1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Jadłospis na kwiecień

Tym razem w naszym tygodniowym menu dla malucha i całej rodziny chcieliśmy zwrócić szczególną uwagę na kasze i płatki zbożowe. Zawierają one łatwo przyswajalne węglowodany, dużo błonnika, witamin z grupy B i związków mineralnych.
Im kasza grubsza, mniej preparowana, tym zdrowsza. Maluchom najlepiej przemycać pełne ziarna zbóż w pysznych chrupiących płatkach. Można je podawać z mlekiem, jogurtem, twarożkiem, musami owocowymi lub same jako smaczną przekąskę (lepiej wybierać te niedosładzane).

A oto kasza za kaszą

Kasza gryczana - zawiera białko, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy B1 i PP. Stanowi też niezłe źródło błonnika. Niekiedy można również kupić płatki i kleiki gryczane.

Kasza jaglana - robiona z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Znakomite źródło błonnika, witamin B1 i PP oraz żelaza, błonnika, witamin B1 i PP

Płatki jęczmienne - zawierają sporo błonnika i witaminy PP. Doskonałe jako dodatek do muesli.

Kasza kukurydziana - zawiera łatwo przyswajalne białko i węglowodany, witaminę B1 i żelazo. Można ją podawać nawet niemowlętom (powyżej szóstego miesiąca życia), gdyż nie zawiera glutenu. Rzadko wywołuje alergię.

Płatki kukurydziane - mają wszystkie zalety kaszy kukurydzianej, a w dodatku fantastycznie chrupią. Starsze dzieci chętnie je jedzą.

Kasza manna - dzieci zwykle bardzo ją lubią. Zawiera białko i magnez. Można ją więc podawać maluchom powyżej 10. miesięca.

Kasza perłowa - stanowi bogate źródło błonnika, witaminy PP, żelaza i magnezu, niezłe źródło białka i cynku. Podobne jak kasza jęczmienna, czyli krupy.

Płatki owsiane - bardzo dobre źródło witamy B1. Zawierają też białko, witaminę PP, żelazo i błonnik. Doskonałe gotowane z mlekiem lub jako dodatek do muesli i domowych ciasteczek.

Ryż - wyjątkowo lekkostrawny, niezwykle rzadko dzieci reagują na niego uczuleniem. Jest dobrym źródłem witamin PP i B1, a także białka i żelaza. Zmiksowany lub w postaci kleiku można podawać nawet dzieciom powyżej 6. miesiąca, gdyż nie zawiera glutenu.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie

Pełnoziarnisty tost z plasterkiem żółtego sera

Kakao

Drugie śniadanie

Krem jogurtowy z płatkami czekoladowymi

Mandarynka

Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i drobno posiekaną natką

Kluski z truskawkami (z mrożonki) i bitą śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek

Kawałek domowej babki łaciatki

Sok gruszkowy

Kolacja

Jajecznica na szynce doprawiona solą z dodatkiem ziół prowansalskich

Kromka razowego chleba z masłem

Herbata z róży

WTOREK

Śniadanie

Ugotowany na gęsto ryż na mleku z dodatkiem przecieru ze słodkich jabłek i doprawiony cynamonem

Sok z owoców egzotycznych

Drugie śniadanie

Pół kromki razowego chleba z naturalnym twarożkiem i drobno pokrojoną cebulką dymką

Herbata wiśniowa

Obiad

Filet z suma, ziemniaki, brokuły, surówka z marchwi i chrzanu (doprawiona odrobiną śmietany)

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Galaretka jogurtowa z dodatkiem surowych malin (z mrożonki)

Kolacja

Lasagne z nadzieniem ze szpinaku.

Herbata z cytryną

ŚRODA

Śniadanie

Mały serek wiejski z muesli owocowym i truskawkami (z mrożonki)

Sok brzoskwiniowy

Drugie śniadanie

Mała kromka bułki z masłem, rzodkiewką pokrojoną na cienkie plasterki i drobno posiekanym szczypiorkiem

Mleko

Obiad

Schab ze śliwkami suszonymi, ziemniaki, buraki

Surówka z sałaty, startego na grubej tarce świeżego ogórka i koperku zaprawiona śmietaną jogurtową

Niegazowana woda mineralna

Podwieczorek

Gęsty kisiel zrobiony z soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

Kolacja

Warzywa z patelni (mieszanka jarzyn złożona z brokułu, marchewki, fasolki szparagowej, kukurydzy i ziemniaków z mrożonki, przysmażona na łyżce oliwy z oliwek)

Herbata z cytryną

CZWARTEK

Śniadanie

Kaszka kukurydziana na mleku z dodatkiem musu jagodowo-jabłkowego ze słoiczka

Sok winogronowy

Drugie śniadanie

Kromka chrupkiego pieczywa z serkiem feta i pokrojonym w plasterki świeżym ogórkiem

Herbata z syropem z czarnej porzeczki

Obiad

Risotto (ryż, pokrojony w kostkę plaster chudej szynki, słodka papryka bez skóry, pomidor bez skóry, oliwa z oliwek)

Surówka z drobno startego pora z rodzynkami i śmietaną

Kompot wiśniowy (z mrożonki)

Podwieczorek

Pieczone jabłko z odrobiną czekolady

Kolacja

Połówka czerwonej papryki nadziewana pastą jajeczną (starte na tarce ugotowane na twardo jajko, pokrojona w drobną kostkę cebula i łyżka gęstego jogurtu)

Pół kromki grahamki

Kawa zbożowa z mlekiem

PIĄTEK

Śniadanie

Pełnoziarniste płatki pszenne z zimnym mlekiem

Przecierowy sok z owoców leśnych

Drugie śniadanie

Pół kromki chleba z masłem, listkiem sałaty, plasterkiem polędwicy drobiowej i pomidora

Herbata miętowa

Obiad

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie curry z kaszą jaglaną i gotowaną marchewką z zielonym groszkiem

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem startego na grubej tarce jabłka i drobno pokrojonej cebuli

Sok pomarańczowy

Podwieczorek

Budyń czekoladowy z małą kulką bitej śmietany

Kolacja

Pół podwójnego tosta ze startym na tarce jajkiem na twardo i żółtym serem

Koktajl z mleka, jogurtu i truskawek (z mrożonki). Zamiast cukrem można go osłodzić łyżeczką miodu.

SOBOTA

Śniadanie

Pół kromki chleba z masłem, serem typu brie i pokrojoną w cienkie paski pomarańczową papryką

Jogurt morelowy do picia

Drugie śniadanie

Pół serka wiejskiego z pokrojoną w kostkę słodką gruszką

Przecierowy sok z jabłka, marchewki i dyni

Obiad

Pomidorowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

Pierogi z serem podane ze świeżym masłem (jeśli maluch woli, można podać je z naturalnym jogurtem)

Kompot z porzeczek i agrestu (z mrożonki)

Podwieczorek

Kawałek domowego piernika

Świeżo wyciśnięty sok z czerwonych grejpfrutów

Kolacja

Galaretka z kurczaka z rodzynkami i pokrojonymi w kostkę cząstkami pomarańczy

Mała ciabata z masłem

Herbata z owoców leśnych

NIEDZIELA

Śniadanie

Omlet biszkoptowy z jednego jajka posmarowany konfiturą wiśniową

Herbata brzoskwiniowa

Drugie śniadanie

Francuski rogalik

Koktajl z mleka, jogurtu i banana

Obiad

Zupa pieczarkowa z kluseczkami

Gołąbki z włoskiej kapusty z ryżem i mielonym mięsem z indyka w pomidorowym sosie

Surówka z marchewki i jabłka

Kompot truskawkowy (owoce z mrożonki)

Podwieczorek

Kulka lodów śmietankowych z malinami (z mrożonki), plasterkiem kiwi

Kolacja

Sałatka z tuńczyka (ryba z puszki, pokrojone w kostkę kiszony ogórek, ugotowane na twardo jajko i oliwki, doprawione majonezem jogurtowym)

Pół kromki chleba z masłem

Herbata z sokiem żurawinowym

Więcej o: