Kasza jaglana jest delikatna w smaku i bardzo wartościowa.
4-5 łyżek kaszy jaglanej
1-2 suszone morele (niesiarkowane)
garść płatków kukurydzianych
pół banana
Morele umyj i pokrój w kostkę. Kaszę wypłucz dwukrotnie gorącą wodą i zalej szklanką wrzątku. Dodaj morele. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut, aż kasza wchłonie płyn. Lekko ostudź. Banana rozgnieć widelcem, dodaj do kaszy. Płatki kukurydziane rozgnieć tłuczkiem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe kuleczki i obtaczaj je w płatkach.
Nawet kaszkę można podać w atrakcyjny sposób.
pół szklanki kaszki orkiszowej lub manny
maliny (lub inne owoce)
Kaszkę zalej szklanką wody i ugotuj na gęsto. Ciepłą przełóż do małych miseczek. Ostudź i wstaw do lodówki. Po godzinie zanurz miseczkę w gorącej wodzie i odwróć do góry dnem, by deser wysunął się na talerzyk. Podawaj z owocami.
Burak to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Jedzenie buraków wzmacnia odporność i podnosi poziom żelaza w organizmie.
2 buraki
gruszka
2 listki mięty
łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
Buraki dokładnie umyj, ugotuj na parze lub upiecz w skórce do miękkości. Przestudź, obierz ze skórki i pokrój w słupki. Gruszkę umyj, obierz i pokrój na dość grube plasterki. Ułóż na talerzu razem z burakami. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Do sosu dodaj porwane listki mięty i polej nim sałatkę.
Specjaliści zalecają, aby dwa razy w tygodniu jeść rybę.
30 dag filetu z dorsza
duży pęczek koperku
marchew
jajko
szczypta pieprzu
2-3 łyżki kaszy manny
łyżka oliwy z oliwek
mąka pszenna lub kukurydziana
Rybę umyj, osusz, dokładnie usuń ości i zmiel w blenderze. Masę rybną zmieszaj z jajkiem, manną i szczyptą pieprzu. Marchew umyj i zetrzyj na tarce, dodaj do ryby. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj. Jeśli masa jest rzadka, dodaj łyżkę manny. W garnku zagotuj wodę z oliwą. Formuj klopsiki, obtaczaj je w mące i wkładaj do wrzątku. Gotuj ok. 20 minut pod przykryciem. Podawaj z ulubionymi warzywami i ryżem lub makaronem.
Zdrową przekąskę lub deser można przyrządzić, używając słodkich owoców zamiast cukru.
Baza:
pół szklanki płatków owsianych górskich
2 duże dojrzałe banany
Dodatki (2-3 do wyboru):
garść zmielonych ziaren słonecznika
garść drobno posiekanych suszonych owoców: żurawin, rodzynek, daktyli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki uprażonego sezamu
Piekarnik nastaw na 180°C (z termoobiegiem). Banany umyj, obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj płatki owsiane i wybrane dodatki. Wymieszaj, a następnie formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Spłaszcz je w dłoni i układaj placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut. Podawaj, gdy przestygną. Z tej porcji wychodzi kilkanaście ciasteczek.
Ten smaczny owoc ma wiele cennych składników.
bardzo miękkie awokado
jajko ugotowane na twardo
kilka kropli soku z cytryny
świeża natka pietruszki
Umyj awokado i przetnij je wzdłuż. Wyjmij pestkę i łyżeczką wydłub miąższ. Przełóż go do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Jajko obierz ze skorupki, pokrój na mniejsze kawałki. Zmieszaj miąższ awokado z jajkiem i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Natkę drobno posiekaj i dodaj do pasty. Podawaj z chlebem, waflem ryżowym lub krążkiem zbożowym.