Dania dla niemowląt, które pomogą przy problemach z brzuszkiem

Odpowiednia dieta pomoże niemowlęciu przy problemach z brzuszkiem. Jeśli dziecko ma zaparcia, nie podawajmy mu w nadmiarze białego ryżu, ryżowych kaszek, gotowanej marchwi, bananów. Za to proponujmy pokarmy bogate w błonnik, warzywa, owoce, i zachęcajmy do picia wody.

ŚNIADANIE

KLEIK EGZOTYCZNY od 11. miesiąca

pół brzoskwini lub kawałek dojrzałego melona

plaster świeżego ananasa

3-4 łyżki kleiku kukurydzianego

mleko modyfikowane

Umyj owoce i obierz ze skórki. Następnie wyjmij pestki i wytnij wszystkie twarde części. Pozostały delikatny miąższ zmiksuj dokładnie w blenderze. Tak przygotowany kleik rozprowadź mlekiem modyfikowanym i wymieszaj z owocowym musem.

DRUGIE ŚNIADANIE

RAZOWY MAKARON Z BROKUŁAMI od 10. miesiąca

kilka różyczek brokułu

filiżanka makaronu z pełnego ziarna

oliwa z oliwek

łyżeczka prażonych ziaren słonecznika

kilka listków bazylii

Ugotuj osobno makaron i brokuł (ten ostatni najlepiej na parze). Ziarna słonecznika rozgnieć w moździerzu, posiekaj listki bazylii. Wszystko zmieszaj, dodając kapkę oliwy. Podawaj ciepłe lub chłodne.

OBIAD

INDYK W ŚLIWKACH Z BRĄZOWYM RYŻEM od 8. miesiąca

mały kawałek piersi indyka

2 spore śliwki

szczypta majeranku

olej rzepakowy

trochę ugotowanego na sypko brązowego ryżu

Śliwki umyj, wyjmij pestki. Mięso obierz z błon, umyj, natrzyj majerankiem. Ułóż w folii, obkładając połówkami śliwek. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C ok. 30 minut. Wyjmij, posiekaj. Podawaj z brązowym ryżem (zależnie od wieku dziecka i jego umiejętności żucia, gryzienia możesz rozgnieść ryż widelcem lub zostawić ziarenka w całości).

PODWIECZOREK

RÓŻOWY JOGURT od 11. miesiąca

pół pomidora

połówka żółtka jaja ugotowanego na twardo

kawałek upieczonej czerwonej papryki

3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój, pozwól wypłynąć pestkom. Paprykę pokrój. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Podawaj z waflem wielozbożowym.

KOLACJA

BURACZANA SAŁATKA od 10. miesiąca

mały ugotowany burak

ćwierć kwaskowego jabłka

łyżka ugotowanej na miękko fasoli

łyżeczka siekanego szczypiorku

oliwa z oliwek

Burak i jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Fasolę posiekaj lub rozgnieć widelcem. Następnie połącz składniki, dodając nieco oliwy z oliwek. Możesz podać z ugotowanym w mundurku ziemniakiem lub porcją kaszy gryczanej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.