1. I trymestr ciąży

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
  2. II trymestr ciąży

    1. 15
    2. 16
    3. 17
    4. 18
    5. 19
    6. 20
    7. 21
    8. 22
    9. 23
    10. 24
    11. 25
    12. 26
    13. 27
  3. III trymestr ciąży

    1. 28
    2. 29
    3. 30
    4. 31
    5. 32
    6. 33
    7. 34
    8. 35
    9. 36
    10. 37
    11. 38
    12. 39
    13. 40
  4. I rok życia

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5
    6. 6
    7. 7
    8. 8
    9. 9
    10. 10
    11. 11
    12. 12
    13. 13
    14. 14
    15. 15
    16. 16
    17. 17
    18. 18
    19. 19
    20. 20
    21. 21
    22. 22
    23. 23
    24. 24
    25. 25
    26. 26
    27. 27
    28. 28
    29. 29
    30. 30
    31. 31
    32. 32
    33. 33
    34. 34
    35. 35
    36. 36
    37. 37
    38. 38
    39. 39
    40. 40
    41. 41
    42. 42
    43. 43
    44. 44
    45. 45
    46. 46
    47. 47
    48. 48
    49. 49
    50. 50
    51. 51
    52. 52

Podaj: planowaną datę porodu lub datę urodzin dziecka

Co dziś na obiad?

Dla 10-miesięcznego niemowlęcia szykujemy już obiad dwudaniowy. Najpierw podajemy mu zupkę, a po pewnym czasie - danie główne. Oto nasze propozycje potraw dla starszych niemowląt.
Kurczak z warzywami

(po 10. miesiącu)

•  plasterek mięsa kurczaka (ok. 3 dag)

•  pomidor

•  pół marchewki

•  kawałek selera naciowego

•  łyżeczka oliwy extra vergine

Pomidor sparz i obierz ze skórki. Przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę. Marchewkę i seler umyj, obierz i pokrój na kawałki. Warzywa i mięso ugotuj na parze. Serwuj z odrobiną oliwy. Dla urozmaicenia możesz dorzucić posiekane winogrona i listki sałaty, a mięso usmażyć na patelni grillowej lub też upiec na ruszcie. (1 porcja)

Papryka z mięsnym farszem

(po 10. miesiącu)

•  4 strąki papryki

•  20 dag mielonej wieprzowiny (lub mięsa indyka)

•  10 dag ryżu ugotowanego na sypko

•  cebula

•  łyżka oleju

•  pieprz

•  majeranek

Umyj papryki, odkrój im "czapeczki" i usuń gniazda nasienne. Obierz, posiekaj i podsmaż na oleju cebulę. Dodaj ryż i mięso. Wymieszaj i dopraw masę majerankiem i pieprzem. Napełnij nią paprykę. Przykryj "czapeczkami", ułóż w żaroodpornym naczyniu i podlej połową szklanki wody. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. (Porcja dla rodziny)

Makaron ze szparagami i łososiem

(po 12. miesiącu)

•  pół pęczka zielonych szparagów

•  200 g surowego łososia

•  2 łyżki oleju rzepakowego

•  125 ml śmietanki kremówki

•  2 łyżki posiekanego koperku

•  garść pomidorków cherry

•  pieprz

•  tarty parmezan

•  włoski makaron tagliatelle lub fettucine

Szparagi umyj, obierz i pokrój na kawałki. Łososia umyj i także pokrój na kawałki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szparagi. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj rybę, zamieszaj. Wlej śmietankę, dodaj przecięte na pół pomidorki i koperek, zamieszaj, przypraw pieprzem i łyżką parmezanu. W tym czasie ugotuj makaron. Do gorącego sosu wrzuć odcedzony makaron. Zamieszaj na patelni i podawaj. (Porcja dla rodziny)

Łosoś całkiem inaczej

(po 12. miesiącu)

•  mały kawałek filetu z łososia bez skóry

•  szczypta naturalnego kakao

•  łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

•  łyżeczka oliwy extra vergine

Opłucz rybę, osusz, sprawdź, czy nie ma ości, oprósz z obu stron kakao, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż 3 minuty. Przewróć na drugą stronę, przykryj i smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj oliwę z sokiem z pomarańczy, polej sosem rybę i podawaj, np. z dodatkiem odrobiny ryżu. (1 porcja)

Szpinak z jajem

(po 10. miesiącu)

•  garść świeżego szpinaku

•  ćwierć małej cebuli

•  pieprz

(gałka muszkatołowa

•  łyżka jogurtu greckiego

•  jajko

•  oliwa z oliwek (do smażenia)

Szpinak dokładnie wypłucz i osusz. W rondelku podsmaż na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak i przyprawy, zamieszaj. Gotuj kilka minut, a następnie odstaw z ognia i wymieszaj z jogurtem. Patelnię posmaruj odrobiną oliwy i usmaż jajko (powinno być dobrze ścięte). Na talerzu połóż porcję szpinaku, a na nim usmażone jajko i podawaj. (1 porcja)

Jaglany kuskus z mięsem

(po 12. miesiącu)

•  plaster piersi indyka (lub polędwiczka wieprzowa)

•  pęczek natki pietruszki

•  szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

•  2 łyżki oliwy extra vergine

•  łyżeczka soku z cytryny

•  3 pomidory

Mięso umyj, lekko zbij tłuczkiem i ugotuj na parze. Pokrój na kawałki lub paseczki. Natkę umyj i osusz. Usuń grube łodyżki, a listki zmiksuj z oliwą i sokiem z cytryny. Kaszę wymieszaj z sosem. Pomidory zalej wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Na talerzu ułóż kulkę kaszy, kawałki mięsa, plasterki pomidora i podawaj. (Porcja dla rodziny)

Konsultacja: dr n. med. Izabella Łazowska-Przeorek

Więcej o: