1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Obiad dla alergika [PRZEPISY]

Zaprosiliście gości na obiad. Przyjdą znajomi, których dziecko ma alergię pokarmową, dlatego zastanawiacie się, jak skomponować menu. Oto kilka smacznych i bezpiecznych propozycji.


Lepiej unikać sytuacji, w której okaże się, że małemu gościowi czegoś ze stołu nie wolno zjeść. Zapytaj rodziców alergicznego malucha, na co ich dziecko jest uczulone i postaraj się, żeby te produkty nie pojawiły się w menu.

Letni obiad powinien być lekki, bo upały powodują, że mamy mniejszy apetyt. O tej porze roku natura oferuje pyszne świeże warzywa i owoce. Niech właśnie one będą podstawą zdrowego, letniego obiadu.

ŚMIETANKI ROŚLINNE

Bezmleczne śmietanki roślinne pozwalają na urozmaicenie menu dziecka uczulonego na białka mleka krowiego. Kupisz je w sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością - internetowych i stacjonarnych, w cenie od 4 do 8 zł za opakowanie. Do wyboru są śmietanki owsiane, kokosowe, ryżowe, migdałowe, orkiszowe i sojowe.

BULION WARZYWNY

3-4 marchewki, 2 pietruszki, ćwierć selera, liść kapusty włoskiej i przyprawy (4 ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie) zalej 3 litrami wody. Dodaj łyżeczkę masła klarowanego lub oleju. Gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po przecedzeniu otrzymasz pyszny bulion, który możesz zużyć od razu lub zamrozić w porcjach. Rozdrobnione blenderem na mus warzywa z bulionu przydadzą się jako dodatek do zup, sosów i koktajli warzywnych.

SAŁATKA Z KACZKĄ I PORZECZKAMI

- 2 kacze udka

- opakowanie rukoli

- opakowanie roszponki

- garść czerwonych porzeczek

- garść groszku cukrowego

- sól i pieprz

- goździk

na dressing: - 3 łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego, płaska łyżeczka cukru, E łyżeczki soli, szczypta pieprzu

1. Składniki dressingu umieść w słoiczku. Zakręć go i potrząsaj, aż utworzy się sos.

2. Mięso umyj, posyp solą i pieprzem, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120-130°C na 3 godziny. Gdy tylko z udek wytopi się nieco tłuszczu, wrzuć do naczynia goździk.

3. Gotowe mięso wyjmij z brytfanki i gdy nieco przestygnie, porwij rękami na nieduże kawałki (skórę wyrzuć).

Sałaty, groszek oraz porzeczki umyj i osusz. Groszek blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, wyjmij i osącz.

4. Na dużym półmisku rozłóż rukolę, roszponkę i groszek. Dodaj mięso i wszystko skrop dressingiem. Na koniec posyp porzeczkami.

CHŁODNIK Z BOTWINKI

- 2 pęczki botwinki

- 3 l bulionu warzywnego

- 2 ogórki

- opakowanie śmietanki roślinnej

- 3 łyżki posiekanego koperku

- łyżka octu jabłkowego

- sól i pieprz

1. Botwinkę dokładnie umyj. Małe buraczki z botwinki oskrob i obetnij im końce, a następnie wszystko posiekaj.

2. Zalej bulionem i gotuj ok. 10 minut.

Wystudź i dodaj ocet jabłkowy, obrane i utarte na tarce o grubych oczkach ogórki oraz posiekany koperek.

3. Dopraw i zabiel śmietanką roślinną.

MAKARON Z SZYNKĄ I SZPARAGAMI

- 500 g pełnoziarnistego makaronu, najlepiej orkiszowego

- 2 cukinie

- 2 pęczki zielonych szparagów

- 200 g suszonej szynki (serrano, parmeńska...)

- 2-3 łyżki oliwy

- łyżka masła klarowanego

- po szczypcie rozmarynu i tymianku

- sól i pieprz

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.

2. Cukinie umyj i pokrój na plasterki.

Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końcówek) włóż do posolonego wrzątku i gotuj nie więcej niż 3 minuty. Odcedź i odstaw.

3. Szynkę pokrój w paseczki. Rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej szynkę. Zdejmij mięso z patelni, dolej nieco oliwy i podsmaż cukinię z obu stron.

Teraz do cukinii wrzuć szynkę, roztopione masło oraz pokrojone szparagi, dopraw i chwilę razem trzymaj na patelni, a następnie dodaj makaron i dobrze wymieszaj.

WANILIOWA PANNA COTTA Z SAŁATKĄ OWOCOWĄ

7 łyżek kaszy manny

700 ml wody

5 łyżek cukru

300 ml śmietanki roślinnej

laska wanilii

po 200 g jeżyn, malin i jagód (lub innych owoców sezonowych, np. moreli)

2 łyżki syropu klonowego

1. Wymieszaj w rondlu kaszę z wodą i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Zestaw z ognia.

2. Laskę wanilii rozkrój i wyskrob z niej miąższ. Dodaj do kaszy śmietankę oraz wanilię. Zmiksuj masę blenderem na gładki puch, a następnie postaw na ogniu i dalej gotuj, mieszając, aż nieco zgęstnieje. Gotową rozłóż do przelanych lodowatą wodą foremek i wstaw do lodówki.

3. Owoce umyj, skrop syropem klonowym i wymieszaj.

4. Schłodzony deser wyjmij z foremek na talerzyki i podawaj udekorowany porcją sałatki owocowej.



Więcej o: