Czy półtoraroczne dziecko ma jeść to, co dorośli, czy może należałoby gotować dla niego osobno? Radzimy, czym żywić malucha w drugim roku życia.
Gdy dziecko kończy rok i zaczyna wyrastać z niemowlęcych papek, rodzice mają często problem, co mu podać? Początkowo sprawę ratują gotowe dania w słoiczkach i kaszki. Ale co dalej? Jeśli rodzina je zdrowe i urozmaicone posiłki, a maluch nie jest alergikiem, spokojnie można zaprosić go do stołu.
Wbrew schematom
To nieprawda, że małe dzieci lubią tylko potrawy słodkie i delikatne. Zamiast serwować słodkawe kaszki i mdłe zupki, pozwól dziecku spróbować tego, co sama jesz. Kto wie, może okaże się, że jego ulubioną potrawą jest sałatka z serkiem feta albo spaghetti w sosie bolognese?
Wiele dwulatków ma już dość papek. Odmawiają jedzenia przecieranych zupek, kaszek, budyniów. Nie cierpią ziemniaczanego purée, ugotowanych na miękko jarzyn, klejącego się ryżu. Rodzice tę niechęć biorą za brak apetytu i zaczynają się zamartwiać, że dziecko jest niejadkiem. Niepotrzebnie.
Urok chrupania
Półtoraroczne, dwuletnie szkraby często po prostu lubią wszystko, co chrupie w zębach: grzanki, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe. Od zupy wolą porządną kanapkę, a od przecierów owocowych ze słoiczka - kawałek soczystej gruszki czy jędrnego jabłka.
Zanim zaczniesz się martwić, że maluch mało je, zaproponuj mu pokrojonego w plastry pomidora, kiszonego ogórka, kabanosa. Zamiast miękkiej bułeczki bez skórki, zrób mu chrupiący tost, a zamiast miękkich pulpetów pieczone udko kurczaka. Dwulatki, które mają już wszystkie trzonowe zęby, z powodzeniem mogą chrupać surową marchewkę, paprykę czy rzodkiewki.
Dla konserwatystów
Jeśli maluch nadal akceptuje wyłącznie kaszki, purée z ziemniaków i niemowlęce przeciery ze słoiczków, najwyższy czas delikatnie prowadzić go w świat innych konsystencji. Na początku ugotuj coś łatwego do pogryzienia: ryż, drobne kluseczki, kasze, gotowane jarzyny. Na kanapki wybieraj raczej miękkie pieczywo. Możesz je podawać z twarożkami i różnymi pastami. Na obiad najlepsze będą: pieczona ryba (np. sola albo sum), pulpety, jarzyny nadziewane mielonym mięsem i ryżem (np. papryka albo kabaczek), kotlety z jajka. Idealne desery to miękkie owoce, galaretki, jogurty z kawałkami owoców. Z czasem maluch przejdzie na bardziej dorosłą dietę.
Zamiast słodyczy
Drugi rok życia dziecka to także czas kształtowania zdrowych nawyków. Dlatego w menu malucha nie powinno być zbyt dużo słodyczy. Deser raz dziennie w zupełności mu wystarczy. Zamiast cukierków - suszone owoce (nie za dużo, gdyż często są konserwowane chemicznie) lub słodzone miodem płatki śniadaniowe. Na przekąskę zamiast herbatników czy wafelków w czekoladzie podaj owoce, surowe warzywa, pełnoziarnisty chrupki chleb, naturalne wafle ryżowe i jogurty.
Na dziecięcym diecie
Warzywa - zawierają witaminy i sole mineralne. Niech maluch je ich jak najwięcej.
Owoce - też mają bardzo dużo witamin i soli mineralnych, ale także sporo cukru. Dziecku na pewno on nie zaszkodzi, za to zachęci do jedzenia.
Mięso - zawiera białko, żelazo, witaminę B12. Najzdrowsze jest białe (kurczak, indyk, królik).
Ryby - źródło białka, jodu i zdrowego tłuszczu. Dobrze, by dziecko jadło je co najmniej dwa razy w tygodniu.
Jajka - czyli żelazo, witamina B12, fosfor i białko. Dzieci mogą jeść nawet jedno dziennie, bo cholesterol im nie szkodzi.
Mleko i jego przetwory - najlepsze źródło wapnia, niezłe białka i fosforu. Maluchy powinny pić pełnotłuste mleko i jogurty! Tłuszcz zwierzęcy jest im potrzebny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.
Pieczywo, kasze, makarony - zawierają węglowodany, które dostarczają dziecku tak potrzebnej energii. Pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika.
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie
Jogurt naturalny z müsli i słodkimi, bezpestkowymi winogronami
Sok marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
Drugie śniadanie
Kromka bułki z masłem, szynką i pokrojoną w plasterki rzodkiewką
Herbata z cytryną
Obiad
Papryka nadziewana mielonym mięsem i ryżem w sosie pomidorowym
Surówka z sałaty lodowej z dodatkiem pokrojonej w cienkie paski cebuli, papryki i pokruszonego serem feta, doprawiona sosem winegret
Niegazowana woda mineralna
Podwieczorek
Kawałek domowego drożdżowego ciasta
Mleko
Kolacja
Jajecznica na maśle doprawiona bazylią i grzanka z chleba
Kawa zbożowa z mlekiem
WTOREK
Śniadanie
Kromka razowego chleba z twarożkiem czosnkowym i plasterkiem pomidora
Herbata z sokiem z czarnej porzeczki
Kilka śliwek
Drugie śniadanie
Jogurt z owocami
Sok pomarańczowy
Obiad
Lane kluski na rosole z dodatkiem posiekanego koperku
Zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek. Podajemy ją polaną śmietaną i posypaną cynamonem (nie musimy słodzić!)
Kompot z mrożonych truskawek
Podwieczorek
Galaretka z wtopionymi jagodami
Kolacja
Kromka chleba z masłem i plasterkiem pieczonego schabu
Sałatka jarzynowa
Herbata z róży
ŚRODA
Śniadanie
Omlet z powidłami śliwkowymi
Herbata z sokiem malinowym
Pół gruszki
Drugie śniadanie
Surowa marchewka, kalarepka i papryka pokrojone jak frytki i podane z dipem jogurtowym doprawionym ziołami (dla dzieci, które mają zęby trzonowe)
Sok z owoców egzotycznych
Obiad
Udko pieczonego kurczaka (jeśli maluch słabo gryzie, możemy zrobić mielone kotlety z kurczaka)
Ziemniaki
Mizeria
Kompot z jabłek
Podwieczorek
Maślana bułeczka
Kakao
Kolacja
Kromka chleba z masłem, tuńczykiem i plasterkiem pomidora
Herbata owocowa
CZWARTEK
Śniadanie
Grzanka z pełnoziarnistego chleba z żółtym serem i pokrojoną w cienkie paski czerwoną papryką obraną ze skórki
Herbata miętowa
Pół jabłka
Drugie śniadanie
Serek wiejski z pokrojoną w grubą kostkę dojrzałą gruszką
Sok z winogron
Obiad
Spaghetti z mielonym mięsem i sosem bolognese
Sałatka z pomidorów i cebuli
Niegazowana woda mineralna
Podwieczorek
Budyń waniliowy z dodatkiem musu z jagód ze słoiczka
Kolacja
Jajko na miękko i kromka bułki z masłem
Koktajl z mleka, jogurtu i jabłka doprawiony odrobiną cukru i cynamonem
PIĄTEK
Śniadanie
Mleko z płatkami kukurydzianymi
Przecierowy sok z owoców leśnych
Mała kiść winogron
Drugie śniadanie
Kromka chleba z masłem, plasterkiem szynki i listkiem sałaty
Herbata z cytryną
Obiad
Kawałek pieczonej ryby (przed podaniem wyjmujemy wszystkie ości)
Ziemniaki
Kalafior polany masłem
Surówka z marchwi, jabłka i kiszonej kapusty
Kompot z porzeczek i agrestu z mrożonki
Podwieczorek
Kawałek domowego ciasta
Herbata malinowa
Kolacja
Kromka chleba z masłem, polędwicą z indyka, plasterkiem pomidora i kiszonego ogórka.
Kawa zbożowa z mlekiem
SOBOTA
Śniadanie
Kasza manna z dodatkiem gotowego musu z owoców egzotycznych
Sok z marchwi i pomarańczy
Dojrzała morela
Drugie śniadanie
Kromka chleba razowego z masłem, białym serem i miodem
Mleko
Obiad
Pomidorowa z ryżem
Knedle ze śliwkami polane masłem i zrumienioną tartą bułką
Surówka z drobno posiekanej kapusty pekińskiej, tartego jabłka i śmietany
Domowy kisiel z mrożonych truskawek
Podwieczorek
Pieczone jabłko z żurawinami (lekko osłodzone)
Kolacja
Twarożek ze szczypiorkiem i pomidorem
Jogurt owocowy
NIEDZIELA
Śniadanie
Kromka razowego chleba posmarowana pastą z jajka
Mleko
Pół brzoskwini
Drugie śniadanie
Kromka chrupkiego pełnoziarnistego chlebka z ziołowym twarożkiem i surowym ogórkiem
Sok gruszkowy
Obiad
Pierś indyka w sosie curry
Kasza gryczana
Gotowane buraczki
Surówka z marchwi i jabłka
Podwieczorek
Lody śmietankowo-czekoladowe podane z musem malinowym (lub jagodowym) przygotowanym z mrożonki
Kolacja
Fasolka szparagowa polana stopionym masłem i tartą bułką
Herbata wiśniowa z sokiem