1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jadłospis dla niemowlęcia - Narodziny smakosza

Niemowlęce menu rozszerzamy nie tylko po to, by dziecko dostawało wszystko, co niezbędne. Równie ważne jest poznawanie nowych konsystencji, kształtowanie kulinarnych gustów. Tak rodzi się dobry apetyt.
ŚNIADANIE

•  DELIKATNY PAPRYKARZ od 11. miesiąca

ćwierć strąka czerwonej papryki ćwierć cukrowej cebuli mały kawałek piersi kurczaka (wielkości 1-2 stołowych łyżek) pół łyżeczki oliwy z oliwek kapka soku z cytryny szczypta bazylii

Umyte i obrane: paprykę, cebulę i mięso ugotuj na parze, a po ostudzeniu zmiksuj w blenderze, dodając oliwę, sok z cytryny i szczyptę bazylii, ew. nieco przegotowanej wody. Jeśli pasta będzie za rzadka, zagęść ją kleikiem ryżowym. "Paprykarzem" smaruj cienkie kromki grahamki i krój na małe kawałki.

DRUGIE ŚNIADANIE

•  KISIEL MLECZNY Z OWOCAMI od 7. miesiąca

5 miarek mleka modyfikowanego

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

garść malin (mogą być mrożone)

ćwiartka jabłka

Maliny opłucz, odstaw, aż się rozmrożą, przetrzyj przez sito, zmieszaj z jabłkiem utartym na tarce o małych otworach.

Odmierz 150 ml niegazowanej wody mineralnej. 90 ml odlej do garnuszka i zagotuj. Pozostałą część podziel na dwie części: w jednej rozprowadź mąkę ziemniaczaną, w drugiej - mleczny proszek. Do wrzącej wody dodaj roztwór mąki i gotuj chwilę na małym ogniu, dokładnie mieszając. Przestudź kisiel i do lekko ciepłego dodaj rozmieszane mleko. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Przełóż do miseczki, polej owocowym przecierem.

OBIAD

•  ŁOSOSIOWA ZAPIEKANKA od 8. miesiąca

ziemniak pół niewielkiego dzwonka łososia różyczka brokułu łyżka siekanego koperku surowe żółtko

2 łyżki mleka olej rzepakowy

Obrany ziemniak pokrój na cienkie płatki; brokuł posiekaj; łososia obierz ze skóry i ości i także posiekaj.

Małe naczynie żaroodporne (10 cm średnicy) posmaruj olejem. Ułóż warstwę ziemniaczanych płatków, warstwę łososia, znów płatki ziemniaka, brokuł - aż skończą się składniki. Żółtko wymieszaj z mlekiem i koperkiem, zalej zawartość naczynia. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową, zapiekaj w 170°C przez 30 minut.

PODWIECZOREK

•  KUSKUS Z WARZYWAMI od 10. miesiąca

pół filiżanki suchego kuskusu

pół marchewki

łyżka zielonego groszku (może być mrożony)

łyżeczka ziaren sezamu

Obraną marchewkę i groszek ugotuj na parze. Marchewkę rozgnieć widelcem. Sezam podgrzej na suchej teflonowej lub ceramicznej patelni, mieszając. Kuskus zalej wrzątkiem, tak by woda sięgała centymetr ponad kaszę. Pozostaw na 5 minut. Miękki kuskus zmieszaj z warzywami i prażonym sezamem.

Możesz podać z sokiem przecierowym.

KOLACJA

•  LENIWE NA DOBRANOC od 11. miesiąca

30 dag twardego, świeżego, białego sera jajo pół szklanki mąki nieco masła

Ser przepuść przez maszynkę lub przetrzyj przez metalowe sito. Dodaj żółtko i - po trochu - mąkę, na koniec pianę ubitą z białka. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Formuj z niego cienkie wałki i nożem krój na małe kluseczki. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek, a gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2 minuty na małym ogniu i wyjmij łyżką cedzakową. Dla dziecka wystarczy kilka kluseczek. Muśnij je strużynką masła. Możesz je też ozdobić owocami: przecierem morelowym lub jagodowym, plasterkami bananów. Może na jagodowym niebie kluseczki będą gwiazdami, a banan - księżycem?

DO POPICIA

Gdy podajemy dziecku dania o stałej konsystencji, zaproponujmy też coś do picia. Najlepiej tuż po posiłku.

Mleko i napoje mleczne dobrze komponują się z daniami zbożowymi. Sok owocowy pomoże we wchłanianiu żelaza z mięs, ryb i żółtka.

Więcej o: