1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przepisy na oryginalne desery

Pyszne może być również zdrowe. Przekonajcie się o tym sami, próbując deserów, które rekomenduje Maciej Szaciłło, tata Karoli i Jadzi, autor książek kulinarnych.
Desery na zdrowie

Słodkiego smaku nie musimy sobie odmawiać, pod warunkiem że będzie pochodził na przykład z owoców, a nie z cukierniczki.

Przygotowując domowe słodkości, zwłaszcza desery dla najmłodszych, wykorzystujmy produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak produkty pełnoziarniste, owoce (świeże i suszone), orzechy, ziarna i pestki (dla maluchów powinny być drobno posiekane lub mielone), a także jogurt naturalny, który w wielu wypadkach może z powodzeniem zastąpić śmietanę.

Owoce pod kruszonką

•  1 kg owoców (truskawek, jabłek, śliwek, bananów, gruszek etc.)

•  2 łyżki stopionego masła lub oleju kokosowego

•  stewia (około 4 kropli stewii płynnej) lub cukier trzcinowy do smaku (około pół szklanki)

Kruszonka:

•  szklanka mąki orkiszowej lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej (plus extra do podsypywania ciasta)

•  pół kostki masła (około 100 g) z lodówki

•  2 łyżki słodu ryżowego lub syropu z agawy

•  szczypta soli

Owoce mieszamy z tłuszczem i cukrem. Układamy w formie do pieczenia. Kruszonka: wszystkie składniki miksujemy, najlepiej w robocie kuchennym, lub szatkujemy na stolnicy. Nie wyrabiamy ciasta, ponieważ masło może zacząć się topić. Szatkujemy je i zagniatamy w kulkę. Na arkuszu papieru do pieczenia (bez niego rozpadłoby się w trakcie przenoszenia) rozwałkowujemy ciasto na szerokość formy, podsypując mąką. Ciasto na papierze obracamy o 180° i kładziemy na owoce. Odrywamy papier. Następnie nakłuwamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200°C z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszamy do 180°C. Pieczemy na złotobrązowy kolor. Podajemy po wystudzeniu.

Sernik urodzinowy Jadzi

Spód:

•  200 g pestek słonecznika

•  200 g rodzynek

•  szczypta soli

Masa serowa:

•  300 g trzykrotnie mielonego twarogu

•  około 3 łyżek syropu z agawy

•  skórka otarta z połowy cytryny

•  400 ml śmietanki kremówki 30-proc.

Galaretka:

•  150 g brzoskwiń z syropu

•  250 ml soku jabłkowego (bez dodatku cukru)

•  łyżeczka agaru

Pestki słonecznika mielemy na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i sól, mielemy do uzyskania kleistej kruszonki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy kruszonką. Ser mieszamy ze słodem i skórką z cytryny. Ubijamy śmietankę, którą delikatnie mieszamy z masą twarogową. Powstały krem wykładamy na spód i wygładzamy. Sok jabłkowy zagotowujemy z agarem, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 8 minut. W tym czasie układamy plastry brzoskwiń na masie twarogowej. Odrobinę galaretki wylewamy na zimną metalową powierzchnię, aby sprawdzić, czy zastyga. Jeśli tak, galaretkę wylewamy na wierzch ciasta - na początku cienką warstwą i czekamy, aż zastygnie (agar tężeje w kilka minut). Później wylewamy resztę. Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aby warstwy związały się ze sobą, wówczas będzie się lepiej kroiło.

Jogurt z miodem, orzechami i owocami

•  duże opakowanie jogurtu greckiego (najlepiej bez mleka w proszku)

•  około 4 łyżek miodu (do smaku)

•  garść uprażonych orzechów (mogą być nerkowce, włoskie, laskowe etc. - w zależności od upodobań)garść rodzynek (najlepiej ekologicznych, niesiarkowanych)

•  garść innych owoców suszonych (daktyli, fig, moreli etc. - w zależności od upodobań, najlepiej ekologicznych)

•  świeże pokrojone na małe kawałki owoce (np. banany, truskawki, kiwi etc.)

Jogurt podajemy z wszystkimi składnikami, tworząc efektowną kompozycję. Na koniec polewamy miodem.

Ciasteczka gryczane

•  szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej

•  pół szklanki ciemnego cukru trzcinowego dark muscovado

•  płaska łyżeczka sody oczyszczonej

•  szczypta soli kamiennej lub morskiej

•  2 łyżeczki cynamonu

•  pół łyżeczki zmielonego kardamonu (opcjonalnie)

•  pół kostki masła

•  2 duże lub 3 mniejsze banany

Polewa czekoladowa:

•  ćwierć szklanki melasy buraczanej

•  2 łyżki kakao

•  2 łyżki masła

•  2 łyżki wody

•  drobno poszatkowane orzechy do posypania

Mąkę gryczaną mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną, solą kamienną i przyprawą korzenną. Dodajemy masło i wcieramy palcami, aż połączy się z mąką. Banany ugniatamy widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, aż powstanie dość miękkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką małe porcje ciasta. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem, uważając, aby się nie przypaliły. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Po chwili masa nabierze jednolitej konsystencji. Wówczas każdy pierniczek maczamy w polewie, a następnie posypujemy orzechami.

Domowe sezamki

•  szklanka sezamu

•  1/3 szklanki melasy buraczanej (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i online)

Sezam prażymy na patelni z grubym dnem na małym ogniu, cały czas mieszając (do sezamu możemy dodać różne pestki i orzechy). Uważamy, aby się nie przypalił. Po blisko 7 minutach powinien uprażyć się na złocisty kolor. Wlewamy melasę buraczaną i mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Po przestudzeniu delikatnie rozprowadzamy masę zwilżonymi rękami, tworząc warstwę pożądanej grubości. Kroimy na kawałki.

Żelki owocowe

•  opakowanie malin mrożonych (w sezonie koszyczek świeżych)

•  3 łyżki syropu z agawy lub słodu ryżowego

•  2 czubate łyżeczki pektyny

Maliny gotujemy pod przykryciem z syropem z agawy, aż owoce się rozgotują. Owocową pulpę przelewamy przez sitko. Do odcedzonego soku dodajemy 2 czubate łyżeczki pektyny. Pulpę i sok miksujemy ręcznym blenderem. Gotujemy około 5 minut. Przelewamy do foremek silikonowych (takich jak do robienia lodu) delikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aż żelki stężeją.

Więcej o: