Jadłospis na kwiecień

Tym razem w naszym tygodniowym menu dla malucha i całej rodziny chcieliśmy zwrócić szczególną uwagę na kasze i płatki zbożowe. Zawierają one łatwo przyswajalne węglowodany, dużo błonnika, witamin z grupy B i związków mineralnych.

Im kasza grubsza, mniej preparowana, tym zdrowsza. Maluchom najlepiej przemycać pełne ziarna zbóż w pysznych chrupiących płatkach. Można je podawać z mlekiem, jogurtem, twarożkiem, musami owocowymi lub same jako smaczną przekąskę (lepiej wybierać te niedosładzane).

A oto kasza za kaszą

Kasza gryczana - zawiera białko, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy B1 i PP. Stanowi też niezłe źródło błonnika. Niekiedy można również kupić płatki i kleiki gryczane.

Kasza jaglana - robiona z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Znakomite źródło błonnika, witamin B1 i PP oraz żelaza, błonnika, witamin B1 i PP

Płatki jęczmienne - zawierają sporo błonnika i witaminy PP. Doskonałe jako dodatek do muesli.

Kasza kukurydziana - zawiera łatwo przyswajalne białko i węglowodany, witaminę B1 i żelazo. Można ją podawać nawet niemowlętom (powyżej szóstego miesiąca życia), gdyż nie zawiera glutenu. Rzadko wywołuje alergię.

Płatki kukurydziane - mają wszystkie zalety kaszy kukurydzianej, a w dodatku fantastycznie chrupią. Starsze dzieci chętnie je jedzą.

Kasza manna - dzieci zwykle bardzo ją lubią. Zawiera białko i magnez. Można ją więc podawać maluchom powyżej 10. miesięca.

Kasza perłowa - stanowi bogate źródło błonnika, witaminy PP, żelaza i magnezu, niezłe źródło białka i cynku. Podobne jak kasza jęczmienna, czyli krupy.

Płatki owsiane - bardzo dobre źródło witamy B1. Zawierają też białko, witaminę PP, żelazo i błonnik. Doskonałe gotowane z mlekiem lub jako dodatek do muesli i domowych ciasteczek.

Ryż - wyjątkowo lekkostrawny, niezwykle rzadko dzieci reagują na niego uczuleniem. Jest dobrym źródłem witamin PP i B1, a także białka i żelaza. Zmiksowany lub w postaci kleiku można podawać nawet dzieciom powyżej 6. miesiąca, gdyż nie zawiera glutenu.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Pełnoziarnisty tost z plasterkiem żółtego sera

Kakao

Drugie śniadanie

Krem jogurtowy z płatkami czekoladowymi

Mandarynka

Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i drobno posiekaną natką

Kluski z truskawkami (z mrożonki) i bitą śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek

Kawałek domowej babki łaciatki

Sok gruszkowy

Kolacja

Jajecznica na szynce doprawiona solą z dodatkiem ziół prowansalskich

Kromka razowego chleba z masłem

Herbata z róży

WTOREK

Śniadanie

Ugotowany na gęsto ryż na mleku z dodatkiem przecieru ze słodkich jabłek i doprawiony cynamonem

Sok z owoców egzotycznych

Drugie śniadanie

Pół kromki razowego chleba z naturalnym twarożkiem i drobno pokrojoną cebulką dymką

Herbata wiśniowa

Obiad

Filet z suma, ziemniaki, brokuły, surówka z marchwi i chrzanu (doprawiona odrobiną śmietany)

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Galaretka jogurtowa z dodatkiem surowych malin (z mrożonki)

Kolacja

Lasagne z nadzieniem ze szpinaku.

Herbata z cytryną

ŚRODA

Śniadanie

Mały serek wiejski z muesli owocowym i truskawkami (z mrożonki)

Sok brzoskwiniowy

Drugie śniadanie

Mała kromka bułki z masłem, rzodkiewką pokrojoną na cienkie plasterki i drobno posiekanym szczypiorkiem

Mleko

Obiad

Schab ze śliwkami suszonymi, ziemniaki, buraki

Surówka z sałaty, startego na grubej tarce świeżego ogórka i koperku zaprawiona śmietaną jogurtową

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Gęsty kisiel zrobiony z soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

Kolacja

Warzywa z patelni (mieszanka jarzyn złożona z brokułu, marchewki, fasolki szparagowej, kukurydzy i ziemniaków z mrożonki, przysmażona na łyżce oliwy z oliwek)

Herbata z cytryną

CZWARTEK

Śniadanie

Kaszka kukurydziana na mleku z dodatkiem musu jagodowo-jabłkowego ze słoiczka

Sok winogronowy

Drugie śniadanie

Kromka chrupkiego pieczywa z serkiem feta i pokrojonym w plasterki świeżym ogórkiem

Herbata z syropem z czarnej porzeczki

Obiad

Risotto (ryż, pokrojony w kostkę plaster chudej szynki, słodka papryka bez skóry, pomidor bez skóry, oliwa z oliwek)

Surówka z drobno startego pora z rodzynkami i śmietaną

Kompot wiśniowy (z mrożonki)

Podwieczorek

Pieczone jabłko z odrobiną czekolady

Kolacja

Połówka czerwonej papryki nadziewana pastą jajeczną (starte na tarce ugotowane na twardo jajko, pokrojona w drobną kostkę cebula i łyżka gęstego jogurtu)

Pół kromki grahamki

Kawa zbożowa z mlekiem

PIĄTEK

Śniadanie

Pełnoziarniste płatki pszenne z zimnym mlekiem

Przecierowy sok z owoców leśnych

Drugie śniadanie

Pół kromki chleba z masłem, listkiem sałaty, plasterkiem polędwicy drobiowej i pomidora

Herbata miętowa

Obiad

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie curry z kaszą jaglaną i gotowaną marchewką z zielonym groszkiem

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem startego na grubej tarce jabłka i drobno pokrojonej cebuli

Sok pomarańczowy

Podwieczorek

Budyń czekoladowy z małą kulką bitej śmietany

Kolacja

Pół podwójnego tosta ze startym na tarce jajkiem na twardo i żółtym serem

Koktajl z mleka, jogurtu i truskawek (z mrożonki). Zamiast cukrem można go osłodzić łyżeczką miodu.

SOBOTA

Śniadanie

Pół kromki chleba z masłem, serem typu brie i pokrojoną w cienkie paski pomarańczową papryką

Jogurt morelowy do picia

Drugie śniadanie

Pół serka wiejskiego z pokrojoną w kostkę słodką gruszką

Przecierowy sok z jabłka, marchewki i dyni

Obiad

Pomidorowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

Pierogi z serem podane ze świeżym masłem (jeśli maluch woli, można podać je z naturalnym jogurtem)

Kompot z porzeczek i agrestu (z mrożonki)

Podwieczorek

Kawałek domowego piernika

Świeżo wyciśnięty sok z czerwonych grejpfrutów

Kolacja

Galaretka z kurczaka z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę cząstkami pomarańczy

Mała ciabata z masłem

Herbata z owoców leśnych

NIEDZIELA

Śniadanie

Omlet biszkoptowy z jednego jajka posmarowany konfiturą wiśniową

Herbata brzoskwiniowa

Drugie śniadanie

Francuski rogalik

Koktajl z mleka, jogurtu i banana

Obiad

Zupa pieczarkowa z kluseczkami

Gołąbki z włoskiej kapusty z ryżem i mielonym mięsem z indyka w pomidorowym sosie

Surówka z marchewki i jabłka

Kompot truskawkowy (owoce z mrożonki)

Podwieczorek

Kulka lodów śmietankowych z malinami (z mrożonki), plasterkiem kiwi

Kolacja

Sałatka z tuńczyka (ryba z puszki, pokrojone w kostkę kiszony ogórek, ugotowane na twardo jajko i oliwki, doprawione majonezem jogurtowym)

Pół kromki chleba z masłem

Herbata z sokiem żurawinowym

Więcej o:
Copyright © Agora SA