Jadłospis na luty - propozycje zestawów dań dla całej rodziny

Maluch wyrósł już z niemowlęcych papek, a ty nie wiesz, czym go karmić? Co miesiąc znajdziesz u nas gotowy jadłospis na cały tydzień.
Sernik, kisiel żurawinowy
Sernik, kisiel żurawinowy Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Płatki kukurydziane z kefirem zmiksowanym z bananem i sokiem malinowym

Sok wyciśnięty ze świeżych grejpfrutów

Drugie śniadanie

Racuchy z jabłkiem

Sok z czarnej porzeczki

Obiad

Rosół z makaronem

Fasolka szparagowa, jajko sadzone, ziemniaki, sałata lodowa z sosem winegret

Kompot z wiśni

Podwieczorek

Sernik

Kisiel żurawinowy

Kolacja

Kromka chleba z pasztetem i plasterkiem pomidora

Kawa zbożowa z mlekiem

Zupa dyniowa z kleksem śmietany Zupa dyniowa z kleksem śmietany Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

WTOREK

Śniadanie

Omlet z czerwoną cebulą

Przecierowy sok marchewkowo-jabłkowy-truskawkowy

Drugie śniadanie

Drożdżówka z serem

Kakao

Obiad

Zupa dyniowa z kleksem śmietany

Makaron z tuńczykiem i cebulką dymką, surówka z drobno poszatkowanego selera i jabłka

Woda niegazowana

Podwieczorek

Mandarynki

Jogurt z owoców leśnych

Kolacja

Amerykańskie tosty (bułka moczona w jajku i usmażona na maśle)

Herbata owocowa z sokiem malinowym.

Pieczona cielęcina, buraczki, pieczone ziemniaki
Pieczona cielęcina, buraczki, pieczone ziemniaki Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

ŚRODA

Śniadanie

Twarożek (serek naturalny) z wędzoną rybą i szczypiorkiem, mała bułka

Kawa zbożowa z mlekiem

Drugie śniadanie

Sałatka melonowo-bananowa

Przecierowy sok z owoców leśnych

Obiad

Krupnik z zieleniną (koperkiem lub pietruszką; można je kupić mrożone)

Pieczona cielęcina, buraczki, pieczone ziemniaki (wszystko można upiec razem), surówka z białej kapusty, jabłka i marchewki

Kompot ze śliwek.

Podwieczorek

Pieczone jabłko z rodzynkami

Niegazowana, niskozmineralizowana woda mineralna.

Kolacja

Minipierożki z serem i z oliwkami z dodatkiem keczupem własnej roboty z pomidorów puszki (całe pomidory bez skóry w puszce)

Herbatka koperkowa

Zielone kluski leniwe (szpinakowe) z bułką tartą, marchewka z jabłkiem
Zielone kluski leniwe (szpinakowe) z bułką tartą, marchewka z jabłkiem Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

CZWARTEK

Śniadanie

Parówka (przeznaczona dla dzieci), kilka pasków cienko pokrojonej czerwonej papryki, mała bułka.

Herbata malinowa.

Drugie śniadanie

Maślanka zmiksowana z mrożonymi czarnymi jagodami (by pozbyć się skórek z owoców, przetrzyj koktajl przez sitko). Zamiast cukru możesz dodać dojrzałego banana

Wafel ryżowy z bryndzą

Obiad

Zupa krem z brokułów (brokuły ugotuj z ziemniakami, zmiksuj i dodaj śmietanę).

Zielone kluski leniwe (szpinakowe) z bułką tartą, marchewka z jabłkiem

Sok z czarnej porzeczki

Podwieczorek

Pomarańcza w plastrach posypana cynamonem

Jogurt morelowy do picia.

Kolacja

Cukinia gotowana na parze z plastrem żółtego sera (położony na ciepłej cukinii rozpłynie się).

Kakao i jabłko w kawałkach

Kakao i jabłko w kawałkach Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

PIĄTEK

Śniadanie

Fasola jaś z winegretem (oliwa, cytryna, sól), tymiankiem i świeżym startym ogórkiem. Jeśli dziecko nie chce jeść fasoli w całości, zmiksuj potrawę i podaj na kromce razowego chleba.

Herbatka z róży

Drugie śniadanie

Mus jabłkowy lub jabłko w kawałkach

Kakao

Obiad

Zmiksowana zupa kalafiorowa z grzankami

Klopsiki w sosie pomidorowym, kasza gryczana, kapusta kiszona z tartym jabłkiem i marchewką.

Woda mineralna z sokiem malinowym

Podwieczorek

Biszkopty z waniliowym serkiem

Sok wiśniowy

Kolacja

Kostki z kaszy manny z masłem (ugotuj gęstą kaszę na mleku, wylej na talerz i po ostygnięciu pokrój w kostki i polej roztopionym masłem

Sok ze świeżej pomarańczy.

Zupa jarzynowa z zieleniną Zupa jarzynowa z zieleniną Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

SOBOTA

Śniadanie

Twarożek ze świeżym startym ogórkiem, ewentualnie z czosnkiem, kromka grahamki

Herbata z cytryną.

Drugie śniadanie

Gruszka z budyniem waniliowym

Sok jabłkowy

Obiad

Zupa jarzynowa z zieleniną

Potrawka z kurczaka (może być ugotowany w zupie) w sosie chrzanowym, brokuły, kasza kukurydziana, surówka z kapusty pekińskiej z tartym jabłkiem i śmietaną.

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Połowa banana smażona na 1 łyżeczce masła z korzeniem imbiru

Herbata z owoców leśnych.

Kolacja

Grzanki z serem żółtym (parmezan tarty), plasterkiem szynki i pokrojona w cienkie paski czerwoną papryką.

Sok wyciśnięty z grejpfruta.

Szaszłyk z łososia, czerwona soczewica gotowana z ryżem, pokrojony ogórek kiszony Szaszłyk z łososia, czerwona soczewica gotowana z ryżem, pokrojony ogórek kiszony Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

NIEDZIELA

Śniadanie

Chleb z masłem, 3 jajeczka przepiórcze na twardo, oliwki

Mleko.

Drugie śniadanie

Jogurt naturalny do picia i dojrzały banan (możesz też zrobić z nich koktajl)

Obiad

Zupa krem selerowa z groszkiem ptysiowym (seler naciowy ugotuj z ziemniakiem i jabłkiem i dokładnie zmiksuj; możesz dodać kawałek masła lub łyżkę śmietany)

Szaszłyk z łososia (pieczony w folii), czerwona soczewica gotowana z ryżem, pokrojony ogórek kiszony

Kompot truskawkowy (owoce z mrożonki)

Podwieczorek

Tartinki z kruchego ciasta ze słoiczka

Sok winogronowy

Kolacja

Chleb razowy z masłem, białym serem kozim lub bryndzą i sałatą (możesz posypać kanapkę zmielonymi pestkami słonecznika) Czekolada do picia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.