1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Gra w kolory

Posiłek jemy także oczami, więc powinien być ładnie podany. Maluchom na pewno przypadną do gustu dania w wyrazistych, zdecydowanych barwach. A przy okazji można będzie uczyć się nazw kolorów!
ŚNIADANIE

•  BIAŁA ZUPA Z KLUSECZKAMI od 11. miesiąca

150 ml mleka modyfikowanego

jajo

ok. 3 łyżek mąki

W szerokim rondlu zagotuj wodę. Jajo umyj, sparz, wbij do kubeczka, dodaj mąkę i nieco zimnej wody, ucieraj i ew. dodawaj po trochu wody, by uzyskać lejące się ciasto. Gdy nie będzie już grudek mąki, ostrożnie, cienką strużką wlewaj ciasto na wrzątek, mieszając cały czas wodę w garnku. Gotuj około minuty. Odcedź na gęstym sicie. Ciepłe kluski włóż do miseczki, zalej letnim mlekiem.

DRUGIE ŚNIADANIE

•  KANAPKI Z ŻÓŁTĄ PASTĄ od 13. miesiąca

połówka żółtka jaja ugotowanego na twardo

łyżeczka purée z marchewki

łyżeczka rozgotowanego grochu (suszonego)

szczypta przyprawy curry

kapka oliwy

cienka kromka grahama

Żółtko rozgnieć widelcem, dodając przecier z marchewki i groch. Utrzyj z odrobiną oliwy i curry. Pastą smaruj kromkę grahama, pokrój na małe kawałki.

OBIAD

•  ZIELONY KREM od 8. miesiąca

kilka różyczek brokułu

pół ziemniaka

niewielki kawałek pora

niewielki kawałek selera

3 łyżki mrożonego zielonego groszku

pół łyżeczki oleju rzepakowego

Obrane, umyte, rozdrobnione jarzyny zalej w rondelku wrzącą wodą (tak, by je tylko przykryć). Gotuj do miękkości. Przestudź, zmiksuj blenderem. Dodaj olej, wymieszaj.

•  MAKARON Z CZERWONYM SOSEM od 10. miesiąca

garść razowego makaronu

2-3 pomidory bez skórki (z puszki)

kawałek czerwonej papryki

pół szalotki

łyżka mięsa z piersi kurczaka (ugotowanego na parze)

oliwa z oliwek

W stalowym rondelku rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć posiekaną szalotkę i zeszklij na małym ogniu, często mieszając. Dorzuć posiekane pomidory i paprykę, przykryj i duś, aż składniki się roztopią. Odstaw z ognia i dokładnie rozmieszaj, rozgniatając większe kawałki. Dodaj drobno posiekane mięso, wymieszaj.

Razowy makaron ugotuj, pokrój, jeśli kluski są zbyt duże. Podawaj polany sosem.

PODWIECZOREK

•  KISIEL W KOLORZE POMARAŃCZY od 7. lub 12. miesiąca (zależnie od składu soku)

150 ml przecierowego soku z moreli lub owoców egzotycznych (odpowiedniego do wieku)

pół jabłka

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na tarce. 2/3 soku zagotuj w rondelku, pozostałą częścią rozprowadź mąką ziemniaczaną. Wlej na wrzący sok. Zamieszaj, poczekaj, aż zabulgocze. Zdejmij z ognia, dodaj starte jabłko, przestudź. Możesz podać z waflem kukurydzianym lub chrupkami kukurydzianymi.

KOLACJA

•  RYŻ NA FIOLETOWO od 11. miesiąca

filiżanka ryżu ugotowanego na sypko

mały słoiczek przecieru jagodowego

3 łyżki jogurtu naturalnego

Letni ryż wymieszaj z przecierem jagodowym i jogurtem.

DLA ZMYSŁÓW

•  Przy jedzeniu rozmawiajcie z dzieckiem... o jedzeniu. O kolorze, smaku, zapachu i konsystencji potraw. W ten sposób dziecko nie tylko poznaje różne cechy pokarmu, ale również uczy się je nazywać.

•  By teoria szła w parze z praktyką, podawajcie dziecku jak najbardziej urozmaicone dania.

•  Pozwólcie dziecku na jedzenie palcami. To znakomity sposób "smakowania" potraw.

Więcej o: