieta niemowlaka - zioła zamiast soli

Niemowlęta i małe dzieci nie powinny dostawać dań z dodatkiem soli. Ale to nie znaczy, że ich jedzenia nie można doprawiać.
Sól zawiera sód, który w nadmiarze jest szkodliwy: niepotrzebnie obciąża nie w pełni jeszcze wykształcone nerki dziecka, a w przyszłości może prowadzić do nadciśnienia tętniczego. Co jednak zrobić, żeby niemowlęce potrawy nabrały smaku? Jeśli dziecko niechętnie je gotowe

dania dla niemowląt lub chcecie zacząć je przyzwyczajać do domowej kuchni, możecie doprawić jego dania ziołami. Przeczytajcie, jak to robią mamy z forum "Niemowlę" na naszej stronie internetowej edziecko.pl.

Kiedy i czym

Niemowlęce dania zyskają na smaku, jeśli dodamy do nich zioła, sezam, zmiksowane pestki dyni, a gdy malec skończy rok - zmielone orzechy. Oto od kiedy, zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, można zacząć stosować poszczególne przyprawy:

- od 9. miesiąca: majeranek, kminek, suszony koper, sezam;

- od 10. miesiąca: tymianek, cząber, estragon, bazylię, rozmaryn, oregano, zmiksowane pestki dyni i słonecznika;

- od 11. miesiąca: czosnek, pieprz, paprykę słodką, kolendrę, cynamon, szczypiorek, natkę pietruszki, koperek;

- od 13. miesiąca: zmielone orzechy włoskie, laskowe i nerkowiec.

Suszony koperek

Od kilku dni dodaję do potraw suszony koperek, dzieciak wcina, aż miło.

SLOOONECZKO

Majeranek i kminek

Do dań córeczki daję majeranek lub kminek, a poza tym tymianek i oregano. Mała ma 10 miesięcy.

JOSHIMA

Bazylia i zioła prowansalskie

Ja doprawiam jedzenie córeczki bazylią, jest świetna na poprawę apetytu. Od kiedy córcia skończyła 10 miesięcy, doszły jeszcze zioła prowansalskie, a do ziemniaków koperek.

EMILKA_X

Liść laurowy i ziele angielskie

Do zup dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Dodaję te przyprawy, odkąd zaczęłam synkowi gotować, czyli od roku (przez pierwszy rok życia moje dziecko tolerowało tylko słoiczkowe jedzonko).

INSOMNIA0

Tymianek lub natka

Gdy mój synek miał 8 miesięcy, doprawiałam mu jedzonko odrobiną tymianku lub natką (za tym ostatnim nie przepada). Solić zaczęłam odrobinę, jak skończył rok.

BLAMBLAM

Szczypiorek i rozmaryn

Mój synek zawsze lubił przyprawione jedzenie, może dlatego, że sama jadam dość pikantnie i mu mleko tymiankiem zajeżdżało? Żeby przełknął danie ze słoiczka, musiałam do niego dodać łyżkę posiekanej pietruszki albo szczypiorku plus sporo pieprzu. Używałam dużo ziół i przypraw, młodemu przypadł do gustu zwłaszcza szczypiorek i rozmaryn (ten ostatni najlepiej obgryzany prosto z krzaczka w donicy). Pietruszka, pieprz, tymianek, bazylia, oregano, imbir, cynamon gościły w menu młodego na co dzien.

TIJGERTJE

Oliwa z oliwek i parmezan

Ja dla smaku dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek. We Włoszech, gdzie mieszkamy, jest to prawie obowiązkowe do każdej papki, bo pełno w niej witamin, a i smak papki polepsza. Dodaje się też łyżeczkę startego parmezanu, który jest świetnym źródłem wapnia. Obie te rzeczy podaje się tu maluchom już od 6. miesiąca. My dodajemy tylko oliwę, bo Kuba ma skazę białkową.

MIMMA

Naturalny smak warzyw

Solę tylko te potrawy, które wydają mi się zupełnie mdłe bez soli. Do zupek nie stosuję soli wcale, bo np. groszkowa jest słodka, więcej marchwi - też słodsze, zupa krem z brokułu z jajem też pycha bez soli.

MILANAA

Więcej o: