1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Porcja energii

Przed mroźnym spacerem lub po powrocie z chłodu dobrze jest się rozgrzać czymś pysznym, sycącym, pełnym energii, witamin i minerałów. Oto nasze propozycje na zimowy jadłospis niemowlęcia.
ŚNIADANIE

KASZKA Z OWOCOWYM MUSEM - od 9. miesiąca

kaszka wielozbożowa

mleko modyfikowane

2 łyżki mrożonych wiśni

2 łyżki przecieru z suszonych śliwek (ze słoiczka)

Wiśnie rozmroź, opłucz i zmiksuj, dodając przecier śliwkowy.

Kaszkę rozprowadź mlekiem modyfikowanym do konsystencji, którą lubi dziecko.

Kaszkę w miseczce udekoruj, polewając cienką strużką owocowego musu (np. w spiralne wzory).

DRUGIE ŚNIADANIE

OMLET ZE SZCZYPIORKIEM - od 12. miesiąca

jajo z hodowli ekologicznej

łyżeczka siekanego szczypiorku

nieco masła

Jajko umyj, sparz, wbij do kubka i roztrzep widelcem. Dodaj szczypiorek.

Mały rondelek z teflonowym lub porcelanowym wnętrzem cienko posmaruj masłem i włóż do większego garnka z gotującą się wodą.

Wlej jajeczną masę, przykryj i gotuj w wodnej kąpieli, aż omlet się zetnie.

Podawaj z miękiszem grahamki i obranymi pomidorkami koktajlowymi.

OBIAD

SYCĄCY KRUPNIK - od 11. miesiąca

po niedużym kawałku pora, marchewki, selera, pietruszki, ziemniaka

ćwierć upieczonej cebuli

2 łyżki kaszy jęczmiennej

2 łyżki posiekanego mięsa z piersi kurczaka pieczonej lub gotowanej na parze albo mięso ze słoiczka dla niemowląt

łyżeczka siekanej natki pietruszki

liść laurowy

3 łyżki jogurtu naturalnego

bezerukowy olej rzepakowy

Jarzyny pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem (tak, by je przykrył), dodaj liść laurowy i postaw na ogniu. Gdy się zagotują, wsyp kaszę, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 20 minut. Odstaw. Dodaj mięso, natkę, kapkę oleju, a po przestudzeniu - jogurt.

PODWIECZOREK

GRZANKA Z JABŁKIEM - od 10. miesiąca

niewielkie jabłko

okrągła kromka z przekrojonej wzdłuż kajzerki (bez spodu i "czapeczki")

nieco masła, mleko modyfikowane

Małe, okrągłe żaroodporne naczynko cienko posmaruj masłem.

Kromkę bułki zanurz w mleku, osącz, włóż do naczynka.

Obrane jabłko zetrzyj na tarce, lekko osącz, wyłóż na wierzch kromki. Zapiekaj w 170°C przez 10 minut.

KOLACJA

JARZYNKI W STRUŻYNKI - od 7. miesiąca

3-4 łyżki kleiku ryżowego

2 różyczki brokułu

ćwierć małej marchewki

ćwiartka buraka

Warzywa obierz, umyj i ugotuj na parze.

Kleik rozprowadź niezbyt ciepłą przegotowaną wodą "na gęsto".

Brokuł rozgnieć widelcem, zmieszaj z kleikiem. Przełóż do miseczki. Marchewkę i buraka zetrzyj na tarce, formując z nich kolorowe wzorki na kleiku.