Jadłospis na lipiec

W upalne dni apetyt słabnie, także dzieciom. Nie warto walczyć z naturą, lepiej zadbać, by maluch dostał wszystko co trzeba w lżejszej formie.

Obojętnie gdzie spędzacie najcieplejszy w roku miesiąc - nad morzem, w górach, na wsi czy w mieście - przygotuj się na to, że wraz z nadejściem upałów twojemu dziecku mogą się zmienić nawyki żywieniowe. Ulubiony kotlecik straci swoją uprzywilejowaną pozycję, a nie doceniane do tej pory rzadkie zupy nagle zyskają na znaczeniu. Gęsty, słodki budyń będzie musiał ustąpić jogurtowi do picia, a kanapka z szynką chwyconemu w biegu plasterkowi żółtego sera. A wszystko za sprawą lata.

W upalne dni kilkulatek może odmówić jedzenia ciepłych posiłków. I nie warto go do tego zmuszać. Na obiad podaj coś, co można jeść ledwo ciepłe lub w temperaturze powietrza: chłodnik z botwinki, pomidorów lub (na sposób bułgarski) z owoców, na drugie makaron z twarogiem, rybę uduszoną na odrobinie masła z cukinią i ryżem, wystudzony plaster duszonej szynki podany do kolby cukrowej kukurydzy. Natomiast coś gorącego zaproponuj dopiero na kolację, gdy robi się chłodniej. Sprawdzą się wtedy wszelkie zapiekanki warzywne, mięso z grilla czy parówki cielęce z wody, naleśniki z farszem z fasoli, papryki i pomidorów.

A przez cały dzień dbaj, żeby maluch miał coś do picia: niegazowaną wodę mineralną, a jeśli dodasz do niej sok z cytryny lub odrobinę naparu ze świeżej mięty - naturalną lemoniadę, chłodną maślankę lub kefir. W ciągu dnia te napoje, podobnie jak schłodzony arbuz czy dojrzały melon, doskonale ugaszą pragnienie. Przed snem natomiast zaproponuj ciepłe kakao lub herbatkę z melisy, które wyciszą rozemocjonowanego letnimi atrakcjami malca.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

twarożek ze szczypiorkiem

kromka ciemnego pieczywa

szklanka mleka

II Śniadanie

koktajl z kefiru i owoców leśnych

Obiad

panga duszona na maśle z ryżem i cukinią

kompot z brzoskiwiń

Podwieczorek

kisiel żurawinowy do picia

porcja lodów

Kolacja

sałatka ze świeżego pomidora, ogórka i szczypiorku z odrobiną oliwy i soku z cytryny

parówka cielęca z wody

kubeczek kakao

WROTEK

Śniadanie

omlet z szynką i pomidorem

mleko

II Śniadanie

Jogurt do picia zmiksowany z truskawkami

Obiad

Zupa owocowa

kuskus wymieszany z warzywami

woda mineralna

Podwieczorek

mozzarella z pomidorem i świeżą bazylią

domowa lemoniada z miętą

Kolacja

Szaszłyk z kurczaka i papryki,

herbata z melisy

ŚRODA

Śniadanie

płatki kukurydziane z mlekiem i połówką banana

sok pomarańczowy

II Śniadanie

kanapka z chleba pełnoziarnistego z sardynką w oleju

sok jabłkowy

Obiad

gaspachio (chłodnik z pomidorów)

ryż zapiekany z prażonym jabłkiem i cynamonem

domowa lemoniada z cytryną

Podwieczorek

Koktajl z mleka, jogurtu i brzoskwiń

herbatnik

Kolacja

porcja duszonych warzyw: ziemniaki, pomidor, papryka, cukinia, bakłażan

zapieczony plaster żółtego sera

kawa zbożowa

CZWARTEK

Śniadanie

kromka jasnego pieczywa

ser topiony

krążek świeżej papryki

mleko

II Śniadanie

gęsty jogurt z ogórkiem i szczypiorkiem

sok z marchwii

Obiad

zupa-krem z zielonego groszku

młode ziemniaki z koperkiem

kefir

Podwieczorek

kawałek domowego biszkoptu z galaretką i owocami

mleko

Kolacja

Zapiekanka z makaronu, piersi kurczaka, zielonego groszku i marchewki

niskomineralizowana woda mineralna

PIĄTEK

Śniadanie

pół grahamki

masło

plasterek żółtego sera

sok warzywny

II Śniadanie

sałatka ze świeżych warzyw z serem feta

domowa lemoniada z miętą

Obiad

dorsz duszony w pomidorach

brązowy ryż

niskomineralizowana woda mineralna z plasterkiem cytryny

Podwieczorek

porcja melona z szynką

koktajl z kefiru i czarnych porzeczek

Kolacja

naleśnik z farszem z mielonej fasoli, pomidorów i czerwonej papryki

kakao

SOBOTA

Śniadanie

muesli owocowe z mlekiem

sok z czarnej porzeczki

II Śniadanie

sałatka z arbuza i świeżej mięty

herbatnik

jogurt do picia

Obiad

plaster duszonej szynki

warzywa na parze

maślanka

Podwieczorek

makaron z owocami i śmietaną

Kolacja

kromka żytniego chleba

pasta z cieciorki

kilka pasków papryki

kawa zbożowa

NIEDZIELA

Śniadanie

naleśniki z serem i jagodami

jogurt naturalny do picia

II Śniadanie

tost z żółtym serem i szynką

sok z marchwii

Obiad

Zupa jarzynowa z pulpetami z cielęciny

czysty kefir

Podwieczorek

lody z jeżynami

domowa lemoniada z cytryną lub pomarańczą

Kolacja

mięso i warzywa z grilla

dip z jogurtu, ogórka i świeżej mięty

herbata z aronii

Więcej o:
Copyright © Agora SA