1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Przepisy na dania dla dzieci i dorosłych

Metoda BLW ma sens, jeśli trzymamy się zasad zdrowego żywienia. Oto propozycje dań dla małych i... dużych. Bo BLW to wspólne posiłki już od początku rozszerzania diety malucha.
Chrupiące kulki jaglane z bananem i morelami

Kasza jaglana jest delikatna w smaku i bardzo wartościowa.

•  4-5 łyżek kaszy jaglanej

•  1-2 suszone morele (niesiarkowane)

•  garść płatków kukurydzianych

•  pół banana

Morele umyj i pokrój w kostkę. Kaszę wypłucz dwukrotnie gorącą wodą i zalej szklanką wrzątku. Dodaj morele. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu ok. 25 minut, aż kasza wchłonie płyn. Lekko ostudź. Banana rozgnieć widelcem, dodaj do kaszy. Płatki kukurydziane rozgnieć tłuczkiem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe kuleczki i obtaczaj je w płatkach.

Orkiszowa panna cotta

Nawet kaszkę można podać w atrakcyjny sposób.

•  pół szklanki kaszki orkiszowej lub manny

•  maliny (lub inne owoce)

Kaszkę zalej szklanką wody i ugotuj na gęsto. Ciepłą przełóż do małych miseczek. Ostudź i wstaw do lodówki. Po godzinie zanurz miseczkę w gorącej wodzie i odwróć do góry dnem, by deser wysunął się na talerzyk. Podawaj z owocami.

Sałatka z buraka

Burak to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Jedzenie buraków wzmacnia odporność i podnosi poziom żelaza w organizmie.

•  2 buraki

•  gruszka

•  2 listki mięty

•  łyżka oliwy z oliwek

•  kilka kropli soku z cytryny

Buraki dokładnie umyj, ugotuj na parze lub upiecz w skórce do miękkości. Przestudź, obierz ze skórki i pokrój w słupki. Gruszkę umyj, obierz i pokrój na dość grube plasterki. Ułóż na talerzu razem z burakami. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Do sosu dodaj porwane listki mięty i polej nim sałatkę.

Klopsiki z dorsza z koperkiem

Specjaliści zalecają, aby dwa razy w tygodniu jeść rybę.

•  30 dag filetu z dorsza

•  duży pęczek koperku

•  marchew

•  jajko

•  szczypta pieprzu

•  2-3 łyżki kaszy manny

•  łyżka oliwy z oliwek

•  mąka pszenna lub kukurydziana

Rybę umyj, osusz, dokładnie usuń ości i zmiel w blenderze. Masę rybną zmieszaj z jajkiem, manną i szczyptą pieprzu. Marchew umyj i zetrzyj na tarce, dodaj do ryby. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj. Jeśli masa jest rzadka, dodaj łyżkę manny. W garnku zagotuj wodę z oliwą. Formuj klopsiki, obtaczaj je w mące i wkładaj do wrzątku. Gotuj ok. 20 minut pod przykryciem. Podawaj z ulubionymi warzywami i ryżem lub makaronem.

Owsiane ciasteczka

Zdrową przekąskę lub deser można przyrządzić, używając słodkich owoców zamiast cukru.

Baza:

•  pół szklanki płatków owsianych górskich

•  2 duże dojrzałe banany

Dodatki (2-3 do wyboru):

•  garść zmielonych ziaren słonecznika

•  garść drobno posiekanych suszonych owoców: żurawin, rodzynek, daktyli

•  1/3 szklanki wiórków kokosowych

•  1/3 szklanki uprażonego sezamu

Piekarnik nastaw na 180°C (z termoobiegiem). Banany umyj, obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj płatki owsiane i wybrane dodatki. Wymieszaj, a następnie formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Spłaszcz je w dłoni i układaj placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut. Podawaj, gdy przestygną. Z tej porcji wychodzi kilkanaście ciasteczek.

Pasta z awokado

Ten smaczny owoc ma wiele cennych składników.

•  bardzo miękkie awokado

•  jajko ugotowane na twardo

•  kilka kropli soku z cytryny

•  świeża natka pietruszki

Umyj awokado i przetnij je wzdłuż. Wyjmij pestkę i łyżeczką wydłub miąższ. Przełóż go do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Jajko obierz ze skorupki, pokrój na mniejsze kawałki. Zmieszaj miąższ awokado z jajkiem i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Natkę drobno posiekaj i dodaj do pasty. Podawaj z chlebem, waflem ryżowym lub krążkiem zbożowym.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie alaantkoweblw.blogspot.com

Więcej o: