1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Mięso w diecie dziecka

Jeśli twój malec już od miesiąca zajada warzywa i owoce, pora przedstawić mu także mięso.
Niemowlęciu karmionemu piersią po raz pierwszy podajemy mięso w 7. miesiącu. Dziecku karmionemu butelką miesiąc wcześniej. Zaczynamy od gatunków najmniej uczulających: kurczak, indyk, królik, jagnięcina. Jeśli malec nie ma alergii na białko mleka krowiego, można zaproponować mu też cielęcinę. W 11. miesiącu pora na wieprzowinę, wołowinę. Mięso musi być świeże i przebadane. Dobry wybór to gotowe dania w słoiczkach, bo użyte w nich produkty są na pewno dobrej jakości.

Zalet moc

Mięso jest najlepszym źródłem wysokowartościowego białka, dostarcza także cynku i witamin A, E i z grupy B - w tym B12, którą organizm może czerpać tylko z produktów zwierzęcych; brak tej witaminy hamuje dojrzewanie i rozmnażanie się komórek ustrojowych i prowadzi do niedokrwistości, zaburzeń w układzie nerwowym i zmian zwyrodnieniowych błony śluzowej żołądka. Mięso zawiera również najlepiej przyswajalne żelazo tzw. hemowe - najwięcej jest go w wołowinie i wieprzowinie.

Porcja na miarę

Dziecku między 6. a 8. miesiącem życia wystarczy 10 g gotowanego mięsa, po 8. miesiącu 15 g. Mięso gotujemy oddzielnie, ponieważ wywar mięsny często uczula, i po wyjęciu dodajemy je do papki jarzynowej. Początkowo trzeba je miksować, później wystarczy drobno siekać. Od 10. miesiąca niemowlę może zjeść ok. 20 g mięsa dziennie. Serwujmy je 5 razy w tygodniu. Pozostałe dni przeznaczmy na rybę.

Sztuka przyrządzania

•  Aby otrzymać 10 g gotowanego mięsa, przygotuj 20 g mięsa surowego.

•  Do krojenia surowego mięsa przeznacz specjalną deskę i po użyciu myj ją starannie.

•  Po kontakcie z surowym mięsem zawsze myj ręce.

•  Pamiętaj, że najzdrowsze jest mięso pieczone w folii bez tłuszczu lub gotowane. Zanim je podasz, upewnij się, czy nie jest niedogotowane lub niedopieczone.

•  Zamiast soli używaj ziół, np. czosnku czy bazylii.

•  Nie podawaj dziecku mięsa: tłustego, smażonego, surowego, mocno przyprawionego, a także podrobów, parówek ani pasztetów.

•  Po posiłku mięsnym podaj maluchowi sok bogaty w witaminę C (ułatwi ona wchłanianie żelaza).

Brokułowa z mięsem

Od 7. miesiąca

150 ml wody

3 niewielkie różyczki brokułu

niewielki ziemniak

pół marchewki

20 g surowego mięsa królika

łyżeczka masła

Mięso ugotuj w wodzie. Wyjmij je z wywaru, a wywar wylej. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka umyj, obierz, pokrój, zalej niewielką ilością wody i ugotuj do miękkości. Dodaj ugotowane mięso i zmiksuj (razem z wywarem warzywnym). Dopraw masłem i wymieszaj.

Kurczak w galarecie

od 9. miesiąca

pół piersi kurczaka

litr wody

marchewka

pietruszka

kawałek pora

ćwierć selera

opakowanie żelatyny

Warzywa umyj, obierz, pokrój, zalej wodą i ugotuj. Mięso ugotuj oddzielnie. Wyjmij warzywa z wywaru i rozprowadź nim żelatynę. Do salaterek nałóż po łyżce posiekanego mięsa i marchewki i zalej wystudzonym wywarem. Wstaw do lodówki, żeby galaretka stężała.

Pieczeń z indyka

od 11. miesiąca

pół piersi indyka

2-3 łyżki oliwy z oliwek

po pół łyżeczki majeranku, tymianku i bazylii

ząbek czosnku

szczypta pieprzu

Mięso umyj i osusz. Oliwę wymieszaj z ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Natrzyj mięso marynatą, zawiń w papier do pieczenia i na 2 godziny odstaw do lodówki. Potem piecz mięso w tym samym papierze w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez godzinę. Podawaj na ciepło lub na zimno

Pulpety z pieczarkami

po 12. miesiącu

300 g mielonej cielęciny

4 pieczarki

łyżka bułki tartej

jajko

szczypta soli i pieprzu

mała cebula

czerwona papryka

2 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy

kilka łyżek mąki pszennej

litr wody mineralnej

Obierz i umyj pieczarki, kapelusze zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Włóż do miski cielęcinę, starte pieczarki, jajko, bułkę tartą, dodaj sól i pieprz i dobrze wymieszaj na kleistą masę. Formuj małe kulki, obtaczaj w mące i wrzucaj na lekko osolony wrzątek. Do garnka z gotującymi się pulpetami wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, cebulę i paprykę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.

Awanturka na talerzu

po 12. miesiącu

po pół kromki chleba jasnego i ciemnego

upieczona w ziołach polędwiczka z kurczaka

gruby plaster łagodnego żółtego sera

Do wyboru:

pomidorki koktajlowe

drobne winogrona

ananas

brzoskwinia

oliwki

ogórek kiszony

gotowana marchewka

suszone śliwki

żurawina

Pokrój chleb, ser i kurczaka na małe kostki. Odpowiednio przygotuj pozostałe składniki - jeśli trzeba, umyj, obierz, pokrój na małe kawałki. Ułóż na talerzu różne składniki tak, żeby skomponować "awanturkę" wytrawną lub na słodko. Np. na środku talerza połóż pomidorka, a dookoła: chleb, ser, mięso, ogórki i oliwki. Słodki talerz skomponuj z mięsa i owoców. Niech maluch sam je to, na co ma ochotę.

Więcej o: