1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Dania dla niemowląt, które pomogą przy problemach z brzuszkiem

Odpowiednia dieta pomoże niemowlęciu przy problemach z brzuszkiem. Jeśli dziecko ma zaparcia, nie podawajmy mu w nadmiarze białego ryżu, ryżowych kaszek, gotowanej marchwi, bananów. Za to proponujmy pokarmy bogate w błonnik, warzywa, owoce, i zachęcajmy do picia wody.
ŚNIADANIE

•  KLEIK EGZOTYCZNY od 11. miesiąca

pół brzoskwini lub kawałek dojrzałego melona

plaster świeżego ananasa

3-4 łyżki kleiku kukurydzianego

mleko modyfikowane

Umyj owoce i obierz ze skórki. Następnie wyjmij pestki i wytnij wszystkie twarde części. Pozostały delikatny miąższ zmiksuj dokładnie w blenderze. Tak przygotowany kleik rozprowadź mlekiem modyfikowanym i wymieszaj z owocowym musem.

DRUGIE ŚNIADANIE

•  RAZOWY MAKARON Z BROKUŁAMI od 10. miesiąca

kilka różyczek brokułu

filiżanka makaronu z pełnego ziarna

oliwa z oliwek

łyżeczka prażonych ziaren słonecznika

kilka listków bazylii

Ugotuj osobno makaron i brokuł (ten ostatni najlepiej na parze). Ziarna słonecznika rozgnieć w moździerzu, posiekaj listki bazylii. Wszystko zmieszaj, dodając kapkę oliwy. Podawaj ciepłe lub chłodne.

OBIAD

•  INDYK W ŚLIWKACH Z BRĄZOWYM RYŻEM od 8. miesiąca

mały kawałek piersi indyka

2 spore śliwki

szczypta majeranku

olej rzepakowy

trochę ugotowanego na sypko brązowego ryżu

Śliwki umyj, wyjmij pestki. Mięso obierz z błon, umyj, natrzyj majerankiem. Ułóż w folii, obkładając połówkami śliwek. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C ok. 30 minut. Wyjmij, posiekaj. Podawaj z brązowym ryżem (zależnie od wieku dziecka i jego umiejętności żucia, gryzienia możesz rozgnieść ryż widelcem lub zostawić ziarenka w całości).

PODWIECZOREK

•  RÓŻOWY JOGURT od 11. miesiąca

pół pomidora

połówka żółtka jaja ugotowanego na twardo

kawałek upieczonej czerwonej papryki

3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój, pozwól wypłynąć pestkom. Paprykę pokrój. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Podawaj z waflem wielozbożowym.

KOLACJA

•  BURACZANA SAŁATKA od 10. miesiąca

mały ugotowany burak

ćwierć kwaskowego jabłka

łyżka ugotowanej na miękko fasoli

łyżeczka siekanego szczypiorku

oliwa z oliwek

Burak i jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Fasolę posiekaj lub rozgnieć widelcem. Następnie połącz składniki, dodając nieco oliwy z oliwek. Możesz podać z ugotowanym w mundurku ziemniakiem lub porcją kaszy gryczanej.

Więcej o: