Gdy dziecko kończy rok i zaczyna wyrastać z niemowlęcych papek, rodzice mają często problem, co mu podać? Początkowo sprawę ratują gotowe dania w słoiczkach i kaszki. Ale co dalej? Jeśli rodzina je zdrowe i urozmaicone posiłki, a maluch nie jest alergikiem, spokojnie można zaprosić go do stołu.
To nieprawda, że małe dzieci lubią tylko potrawy słodkie i delikatne. Zamiast serwować słodkawe kaszki i mdłe zupki, pozwól dziecku spróbować tego, co sama jesz. Kto wie, może okaże się, że jego ulubioną potrawą jest sałatka z serkiem feta albo spaghetti w sosie bolognese?
Wiele dwulatków ma już dość papek. Odmawiają jedzenia przecieranych zupek, kaszek, budyniów. Nie cierpią ziemniaczanego purée, ugotowanych na miękko jarzyn, klejącego się ryżu. Rodzice tę niechęć biorą za brak apetytu i zaczynają się zamartwiać, że dziecko jest niejadkiem. Niepotrzebnie.
Półtoraroczne, dwuletnie szkraby często po prostu lubią wszystko, co chrupie w zębach: grzanki, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe. Od zupy wolą porządną kanapkę, a od przecierów owocowych ze słoiczka - kawałek soczystej gruszki czy jędrnego jabłka.
Zanim zaczniesz się martwić, że maluch mało je, zaproponuj mu pokrojonego w plastry pomidora, kiszonego ogórka, kabanosa. Zamiast miękkiej bułeczki bez skórki, zrób mu chrupiący tost, a zamiast miękkich pulpetów pieczone udko kurczaka. Dwulatki, które mają już wszystkie trzonowe zęby, z powodzeniem mogą chrupać surową marchewkę, paprykę czy rzodkiewki.
Jeśli maluch nadal akceptuje wyłącznie kaszki, purée z ziemniaków i niemowlęce przeciery ze słoiczków, najwyższy czas delikatnie prowadzić go w świat innych konsystencji. Na początku ugotuj coś łatwego do pogryzienia: ryż, drobne kluseczki, kasze, gotowane jarzyny. Na kanapki wybieraj raczej miękkie pieczywo. Możesz je podawać z twarożkami i różnymi pastami. Na obiad najlepsze będą: pieczona ryba (np. sola albo sum), pulpety, jarzyny nadziewane mielonym mięsem i ryżem (np. papryka albo kabaczek), kotlety z jajka. Idealne desery to miękkie owoce, galaretki, jogurty z kawałkami owoców. Z czasem maluch przejdzie na bardziej dorosłą dietę.
Drugi rok życia dziecka to także czas kształtowania zdrowych nawyków. Dlatego w menu malucha nie powinno być zbyt dużo słodyczy. Deser raz dziennie w zupełności mu wystarczy. Zamiast cukierków - suszone owoce (nie za dużo, gdyż często są konserwowane chemicznie) lub słodzone miodem płatki śniadaniowe. Na przekąskę zamiast herbatników czy wafelków w czekoladzie podaj owoce, surowe warzywa, pełnoziarnisty chrupki chleb, naturalne wafle ryżowe i jogurty.
Warzywa - zawierają witaminy i sole mineralne. Niech maluch je ich jak najwięcej.
Owoce - też mają bardzo dużo witamin i soli mineralnych, ale także sporo cukru. Dziecku na pewno on nie zaszkodzi, za to zachęci do jedzenia.
Mięso - zawiera białko, żelazo, witaminę B12. Najzdrowsze jest białe (kurczak, indyk, królik).
Ryby - źródło białka, jodu i zdrowego tłuszczu. Dobrze, by dziecko jadło je co najmniej dwa razy w tygodniu.
Jajka - czyli żelazo, witamina B12, fosfor i białko. Dzieci mogą jeść nawet jedno dziennie, bo cholesterol im nie szkodzi.
Mleko i jego przetwory - najlepsze źródło wapnia, niezłe białka i fosforu. Maluchy powinny pić pełnotłuste mleko i jogurty! Tłuszcz zwierzęcy jest im potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
Pieczywo, kasze, makarony - zawierają węglowodany, które dostarczają dziecku tak potrzebnej energii. Pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika.
Co podać maluchowi na śniadanie, a co na obiad? A jeśli akurat brakuje ci pomysłów, skorzystaj z przygotowanej przez nas ściągawki.
Jogurt naturalny z müsli i słodkimi, bezpestkowymi winogronami
Sok marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
Kromka bułki z masłem, szynką i pokrojoną w plasterki rzodkiewką
Herbata z cytryną
Papryka nadziewana mielonym mięsem i ryżem w sosie pomidorowym
Surówka z sałaty lodowej z dodatkiem pokrojonej w cienkie paski cebuli, papryki i pokruszonego serem feta, doprawiona sosem winegret
Niegazowana woda mineralna
Kawałek domowego drożdżowego ciasta
Mleko
Jajecznica na maśle doprawiona bazylią i grzanka z chleba
Kawa zbożowa z mlekiem
Kromka razowego chleba z twarożkiem czosnkowym i plasterkiem pomidora
Herbata z sokiem z czarnej porzeczki
Kilka śliwek
Jogurt z owocami
Sok pomarańczowy
Lane kluski na rosole z dodatkiem posiekanego koperku
Zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek. Podajemy ją polaną śmietaną i posypaną cynamonem (nie musimy słodzić!)
Kompot z mrożonych truskawek
Galaretka z wtopionymi jagodami
Kromka chleba z masłem i plasterkiem pieczonego schabu
Sałatka jarzynowa
Herbata z róży
Omlet z powidłami śliwkowymi
Herbata z sokiem malinowym
Pół gruszki
Surowa marchewka, kalarepka i papryka pokrojone jak frytki i podane z dipem jogurtowym doprawionym ziołami (dla dzieci, które mają zęby trzonowe)
Sok z owoców egzotycznych
Udko pieczonego kurczaka (jeśli maluch słabo gryzie, możemy zrobić mielone kotlety z kurczaka)
Mizeria
Kompot z jabłek
Maślana bułeczka
Kakao
Kromka chleba z masłem, tuńczykiem i plasterkiem pomidora
Herbata owocowa
Grzanka z pełnoziarnistego chleba z żółtym serem i pokrojoną w cienkie paski czerwoną papryką obraną ze skórki
Herbata miętowa
Pół jabłka
Serek wiejski z pokrojoną w grubą kostkę dojrzałą gruszką
Sok z winogron
Spaghetti z mielonym mięsem i sosem bolognese
Sałatka z pomidorów i cebuli
Niegazowana woda mineralna
Budyń waniliowy z dodatkiem musu z jagód ze słoiczka
Jajko na miękko i kromka bułki z masłem
Koktajl z mleka, jogurtu i jabłka doprawiony odrobiną cukru i cynamonem
Mleko z płatkami kukurydzianymi
Przecierowy sok z owoców leśnych
Mała kiść winogron
Kromka chleba z masłem, plasterkiem szynki i listkiem sałaty
Herbata z cytryną
Kawałek pieczonej ryby (przed podaniem wyjmujemy wszystkie ości)
Ziemniaki
Kalafior polany masłem
Surówka z marchwi, jabłka i kiszonej kapusty
Kompot z porzeczek i agrestu z mrożonki
Kawałek domowego ciasta
Herbata malinowa
Kromka chleba z masłem, polędwicą z indyka, plasterkiem pomidora i kiszonego ogórka.
Kawa zbożowa z mlekiem
Kasza manna z dodatkiem gotowego musu z owoców egzotycznych
Sok z marchwi i pomarańczy
Dojrzała morela
Kromka chleba razowego z masłem, białym serem i miodem
Mleko
Pomidorowa z ryżem
Knedle ze śliwkami polane masłem i zrumienioną tartą bułką
Surówka z drobno posiekanej kapusty pekińskiej, tartego jabłka i śmietany
Domowy kisiel z mrożonych truskawek
Pieczone jabłko z żurawinami (lekko osłodzone)
Twarożek ze szczypiorkiem i pomidorem
Jogurt owocowy
Kromka razowego chleba posmarowana pastą z jajka
Mleko
Pół brzoskwini
Kromka chrupkiego pełnoziarnistego chlebka z ziołowym twarożkiem i surowym ogórkiem
Sok gruszkowy
Pierś indyka w sosie curry
Kasza gryczana
Gotowane buraczki
Surówka z marchwi i jabłka
Lody śmietankowo-czekoladowe podane z musem malinowym (lub jagodowym) przygotowanym z mrożonki
Fasolka szparagowa polana stopionym masłem i tartą bułką
Herbata wiśniowa z sokiem
Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi lekarzy:
Czy dziecko może być uzależnione od cukru?
Czy niechęć do mięsa może odbić się na zdrowiu dziecka?
Do kiedy trzeba karmić dziecko wyłącznie piersią?
Czy warto karmić naturalnie w drugim roku życia dziecka?